CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Netizen ‘Tepuk Dahi’ Tengok Perangai Jemaah Haji Indonesia Berniaga Rojak Di Tanah Suci - "Macam pergi holiday"

20-6-2024 12:10 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 5443| Komen: 25

Description: Sebelum ini, tular tentang tingkah laku jemaah Haji dari Indonesia yang berkelakuan tidak senonoh ketika berada di Tanah Suci.


Sebelum ini, tular tentang tingkah laku jemaah Haji dari Indonesia yang berkelakuan tidak senonoh ketika berada di Tanah Suci.

Sekali lagi, jemaah Haji dari negara yang sama tular namun kali ini disebabkan hal yang berbeza tetapi mendapat kritikan ramai.

Menerusi rakaman yang tular di media sosial. dua jemaah wanita dilihat bersila di kawasan tempat berehat dipercayai di Padang Arafah.

Apa yang menjadi perhatian adalah kelakukan mereka mengambil peluang untuk berniaga makanan tempatan di tempat rehat terbabit.

Mereka berdua dipercayai membawa peralatan seperti cobek serta bekas bungkusan sendiri dan selamba menjual rojak di tepi jalan.

Bukan itu sahaja, kawasan sekitar tempat mereka berniaga itu juga dilihat begitu kotor dengan sampah sarap merata-rata dan bertaburan.

Video tersebut mendapat kritikan ramai warganet di TikTok yang berkata perangai mereka itu memalukan rakan jemaah senegara selain bertentangan dengan matlamat sebenar menunaikan ibadah haji.



Selain itu, ada yang mempersoal dan tertanya apakah Indonesia tidak mempunyai mutawif atau institusi yang dipertanggungjawab menjaga jemaah di sana.



"Bukan senang nak ke mekah untuk buat haji, mengapa tak diisi masa dengan ibadat? Berniaga tu nanti balik buat la."



SUMBER : TikTok/Beautifulnara

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote airmineral 20-6-2024 12:16 PM
Yg menjual tu pun jemaah haji juga ke?
Quote likilu 20-6-2024 12:44 PM
Tak payah lah mengata

Cukup kita tak buat

Jemaah kita song lap kutip sedekah dari sini konon nak belanja untuk orang sana bersepah, at least makcik makcik ni jual beli sah orang bayar duit makanan nye di bagi.
Quote cempakaa 20-6-2024 01:22 PM
Dorang kata tu bukan jemaah haji. Betul ke?
Quote notfound 20-6-2024 01:23 PM
Gitu la Indon
Quote ninja boy 20-6-2024 01:24 PM
Jemaah Indonesia mmg aneh2, mungkin x kursus ngaji umrah dan haji
Quote damian_lee 20-6-2024 01:24 PM
kat sana memang ada acik acik indo jual rojak m bakso bagai

kat ladang kurma pun ada acik madura jual rojak ….

rasa itu bukan jemaah haji
Quote AcikCleaner 20-6-2024 02:09 PM
Memang menetap sana kot, tu semua barang² dia ada tu
Quote zarulnazmi 20-6-2024 02:18 PM
Pernah baca hadis 4 golongan yang menunaikan haji pada akhir zaman.Tapi tak pasti hadis tu sahih atau tidak.
Quote afie_m 20-6-2024 02:21 PM
tak nak cakap apa2..takut salah sangka,mana tahu mmg rakyat indon yang memang dah menetap sana
Quote Supersirap 20-6-2024 02:29 PM
Pandai mereka mencari duit lebih
Quote yoppoy 20-6-2024 02:44 PM
Mohon bersih penyediaan dan tak menciritkan para jemaah
Quote PokokTree 20-6-2024 02:54 PM
sambil nyelam minum air kekdahnya
Quote kakikuDibibirmu 20-6-2024 03:24 PM
ya ampun, waduh, waduh, waduh, pokoknya butuh gampang gimana kayaknya gini membundel kabupaten kedubes muntaber kapan nyemprot memuncratkan ngabuburit pesantren ketabrak, pokoknya jangan dibakar, asap di indon, jerebu di Malaysia ...mbak... kalau nggak bisa, kita ambil ular bisakan dia, pantek goblok lonte Friska madu jusa c minus tersenyum sinis
Quote cantthinkofany 20-6-2024 04:12 PM
afie_m replied at 20-6-2024 02:21 PM
tak nak cakap apa2..takut salah sangka,mana tahu mmg rakyat indon yang memang dah menetap sana

memang ramai pun...mainly hired by contractor caterer untuk jadi tukang masak and housekeepers...ada jugak yg jadi sales person...so masa tak kerja or time rehar or hari cuti diarang ni akan buat apa je kerja utk pendapatan tambahan....ada yg ambik upah tolak wheelchair...even ada yg ambik upah jadi guard utk buat laluan ko sampai je hajar aswad....selalu guard ni berkumpulan...kalau ko setuju nak bayar...diarang akan kepung ko dan perlahan menghala ke hajar aswad...ko kat tengah2 tu la....

so setakat berniaga ni....tak de hal la....
Quote sharlenetexas 20-6-2024 04:14 PM
Hygienic ke tak?

Quote dua_chzy 20-6-2024 04:14 PM
Budak2 90an punya kerja ke ni dek? Rasanya warga emas takkan buat hal sundal sebegini. So disgusting and despicable mereka ini!
Quote dua_chzy 20-6-2024 04:16 PM
Oh bukan jemaah haji ya? But then, ews! Korang hada nampak ka Yahudi hanat tu buat benda lagha gini kat Jerusalem dek? Memalukan saja umat Islam ini!
Quote dua_chzy 20-6-2024 04:16 PM
Cina kapir zimmi pun tak jual makanan di area tokong yach!
Quote NyiRoroKidul 20-6-2024 04:18 PM
Kanohaa mendunia

Lihat semua komen(25)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

17-7-2024 11:55 PM GMT+8 , Processed in 0.057128 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top