View: 4951|Reply: 38
|
Nyummy! Kek Japanese Cotton 'Juicy' Dan Gebu Sedap Tak Terkata
[Copy link]
|
|
Oleh Izzah Abbasy
Alahai pencuci mulut. Kenapalah sedap sangat? Terasa berdosa kalau tak makan. Betul tak? Tambat selera dengan pandangan pertama dibuatnya.
Nak buat atau nak tempah? Tak kisahlah janji dapat merasa Kek Japanese Cotton atau Japanese Cotton Cake ini.
Lihat sahaja gambar yang dikongsi pun sudah mengancam selera dan pandangan. Apatah lagi apabila dikunyah dalam mulut.
Melalui perkongsian daripada laman Facebook milik Nur Asmah Binti Disa, resepi yang disertakan ini membuatkan para wanita yang bergelar chef bertauliah cepat-cepat masuk ke dapur mencari bahan-bahan yang ada. Hehehe. Selamat mencuba. - CARI
Bahan-bahan
6 biji telur gred b
3-4 slice keju cheesedale atay 1 cawan cream cheese tatura
1/2 cawan susu segar
1 cawan gula halus
2 sudu besar butter
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil baking powder
Sedikit esen vanilla
Sedikit garam
1 sudu kecil cream of tartar/1 sudu kecil cuka masakan
Double boil :
1/2 cawan susu segar
3-4 slices cheesedale carik2 dlu
2 sb butter
Ayak :
1 cawan tepung gandum
2sb tepung jagung
1sk baking powder
Sedikit garam
Cara-cara penyediaan
1) Asingkan telur kuning dan putih.
2) Telur kuning dimasukkan esen vanila sedikit dan gaul guna spatula sekejap. Selepas itu masukkan bahan yang sudah double boil ketika suam-suam.
3) Kemudian masukkan bahan yang diayak. Kacau rata guna sudip.
4) Telur putih kisarkan (guna mixer) sehingga adunan nampak kasar. Masukkan 1 cawan gula halus dan 1 sk cuka. Kisarkan sampai adunan nampak kental dan teguh. Teguh itu bermaksud jika anda terbalikkan adunan pasti ia tidak akan jatuh.
5) Siap adunan masukkan secara 'kaup' balik adunan telur putih tu ke dalam adunan yang sudah dicampur tepung tadi. Sebatikan.
6) Masukkan adunan dalam loyang yang diletak butter dan baking paper di sekeliling dan dasar atau permukaan loyang.
7) Panaskan ketuhar 170'c api atas bawah selama 5 minit. Gunakan kaedah steam bath. Letakkan air di bawah loyang.
8) Selepas ketuhar dipanaskan selama 5 minit dan loyang sudah berisi air, barulah masukkan loyang adunan di atas loyang berisi air itu tadi. Turunkan suhu 160'c api atas bawah selama 1jam 10minit.
9) Sudah siap masak terus terbalikkan atas redai buka baking paper semua kemudian baru terbalikkan semula.
10) Hias ikut kreativiti masing-masing. Seperti dalam gambar ini, hiasan hanya menggunakan icing sugar sahaja.
Kek yang dihasilkan memang 'juicy' dan gebu. Sedap dan memang tak terkata. - CARI
|
|
|
|
|
|
|
|
sedapnya....laparr tgk... |
|
|
|
|
|
|
|
Kt pasar malam tmpt iols ada org jual.. Sepotong RM10.. Nasib sedap... |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnye... hokkaido bread yg ramai kate sdp tu pon Iolss xcube lg..huhuhuhu |
|
|
|
|
|
|
|
It looks nyummy!
Hanks for sharing the recipe. Kalau rsjim boleh buat ni |
|
|
|
|
|
|
|
Flawless sangat |
|
|
|
|
|
|
|
Omaii looks si fluffy and yummy. |
|
|
|
|
|
|
|
Memang sedap sangat khennn |
|
|
|
|
|
|
|
gebus gebas, |
|
|
|
|
|
|
|
bila mood nk baking dtg ni |
|
|
|
|
|
|
|
Dah pernah try. Memang sedap. Lepastu gebu. Bila goyangkan sikit, dia gerak gerak. |
|
|
|
|
|
|
|
Gebunya. Nampak sedap. I love cakes |
|
|
|
|
|
|
|
gebu gebu |
|
|
|
|
|
|
| |
|