CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: ipes2

GRAVE'S DISEASE (penyebab hyperthyroidism)

[Copy link]
 Author| Post time 6-12-2020 01:19 AM | Show all posts
chit_ana replied at 29-11-2020 09:06 PM
Ooo hormon tyroid tu kena kawal biar normal dlu.
Doktor ,nak tanya kalau grave disease tu ada sim ...

ya kena bagi normal dulu.
standards nye ialah TSH yg normal ialah 0.2 to 4.8 gituh (ini berganting pada lab la)
tetapi jika org tu ada thyroid probs, aim nya ialah nak keep TSH below 2.5 jika ingin pregnancy yg selamat


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 6-12-2020 01:22 AM | Show all posts
chit_ana replied at 29-11-2020 09:06 PM
Ooo hormon tyroid tu kena kawal biar normal dlu.
Doktor ,nak tanya kalau grave disease tu ada sim ...

berkenaan mata dan Graves' Disease, ini dipanggil Grave's Ophthalmopathy (GO)GO ni boleh rosakkan cornea mata sebab tersembul begitu lalu boleh jadi buta lah
also, soft tissue eg fat dan muscles dibelakang mata tu boleh membengkak dan lama2 akan rosak dan mata tu jadi paralyzed
especially jika org itu merokok
so, dalam kes kes dimana hyperthyroidism nya disebabkan oleh Grave's Disease, kita akan tanya pasal mata dia dan kita akan check mata dia
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2020 01:31 AM | Show all posts
Annaquinn009 replied at 1-12-2020 09:47 AM
doc, sy ada hyperthyroid..tsh

hmmm TSH <0.005  dan T4 61 tu hyperthyroidism. dah check kah sebabnya?
adakah ia thyroiditis? too much meds? MNG? solitary nodule? cancer? Grave's Disease? Early Hashimotos's?

dah start ambil ubat dah ke?
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2020 08:19 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 6-12-2020 01:22 AM
berkenaan mata dan Graves' Disease, ini dipanggil Grave's Ophthalmopathy (GO)GO ni boleh rosakkan  ...

Bahayanya mcm tu doc. Ada kemungkinan mata jdi buta kalau lambat buat rawatan?
Adakah hormon dia akan normal balik bila makan ubat? Mata dpt di pulihkan?
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2020 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 6-12-2020 01:22 AM
berkenaan mata dan Graves' Disease, ini dipanggil Grave's Ophthalmopathy (GO)GO ni boleh rosakkan  ...

Boleh ke kita pi check mata tu dgn pakar mata dlu? Sbb mata dh start xnampak (rabun) pdhal dia mmg ada hypertyroid.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-12-2020 08:49 AM | Show all posts
chit_ana replied at 27-12-2020 08:19 PM
Bahayanya mcm tu doc. Ada kemungkinan mata jdi buta kalau lambat buat rawatan?
Adakah hormon dia ...

somehow kan, how bad isu mata dari penyakit Grave's Disease ini agak berbeza dari Grave's itu sendiri. kadang2 Graves nya dah pulih dgn treatment, tapi matanya makin teruk etc, atau tak berubah 9tapi selalunya improve lah).

hormone yg diambil itu ialah thyroxine lah ie T4 ie hormone yg dibuat oleh thyroid gland
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 31-12-2020 08:50 AM | Show all posts
chit_ana replied at 27-12-2020 08:20 PM
Boleh ke kita pi check mata tu dgn pakar mata dlu? Sbb mata dh start xnampak (rabun) pdhal dia mmg ...

ya.. tapi kalau mata tu kena GO, appearance nya classic la mcm dalam pics tu semua ie luas etc.
jika rabun, elok jumpa ophthalmologist
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2021 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 31-12-2020 08:50 AM
ya.. tapi kalau mata tu kena GO, appearance nya classic la mcm dalam pics tu semua ie luas etc.
ji ...

salam doc @ipes2 , cari2 baru jumpa thread pasal hyper thyroid.. doc, i ada a  few questions bout hyperthyroid and multinodular goiter.
I kena  diagnosed awal oct thn ni ada hyperthyroidism n multinodular goiter..TSH level sgt rendah.i x tau brpa sbb tgh tunggu nk jumpa specialist.
i kena biopsy mid of oct thn ni 14/10/21..but still sampai today hospital tak ada call pasal result sdgkan insurance dah bayar ujung oct.
dah hampir sbln lepas buat biopsy..
i ada followup call hospital,kena hangup..i emel the specialist yg initiate biopsy test tp tapi tak ada jaw jugak.
so i nk tanya doc,perlu ke i ke any gov hospital for 2nd opinion? sbb sekarang i ke private hospital tp service teruk.
i plan i akan follow up private hospital ni dlm 2 minggu,kalau x ada apa2 response dari hospital i akan ke gov hospital..
i wasted my money for thousands kena check up 2 hari, awal oct lepas di hospital ni..
Simptoms dah lama ada tp x perasan sbb goiter masa tu kecik lagi.. resting pulse mmg tinggi dari awal thn lagi.105-120bpm.
insomnia i mmg teruk doc..dah effect my daily routine..i mudah marah tp sabaq
je....i mudah mengah dan letih . over sweating..
mlm even hujan lebat berpeluh2 doc..silau makin teruk.
weight loss teruk sampai muka cengkung.
cuma syukur i tak demam.. tahun ni x ada demam lagi.so mcm mana doc?wanna hear your suggestion..i think i should go to another hospital..
ada cara tak doc nk atasi masalah insomnia ni?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-11-2021 09:23 PM From the mobile phone | Show all posts
sue_0684 replied at 13-11-2021 09:20 PM
salam doc @ipes2 , cari2 baru jumpa thread pasal hyper thyroid.. doc, i ada a  few questions bou ...

nnti i check balik blood test report.dah lupa brapa TSH level.
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2021 12:14 PM | Show all posts
mcm mana kita nak cek kita ada tak hyperthyroid ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-11-2021 03:43 AM | Show all posts
sue_0684 replied at 13-11-2021 09:20 PM
salam doc @ipes2 , cari2 baru jumpa thread pasal hyper thyroid.. doc, i ada a  few questions bou ...

hyperthyroidism ie hyperT4 adalah common, lebih2 lagi dikalangan wanita, dan lebih2 lagi jika a da family members yang ada issue dengan thyroid mereka.
penyebab utama hypert4 ialah graves disease; kedua utama ialah multinodular goitre (MNG) sebagaimana yang sue kena ini.

pada dasarnya, jika ianya mng, tidak perlulah dibiopsy, keucalilah jika ada satu dari nodule2 itu yang didapati suspicious.
menunggu sehingga 1 bulan bukanlah suatu yang mencapai standard jabatan kesihatan di mana2 negara.

juga pada dasarnya, penyakit thyroid seperti ini, bukanlah suatu yang kita pergi kepada private doctors untuk menjaga nya.
sebenarnya, sgt sedikit hala2 perubatan yang kita patut pergi kepada private sector.

resting pulse setinggi sue adalah tidak elok unutk kesihatan jantung; inilah antara sebab kenapa kita treat hypert4 ini; jika tiada isu dgn jantung, tentulah kita tidak terlampau active cuba mengubatinya.

ciri2 dari hypert4 sue sepatutnya sudah tiada sejak dari dulu lagi setelah sue ditreat. kenapa masih ada? jika masih ada, ini bermkana carbimazole dan propanolol yg sue ambil tidak mencukupi doses nya. berapakah dose itu?

yang dialami tadi bukanlah insomnia, tetapi hyperactivity dan hypervigilance kerena t4 yang terlalu tinggi. sepatutnya sudah tiada bila didiagnose dan ditreat hari tu. no, tiada separate treatment utk ini melainkan hypert4 itu di treat.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-11-2021 03:44 AM | Show all posts
Dea_Nell80 replied at 16-11-2021 12:14 PM
mcm mana kita nak cek kita ada tak hyperthyroid ni

kita check dengan TFT:
TSH, T4 dan T3 levels.
jika ada symptoms nya, sila check
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2021 12:12 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 17-11-2021 03:43 AM
hyperthyroidism ie hyperT4 adalah common, lebih2 lagi dikalangan wanita, dan lebih2 lagi jika a da ...

tq doc for the explanations.really appreciate it.. i baru dapat appointment date dgn specialist.. first appointment.. Blum treatment lagi doc. ada misunderstanding dgn prosedur hospital...sop lain, ckp dgn i lain.
dah la i ni mood x brapa elok..jd pergi terus ke hospital tanya..naseb baik x tepuk meja di kaunter.tp mmg kena berdas2 la staff yg jaga kaunter.. supposed i got my result end of October..mau i  tak mengamuk pada staf tu.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2021 12:19 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 17-11-2021 03:43 AM
hyperthyroidism ie hyperT4 adalah common, lebih2 lagi dikalangan wanita, dan lebih2 lagi jika a da ...

i pergi ke umsc doc, sbb specialist yg i dapat mmg 1 of the top specialist in kl.. specialist ni jgk jadi pakar di PPUM. i pergi ke um private hospital sbb nk cpt..tak tahan la doc, i susah tido sampai nk pegi ofis mengantuk. lagi2 cpt mengah.the goiter is getting bigger by day. my appointment next Monday..
sepupu i pernah kena hyper thyroid , goiter dan sakit..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-11-2021 11:47 PM | Show all posts
sue_0684 replied at 20-11-2021 12:12 AM
tq doc for the explanations.really appreciate it.. i baru dapat appointment date dgn specialist. ...

ya sy faham dgn frustration dari seorang pesakit especially bila ianya results yang kita tunggu2.. risau jadinya
dan sy faham jika sue verbalized the frustration
tapi, harapan saya is that sue verbalized dgn terkawal ..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-11-2021 11:50 PM | Show all posts
sue_0684 replied at 20-11-2021 12:19 AM
i pergi ke umsc doc, sbb specialist yg i dapat mmg 1 of the top specialist in kl.. specialist ni j ...

hmmm kami akan treat the very first day kami dapat TSH dan T4  tu dan tak perlu tunggu2 yglain2 nya utk start treatment
kita start treatment the very day
sbb ianya suatu illness yang ketara symptoms nya dan kesan buruk nya
sy tidak yakin ada apa2 yg patut menghalang carbimazole atau propanolol dari di start semasa first time TFT results tu keluar
USS, antibodies, biopsies semuanya boleh dibuat selepas itu
apa salahnya treat terus hyperthyroid itu?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-11-2021 12:30 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 21-11-2021 11:47 PM
ya sy faham dgn frustration dari seorang pesakit especially bila ianya results yang kita tunggu2.. ...

, alhamdulillah..i boleh control lagi.even ada jgk bila marah rasa nk lempang org ..tp itu lebih baik diam bila marah..
thanks doc for ur opinion..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-11-2021 05:12 AM | Show all posts
sue_0684 replied at 22-11-2021 12:30 AM
, alhamdulillah..i boleh control lagi.even ada jgk bila marah rasa nk lempang org ..tp ...

ha ha ya sue
itulah sebabnya baik diam bila marah
no probs
good luck
sy yakin ianya takde apa sgt and if they offer to do surgery, go for it

Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 23-11-2021 05:12 AM
ha ha ya sue
itulah sebabnya baik diam bila marah
no probs

tq doc.. specialist dah prescribed 2 jenis ubat smlm.x reti plak nk spell. ..yg 2 jenis tu untuk jantung dgn thyroiditis.. habis kan ubat 3 minggu.next 3 weeks follow up lagi dan amik darah....
maybe doctor nak tgok progress.
result biopsy sy : it was benign.Alhamdulillah..
TSH level <0.01 T4 :130.0++.. tinggi..hahha terkojut jgk doctor smlm.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 02:56 PM From the mobile phone | Show all posts
sue_0684 replied at 23-11-2021 02:52 PM
tq doc.. specialist dah prescribed 2 jenis ubat smlm.x reti plak nk spell. ..yg 2 jenis tu un ...

propranolol 40mg.tp mkn bila perlu .half tablet je..max 2 kali sehari.
Carbimazole 5mg .3 biji skali mkn 2 kali shari.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-7-2024 12:37 AM GMT+8 , Processed in 0.064271 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list