CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: ipes2

GRAVE'S DISEASE (penyebab hyperthyroidism)

[Copy link]
 Author| Post time 15-11-2023 04:29 AM | Show all posts
sue_0684 replied at 31-10-2023 07:30 AM
hehe,naseb baik x jadi hulk

alhamdulillah,sy tak ada TED.mata yang cengkung sblm ni dah okay ...

mujurlah
alhamdulillah mata OK

ooo dah mula naik badan ye.. hihi tanda2 berkesan!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 15-11-2023 04:30 AM | Show all posts
sue_0684 replied at 14-11-2023 02:19 PM
salam doc @ipes2 ,
Baru lepas jumpa my endo today.so the result was t4:24.7, tsh

alhamdulillah

ye TFT dah improved tu
apa2 pun, nanti TSH tu akan slowly naiklah dan hopefully T4 slowly turun
Actually, hypothyroidism can set in even after years seseorang itu buat RAI

nnt gomok2 bulat
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2023 06:41 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 15-11-2023 04:30 AM
alhamdulillah

ye TFT dah improved tu

uishh apa ni doc x mau la bulat2
nnti habis x muat baju..
patut la my endo mmg suruh sy buat follow up every month.dia pesan kalau dah rasa naik berat badan dari biasa,dtg terus jmpa dia.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-12-2023 06:03 AM | Show all posts
sue_0684 replied at 15-11-2023 06:41 AM
uishh apa ni doc x mau la bulat2
nnti habis x muat baju..
patut la my endo mmg suruh sy buat ...

ha ha mana lah tahu, ramai lelaki suka wanita bolat2
ah baju boleh ditempah

ye, jika naik badan, itu mungkin kerana TFT sudah menjadi hypothyroid
anyway, jika naik badan, nanti doc tu akan beri Levothyroxine dan semuanya akan settle lah balik
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2023 01:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sue_0684 at 16-12-2023 06:52 PM
ipes2 replied at 15-12-2023 06:03 AM
ha ha mana lah tahu, ramai lelaki suka wanita bolat2
ah baju boleh ditempah



hi doc,
baru lps balik appointment. alhamdulillah
mmg my body is gaining weight..my endo pun gelak tadi.: .haha .mau tak gelak,x smpai 2 bln almost 5 kilos naik. tadi timbang da 64.5 kg .ciss

so the result was: T4:6.2,tsh :3.25.
doc dah start levothyroxine 50 mcg...sbb tgok t4 dah cpt low,tsh even within range tp akan turun lagi.
it's okay,berat boleh turun dgn diet,mkn ubat.im more happier rather than heard if i'm relapse. seksa betul 2 tahun ni fight for grave's.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-12-2023 06:53 PM | Show all posts
sue_0684 replied at 16-12-2023 01:45 PM
hi doc,
baru lps balik appointment. alhamdulillah
mmg my body is gaining weight..my endo pun gelak ...

alhamdulillah
ye, TSH tu ambil masa 4-6 minggu utk dilihat perubahan nya, jadi ia mmg slow dalam bab itu
tapi T4 itu mmg memerlukan Thyroxine, sebagaimana yg Endo crinologist awak beri
jgn lupa, ambil Thyroxine 1st thing in the morning, celik je mata, terus ambil dan telan dgn air sejuk sahaja
gi mandi apa semua, pakai2 etc, ie lebih kurang 30-60minutes after, barulah boleh mkn ke, minum teh ke susu ke etc
ini adalah kerana Thyroxine ni mmg suka bind pada molecule tu molecule ni etc
nnt tak di absorb
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 17-12-2023 12:31 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 16-12-2023 06:53 PM
alhamdulillah
ye, TSH tu ambil masa 4-6 minggu utk dilihat perubahan nya, jadi ia mmg slow dalam b ...

tq doc for the explanation..
and also always replies my comment..
dan juga baca bebelan sy kat thread ni selama ni,tu masa  hyper tu doc..
geram sbb selalu relapsed dgn 2x rai lagi tu rasa geram dgn thyroid sy ni yg degil..jadi tuan dia bebel .
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-12-2023 02:17 AM | Show all posts
sue_0684 replied at 17-12-2023 12:31 AM
tq doc for the explanation..
and also always replies my comment..
dan juga baca bebelan sy kat thr ...

ha ha nnt hypothyroid jadi bolat dan selow dan tulis pon satu dua huruf je dalam satu sentence
apa2 pun, sy nak beri sautu nasihat yg sgt penting:
mood, emo, energy levels dan focus kita sentiasa berubah minit ke minit, jam ke jam, hari ke hari
jika rasa takde motivasi satu hari, rasa low mood satu hari, jgn cepat2 kata ianya adalah thyroid problem tu tau
ianya mungkin kerana sebab2 lain eg hydration, temperature, food kita, emotional triggers kita etc
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-12-2023 07:49 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 17-12-2023 02:17 AM
ha ha nnt hypothyroid jadi bolat dan selow dan tulis pon satu dua huruf je dalam satu sentence :lo ...



thanks doc..
kalau rasa demotivated,biasa kena take a break dah tu kejap .  pergi vacation dekat2 pun x pa dah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-12-2023 09:11 AM | Show all posts
sue_0684 replied at 17-12-2023 07:49 AM
thanks doc..
kalau rasa demotivated,biasa kena take a break dah tu kejap .  pergi va ...

Iya. Take a break.
Dan jgn cuba ubah2 dose Thyroxine tanpa TFT yg tepat.. sbb nnt bahawa utk coronary, cholesterol dan tulang temulang. Reput tulang nnt jika T4 byk sgt
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2024 12:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sue_0684 at 28-1-2024 12:11 AM
ipes2 replied at 17-12-2023 09:11 AM
Iya. Take a break.
Dan jgn cuba ubah2 dose Thyroxine tanpa TFT yg tepat.. sbb nnt bahawa utk coron ...


salam doc,
follow up appointment lagi hari ni.Result getting better .t4 :13.6, tapi tsh naik lagi 11.69.
Thyroxine mmg x pernah missed makan.tp  sy +ve covid cuti Christmas lepas..so my endo bgtau maybe sbb effect covid, absorption ubat jadi kurang .
sy my endo increase lagi dose hari ni.50  + 100 mcg. makan on alternate day or cukup kan 500 mcg/week.
Before this only 350 mcg/week.
next appointment lagi 3 bln.lepas raya hopefully tsh normal.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Lelaki warga asing dakwa diliwat tarik balik laporan polis, suspek dibebaskan
mojarean_XLelaki warga asing dakwa diliwat tarik b
Views : 14675 Replies : 44
Supermodel Katanyeee
URUHASupermodel Katanyeee
Views : 12627 Replies : 96
Teka kerja apa
TomyamPutehTeka kerja apa
Views : 12757 Replies : 78
[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7
ipes2[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah
Views : 114348 Replies : 2976
Tengok le perangai AI sekarang
bensolo333Tengok le perangai AI sekarang
Views : 9992 Replies : 11
Hati-Hati Ketika BerSELFIE ~~~
lucky_peaceHati-Hati Ketika BerSELFIE ~~~
Views : 46093 Replies : 139
Kena lagi episod 3:Netizen terkesima grafik atlet Malaysia yang akan ke Olimpik Paris seolah muka 'wanted'
YgBenarKena lagi episod 3:Netizen terkesima gra
Views : 87643 Replies : 36
Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
fadz84Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
Views : 40302 Replies : 335
Mari Tepek Gif Picture V.7
tariMari Tepek Gif Picture V.7
Views : 85864 Replies : 3852
Khai Bahar bawa BF g Sarawak
leftenanhensemKhai Bahar bawa BF g Sarawak
Views : 59473 Replies : 107

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-7-2024 07:53 AM GMT+8 , Processed in 0.045234 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list