CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: ipes2

GRAVE'S DISEASE (penyebab hyperthyroidism)

[Copy link]
 Author| Post time 26-11-2021 08:44 PM | Show all posts
sue_0684 replied at 23-11-2021 02:52 PM
tq doc.. specialist dah prescribed 2 jenis ubat smlm.x reti plak nk spell. ..yg 2 jenis tu un ...

Allah! T4 sampai 130.. rasa nak sound sikit doc pertama yg jumpa you yg tak treat walaupun dah tahu tou hyperthyroid
kenapa dia kata ini thyroiditis dan bukan Graves Disease?
apakah reading TPO dan TRAb you?
tanya dia
u pesakit, its your body your health
u deserve to mknoe the info
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 26-11-2021 08:47 PM | Show all posts
typo: know*  
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 26-11-2021 08:44 PM
Allah! T4 sampai 130.. rasa nak sound sikit doc pertama yg jumpa you yg tak treat walaupun dah tah ...

first appointment dgn emergency specialist doc..i masuk ED jap masa tu untuk check up..TPO dan TRAb tu apa doc?..i dpt report biopsy stated that i have benign.Benign follicular nodule(Bethesda system II). suggestive lymphocytic thyroiditis..yg i faham sini benign je.
. i dpt report  TFT je doc.. ..risau plak baca komen u ni doc.

well, m'sia.. always slow action.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 26-11-2021 08:44 PM
Allah! T4 sampai 130.. rasa nak sound sikit doc pertama yg jumpa you yg tak treat walaupun dah tah ...

possible kena surgery tak doc?.. grave's disease run in family...punca mcm kepada genetic je .i ada tanya doctor last time punca apa tp dia  ckp sbb hormone.ntah jawapan x promising....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-11-2021 06:18 PM | Show all posts
sue_0684 replied at 26-11-2021 10:14 PM
first appointment dgn emergency specialist doc..i masuk ED jap masa tu untuk check up..TPO dan TRA ...

i see, Thyroiditis rupanya.. ok lah.
tgklah camaner you progress
so lab tu guna Bethesda Reporting System ya.
OK beres

Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 27-11-2021 06:18 PM
i see, Thyroiditis rupanya.. ok lah.
tgklah camaner you progress
so lab tu guna Bethesda Reporting ...

thanks doc..lega bila baca ni.
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 27-11-2021 06:25 PM | Show all posts
sue_0684 replied at 26-11-2021 10:23 PM
possible kena surgery tak doc?.. grave's disease run in family...punca mcm kepada genetic je .i  ...

ha ha dia kata kerana hormone kah .. semua2 tu hormones la tu ie
T4 tu ialah L-3,5,5-Tetraiodothyronine
T3 ialah Triiodothyronine
TSH = Thyroid Stimulating Hormone

Dalam your case, ianya kerana thyroiditis lah ie satu inflammamtion of the thyroid gland

Hmm depa tahu tak your family ada Grave's Disease.. ni runs strongly in the family tau.. i baru nak cakap kat atas asal mereka tak miss Graves Disease cukup lah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-11-2021 06:26 PM | Show all posts
sue_0684 replied at 27-11-2021 06:22 PM
thanks doc..lega bila baca ni.

lepak la sue
things will be OK
the beta blocker and Carbimazole yg depa bagi tu tentu akan work soon
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-11-2021 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 27-11-2021 06:25 PM
ha ha dia kata kerana hormone kah .. semua2 tu hormones la tu ie
T4 tu ialah L-3,5,5-Tetraiodoth ...

hehe
..ok doc thanks for the explanation..
harap2 depa x miss pasal grave's disease tu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 06:39 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 27-11-2021 06:26 PM
lepak la sue
things will be OK
the beta blocker and Carbimazole yg depa bagi tu tentu akan work so ...

hahaha.boleh lepak je doc sy sekarang ni..x boleh nk jog sementara treatment..
last year sy jogging..mcm nk tercabut jantung masa tu .x sampai 2 min jogging... short breath kejap..lps tu stop terus...buat briswalk ..tp thn ni stop terus exercise.nk berjalan jauh sikit pun mengah.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-11-2021 02:53 AM | Show all posts
sue_0684 replied at 27-11-2021 06:39 PM
hahaha.boleh lepak je doc sy sekarang ni..x boleh nk jog sementara treatment..
last year sy joggin ...

adeh..
takpa, bila TFT dah normalized balik, continue lah dengan exercise
mild to moderate exercise aje yang diperlukan untuk kesihatan
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2021 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 28-11-2021 02:53 AM
adeh..
takpa, bila TFT dah normalized balik, continue lah dengan exercise
mild to moderate exercis ...

im getting a lot better doc.????.. hormone level reduced significantly...130 turun ke 30 ..dlm 3 weeks.. baru last week 2nd follow up.14/12
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2021 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
sue_0684 replied at 20-12-2021 11:02 AM
im getting a lot better doc.????.. hormone level reduced significantly...130 turun ke 30 ..dlm 3 w ...

sekarang focus nk stabilize kan resting pulse.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-12-2021 05:04 AM | Show all posts
sue_0684 replied at 20-12-2021 11:02 AM
im getting a lot better doc.????.. hormone level reduced significantly...130 turun ke 30 ..dlm 3 w ...

cool, alhamdulillah
TSH dia memang slow utk turun, ia dibuat dari Pituitary Gland dibawah otak.
jadi kami selalunya check TSH selepas 6 minggu
T4 dan T3 nya berapa?

Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2021 06:39 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 21-12-2021 05:04 AM
cool, alhamdulillah
TSH dia memang slow utk turun, ia dibuat dari Pituitary Gland dibawah otak.
ja ...

T4 dah turun  ke  30 dah doc.T3  nnti i check balik,.tp doctor ckp mmg grave's disease..

ps.., sorry, last comment tu i letak icon. awat la letak icon jd ?? bnyk2 tu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-12-2021 04:12 AM | Show all posts
sue_0684 replied at 21-12-2021 06:39 PM
T4 dah turun  ke  30 dah doc.T3  nnti i check balik,.tp doctor ckp mmg grave's disease..

ps.., so ...

oh alhamdulillah
OK lah; maksudnya TRAB awak positive lah
nanti pantau2 lah TSH, T4 dan T3
tinggi tak TRAB itu?
TRAB correlates with severity and the likelihood of Graves ni datang lagi
saya selalu beri Carbimazole mula2nya high dose
bergantung pada severity
if teruk saya start la eg 40mg BD (bis in die, 2kali sehari)
Lepas itu saya turunkan slowly
if TSH dan mula menampakkan diri, dan T4 mula turun, sy turunkan jadi 20mg BD
..then slowly to 10mg BD
lama2 jadi 5mg BD
then 5mg OD
then 5mg alternate days
selalunya lepas 18 bulan, saya beri dai ''drug holiday'' ie stop Carbimazole
dan pantau closely dgn TFT eg every 4mths
then TFT every 6 mths

ohh tu yg pelik kluar ????? tuh ha ha
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-12-2021 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 22-12-2021 04:12 AM
oh alhamdulillah
OK lah; maksudnya TRAB awak positive lah
nanti pantau2 lah TSH, T4 dan T3

oo.noted doc with thanks..patut la the specialist bgtau sy lama sikit sy kena follow up.dose carbimazole sama je doc ..tak kurangkan lagi . propranolol pun sama lagi dose .harap2 getting more better bila next appointment.11/1..
doctor ckp resting pulse nk stabilize amik masa..mmg ada lagi rasa mudah penat tp x seteruk dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2021 08:10 PM From the mobile phone | Show all posts
sue_0684 replied at 22-12-2021 07:47 PM
oo.noted doc with thanks..patut la the specialist bgtau sy lama sikit sy kena follow up.dose carbi ...

bila dah sampai masa, doctor akan buat thyroid ultrasound lagi.sbb goiter masih maintain je mcm tu..tp lmbt lagi lah nk ultrasound .. doesnt matter doc..
most importantly dah tak ada oversweating, alhamdulillah tidur dah lena dan senang.D
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-1-2022 08:53 PM | Show all posts
sue_0684 replied at 22-12-2021 07:47 PM
oo.noted doc with thanks..patut la the specialist bgtau sy lama sikit sy kena follow up.dose carbi ...

beres
nnt beritahu sy TSH, T4 dan T3 anda
eh lupa anda ada TPO antibodies atau TSH Receptor antibodies
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-1-2022 08:54 PM | Show all posts
sue_0684 replied at 22-12-2021 08:10 PM
bila dah sampai masa, doctor akan buat thyroid ultrasound lagi.sbb goiter masih maintain je mcm tu ...

ada goitre ye
nnt USS dapat pointers la ada MNG ke tak
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-7-2024 03:56 PM GMT+8 , Processed in 0.064012 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list