CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4951|Reply: 38

Nyummy! Kek Japanese Cotton 'Juicy' Dan Gebu Sedap Tak Terkata

[Copy link]
Post time 9-9-2016 01:47 PM | Show all posts |Read mode
Oleh Izzah Abbasy

Alahai pencuci mulut. Kenapalah sedap sangat? Terasa berdosa kalau tak makan. Betul tak? Tambat selera dengan pandangan pertama dibuatnya.

Nak buat atau nak tempah? Tak kisahlah janji dapat merasa Kek Japanese Cotton atau Japanese Cotton Cake ini.

Lihat sahaja gambar yang dikongsi pun sudah mengancam selera dan pandangan. Apatah lagi apabila dikunyah dalam mulut.




Melalui perkongsian daripada laman Facebook milik Nur Asmah Binti Disa, resepi yang disertakan ini membuatkan para wanita yang bergelar chef bertauliah cepat-cepat masuk ke dapur mencari bahan-bahan yang ada. Hehehe. Selamat mencuba. - CARI

Bahan-bahan

6 biji telur gred b
3-4 slice keju cheesedale atay 1 cawan cream cheese tatura
1/2 cawan susu segar
1 cawan gula halus
2 sudu besar butter
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil baking powder
Sedikit esen vanilla
Sedikit garam
1 sudu kecil cream of tartar/1 sudu kecil cuka masakan

Double boil :


1/2 cawan susu segar
3-4 slices cheesedale carik2 dlu
2 sb butter

Ayak :

1 cawan tepung gandum
2sb tepung jagung
1sk baking powder
Sedikit garam

Cara-cara penyediaan

1) Asingkan telur kuning dan putih.

2) Telur kuning dimasukkan esen vanila sedikit dan gaul guna spatula sekejap. Selepas itu masukkan bahan yang sudah double boil ketika suam-suam.

3) Kemudian masukkan bahan yang diayak. Kacau rata guna sudip.

4) Telur putih kisarkan (guna mixer) sehingga adunan nampak kasar. Masukkan 1 cawan gula halus dan 1 sk cuka. Kisarkan sampai adunan nampak kental dan teguh. Teguh itu bermaksud jika anda terbalikkan adunan pasti ia tidak akan jatuh.

5) Siap adunan masukkan secara 'kaup' balik adunan telur putih tu ke dalam adunan yang sudah dicampur tepung tadi. Sebatikan.

6) Masukkan adunan dalam loyang yang diletak butter dan baking paper di sekeliling dan dasar atau permukaan loyang.

7) Panaskan ketuhar 170'c api atas bawah selama 5 minit. Gunakan kaedah steam bath. Letakkan air di bawah loyang.

8) Selepas ketuhar dipanaskan selama 5 minit dan loyang sudah berisi air, barulah masukkan loyang adunan di atas loyang berisi air itu tadi. Turunkan suhu 160'c api atas bawah selama 1jam 10minit.

9) Sudah siap masak terus terbalikkan atas redai buka baking paper semua kemudian baru terbalikkan semula.

10) Hias ikut kreativiti masing-masing. Seperti dalam gambar ini, hiasan hanya menggunakan icing sugar sahaja.

Kek yang dihasilkan memang 'juicy' dan gebu. Sedap dan memang tak terkata. - CARI  







Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-9-2016 04:59 PM | Show all posts

sedapnya....laparr tgk...  
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2016 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Kt pasar malam tmpt iols ada org jual.. Sepotong RM10.. Nasib sedap...
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2016 11:49 PM | Show all posts
Thanks for the sharing
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2016 07:53 AM | Show all posts
sedapnye... hokkaido bread yg ramai kate sdp tu pon Iolss xcube lg..huhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2016 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts
It looks nyummy!
Hanks for sharing the recipe. Kalau rsjim boleh buat ni
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 10-9-2016 09:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Yummy....huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2016 11:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Flawless sangat
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-9-2016 07:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Omaii looks si fluffy and yummy.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2016 12:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Gebunya... yummeh
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2016 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Memang sedap sangat khennn
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2016 03:34 PM | Show all posts
gebus gebas,
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2016 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
gebus nyaa
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2016 07:36 PM From the mobile phone | Show all posts
bila mood nk baking dtg ni
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2016 09:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah pernah try. Memang sedap. Lepastu gebu. Bila goyangkan sikit, dia gerak gerak.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2016 07:54 AM | Show all posts
oh my... sdap gilos
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-9-2016 08:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Gebunya. Nampak sedap.  I love cakes
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2016 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
gebu gebu
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2016 03:57 PM From the mobile phone | Show all posts
nyummy and fluffy!
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2016 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Wah..tq tq..hehe
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 10:32 PM GMT+8 , Processed in 0.074172 second(s), 31 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list