CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: HangPC2

TIPS PC (Pasang/Format/Install/Servis)

  [Copy link]
Post time 8-3-2008 12:27 PM | Show all posts
ermmm.nak format hardisk tuh bleh x wat quit format? xyah masuk botable seme tuh....then aper beza fnt ngan satu lagi tuh????
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-5-2008 04:56 PM | Show all posts

Reply #1 HangPC2's post

good info..
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2008 07:38 PM | Show all posts
ramai gak orang tya, kalau format, semua data hilang ker? mmg hilang tapi semua tu dapat diatasi dengan software recovery.

antara software recovery yang ok pernah aku gunakan ialah getdataback for NTFS.

ko cuba ler..
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2008 10:56 AM | Show all posts
[quote]Originally posted by metalique at 27-7-2007 11:42 PM
aku file yg selamanye aku x leh delete @ move .... mcm
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2008 10:46 AM | Show all posts

Reply #44 ibujarikaki's post

Try masuk Safe Mode, then try delete guna command line... start button > RUN. Type in "cmd". Pastu bila Dos box tu buka, type in yg berikut (bawah ni contoh jer path file yg nak di delete):
  1. del c:\downloads\010708.txt
Copy the Code
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2008 01:06 PM | Show all posts
nak tanya

kalo nak reformat pc lak camne? perlu ke cd OS.and ape beza NTFS ngan FAT TU
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 18-11-2008 01:56 PM | Show all posts

Reply #46 MetalFire's post

klu reformat, masih perlu utk CD OS tu. NTFS ni adalah file system yg baru utk OS dari microsoft. sebelum ni guna FAT32 dan FAT16.

Untuk penerangan yang lebih lanjut, boleh rujuk kat SINI
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2008 01:53 PM | Show all posts

Balas #7 H猷L鰃頧\ catat

salah tu win2k dan win 98 pakai fat/win xp pakai ntsf.. jangan lupa gak.. carik cdkeys untuk windows na.. kalau cd ader cdkeys takder camno nak install.. hahah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-12-2008 07:37 PM | Show all posts

nape x der suare kat pc w/p buke lagu dlm pc

x der suare dlm pc , dlm control panel (sound) ok dah, speaker pun on..sblm nie ade.. mane lg nak cek yer
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2008 08:01 PM | Show all posts

Reply #49 anje_lela's post

Lepas install driver update yg jadi gitu? Kalau blum update, cuba update audio driver.

Aku suggest baik ko bukak tred baru kat bod ni... then bagi more info... soundcard/driver apa, OS apa, computer apa etc.
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2008 12:01 AM | Show all posts
tumpang tanye sket.. aku br beli notebook baru.. die bg free dos. pastu aku install le sendiri vista.. tp knp eh hd aku cume 90 gb dr 250 gb...... aku salah ke mase install vista tu.. hard disk tu sata..cuma ade c drive jer.. olong kasi info sket
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2008 02:39 AM | Show all posts
tumpang tanya gak..
mcm mana nak install vista
leh ajar step by step tak
mintak tolong sgt2
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2009 06:13 PM | Show all posts
tuan tanah!!!! ncik hang PC atau sesape yg pakar..

nak tanyer nih...kalu aku yg ala2 segan2 ngan PC nih...
rerase leh format pc ngan jayanyer tak??
aku tak pandai sngt penah blaja tp ala2 permukaan jew...
aku aku ikot step2 nih..boleh berjaya tak??

perlukan sokongan moral...sbb nak anta kat orng format mahal gler...rm90..
kalu rm50 boleh la aku anta...  *demand plak*

wess..nak tanyer...nak ganti sound card camner ek??
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2009 12:16 AM | Show all posts
senang giler format pc, tak berbaloi 50 hinggit ko.

masuk cd OS, ikut jer arahan dia. kalau tak jadi, format balik...
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2009 09:14 AM | Show all posts
huih aku ada masalah besar ngan HD seagate sata aku ni, dah la tak leh masuk window, jadi lembab semacam, aku dah ambik keputusan nak format, sekali bila nak format pun tak boleh.... huih apa citer ni

just nak tanya satu soalan lagi, dalam bios untuk 1st boot letak cd/dvd rom, pastu 2nd boot perlukah disable HD, apa akan terjadi kalo aku disable kat 2nd boot (HD)
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2009 01:54 PM | Show all posts
Oh, kalo disable, make die akan boot ngan cd je ah. Kalo x de cd untuk di boot, die akan ckp please insert system disk bla bla bla. Oh, untuk yang drive jd 90gb je tuh, cube tgk kat disk management, ade x unpartitioned space.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-4-2009 11:41 PM | Show all posts
alahai...xpaham la mcm mn nk format hard disk ni...kebanyakan istilah2 yg you all guna aku xpaham arr..nk antar kedai rasa tak berbaloi. bleh x terang step by step dgn lbh clear..plzzz
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2009 11:17 AM | Show all posts

Balas #57 june1456\ catat

pastikan ada cd xp

ko kena setting pada bios supaya 1st boot ialah cd/dvd, 2nd boot hdd0. savekan dalam bios dan exit, bila start komputer, dia akan suruh ko tekan any key kalo nak boot guna cd.. tekan la... pastu ko tunggu sket dia tanya nak install atau nak recover, nak install/setup tekan escape, then tekan f8 untuk accept agreement, pastu kuar senarai hdd ko.. kat situ la ko nak buat part atau nak terus format.. katakan ko tak nak wat part, terus je tekan enter, pastu dia tanya nak format atau tak, kalo nak format kat sini la pilihannyer quick format? fat32? ntfs?
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2009 12:53 AM | Show all posts
saya baru format PC.semua installer ada.tp bila nak instal sound driver, tiba2 kata driver tak support hardware.PC saya tak ada pun tukar barg kecuali graphic card je...mcm mana ni...minta tolong semua otai2...tq
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2009 08:54 PM | Show all posts
http://www.cpuid.com/
Download Soft nie.. And Install..
PAsTe SpeC. PC. KAt Cini.. Nnt Abang2 Otai nie Tolong..  OK CUN..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Lelaki warga asing dakwa diliwat tarik balik laporan polis, suspek dibebaskan
mojarean_XLelaki warga asing dakwa diliwat tarik b
Views : 14675 Replies : 44
Supermodel Katanyeee
URUHASupermodel Katanyeee
Views : 12627 Replies : 96
Teka kerja apa
TomyamPutehTeka kerja apa
Views : 12757 Replies : 78
[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7
ipes2[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah
Views : 114348 Replies : 2976
Tengok le perangai AI sekarang
bensolo333Tengok le perangai AI sekarang
Views : 9992 Replies : 11
Hati-Hati Ketika BerSELFIE ~~~
lucky_peaceHati-Hati Ketika BerSELFIE ~~~
Views : 46093 Replies : 139
Kena lagi episod 3:Netizen terkesima grafik atlet Malaysia yang akan ke Olimpik Paris seolah muka 'wanted'
YgBenarKena lagi episod 3:Netizen terkesima gra
Views : 87643 Replies : 36
Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
fadz84Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
Views : 40302 Replies : 335
Mari Tepek Gif Picture V.7
tariMari Tepek Gif Picture V.7
Views : 85864 Replies : 3852
Khai Bahar bawa BF g Sarawak
leftenanhensemKhai Bahar bawa BF g Sarawak
Views : 59473 Replies : 107

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-7-2024 07:50 AM GMT+8 , Processed in 0.067412 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list