View: 182790|Reply: 533
|
ANEKA CUCUR [CEKODOK/CEMPEDAK/UBI/JAGUNG/UDANG/IKAN BILIS DSB]
[Copy link]
|
|
kengkawan..
jom kongsi makanan petang peberet korang..
ni one of my peberet n trademark among my frens..
Cengkayam [cengkodok ayam]
bahan bahan ni kuantiti dia korang agak agak aje lah yer..
isi ayam yg dicincang/dadu/hiris kecil kecil
tepung gandum + tepung beras skettt aje
kangkung - amik daun[+ tangkai] sahaja..btg kangkung takyah guna..keras sgt
rempah kari
cili merah yg dihiris halus
air
sedikit baking powder atau eno
garam gula secukup rasa..
bancuh tepung + rempah kari dgn air..agak agak bleh bentuk utk digoreng..
perasakan garam gula...
pastu masukkan isi ayam n daun kangkung n cili merah..gaul hingga rata n sebati
nak biar kejap adunan tu pun bleh..lagi cantik
pastu leh panaskan minyak.. n goreng cam kita buat cengkodok pisang tu..
pastu agak garing..leh angkat
siap utk dihidangkan..
variation:
Kangkung leh ganti dgn daun bayam atau daun sup/bawang
Kalau nak tambah jagung or grated carrot pun leh..lagi bagus..loaded with vege
Tambah bwg beso yg didadu/cincang kecik2 pun sodap
Tepung beras tak taruk pun takpe..tapi trick dia..penggunaan tepung beras ni akan menghasilkan luaran cucur yg lebih garing n rangup
Jgn goreng dgn api pelan sgt..cucur tak cantik, gunakan api yg agak kuat - luar garing n rangup..dlm still lembut/gebu
Selamat Mencuba
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 18-2-2009 09:31 PM ] |
|
|
|
|
|
|
rodriguez This user has been deleted
|
cam lebih sedap dari chicken nugget jer ni |
|
|
|
|
|
|
|
cekodok
petua nak buat cekodok yg lembut.. tak ler bila sejuk dah tak sedap dah.
guna air suam bila bancuh tepung tu. dan tambah telur sebijik.
buat ler cekodok apa sekali pun .. sure sedap ler.
jgn ko buat cekodok pisang cam tu udah ler.
lagik satu cekodok nie best sekali makan ngan sos cili kan dewi jarang sekali beli sos cili mmg buat sendiri.
bahan nyer:
cili kering ( potong buang biji rendam kasi lembut ngan air panas) sebaik nyer rebus cili nie.
cuka , gula , garam.
tepung jagung
cili kering yg dah rebud tu tos air dan jgn ambik biji2 nyer. Buh ler dlm blender. buh air sikit takat leh blender jgn byk sgt nanti sos cair. buh cuka gula dan garam. pepandai ler tambah gula kalau cili tu jenis pedas giler.
blender ler lumat.
pas tu tuang masuk dlm periuk dan didih kan kejap. rasa ler cukup masam manis nyer kalau tak tambah ler apa2 yg patut. kalau nak tambah kepekatan sos bancuh sikit tepung jagung ngan air (dlm 1 sudu kecik tepung jagung +1/2 cawan air) dan bubuh dlm cili tu. kacau rata. biar renih seketika.
leh buat byk2 pas tu simpan jer dlm peti sejuk. |
|
|
|
|
|
|
|
selalunyer tak buat jemput |
|
|
|
|
|
|
|
[quote]Originally posted by virgomal at 2003-7-1 02:22 PM:
selalunyer tak buat jemput |
|
|
|
|
|
|
|
ha..
goreng char koi segera aje
hihihi
anyway thanks for da recipe.........
aku dulu (masa dajah 6)
hehehe
slalu buat roti yg dlm die ada inti....daging(aku gune burger..pastuh aku potong kecik kecik) campur sayur campur...pastuh balut ngan kulit popia....
ala..mcm stlye roti banghdad tuh...
sbb masa lepas upsr aku masuk pertandingan memasak...kwn aku ajar masak nih aje..
kui kui
lalu slalu aku membuat xperimen kepada keluarga aku.
ceng ceng
setelah beberapa kali berkerut dahi ayah aku...
akhirnya berjaya jugak aku menang saguhati... |
|
|
|
|
|
|
rodriguez This user has been deleted
|
nak buat jemput jemput pun kene ada skill masa membentuk bulatan dia.
aku buat memang tak pernah jadi.tapi ada sorang pempwan tu dia guna sudu pastu bentukkan ngan tangan dia terus ke dalam kuali.jadi bulat elok je. |
|
|
|
|
|
|
|
ada yang kata kalau nak bulat-bulat dan cantik jemput-jemput tu bila dah masuk dalam minyak dan terbentuk sikit...lepas tu kena balik-balikkan tanpa henti sampai masak..ntahle..tak penah cuba... |
|
|
|
|
|
|
|
nak bulat2
kalau jemput2 nie nak bulat kena ler konsistensi bancuhan tepung tu betul
kalau yg tak jadik2 bulat tu maknanye bancuhan nyer lembut.
biasa nyer yg bulat2 tu bancuhan nyer keras sikit and kalau cokodok pisang lak lebih senang nak buat bulat bila bancuhan tepung dlm pisang tu ditambah bicarbonet soda. (serbuk penaik ler)
tapi dewi lebih suka bancuhan yg lembut.. tak bulat pun tak per asal sedap. |
|
|
|
|
|
|
|
cengkayam=cengkodok ayam???...abis cengkodok udang=cengkadang..ehehe macam cengkadak...eh kejap-kejap..cengkodok or cekodok |
|
|
|
|
|
|
|
yang ADABI punye seme aku dah test power..semeeee kalah ..sebab?
depa buh too much self raising flour..tepung naik sendiri tu or banyak sangat sodium bicorbanate
aku dah cuba modify but still takdak effect ..minyak bila guren dia still masuk banyak lam cekodok tu
unles ko nak BAKE cekodok tu aku pikir perfect tepung cucur ADABI..cuba la bake jadik macam cucur biskut ADABI haaaaa..
secret cekodok is PLAIN FLOUR mesti lagi banyak 3/4, dari self raising flour
1/4 sebab nak blok minyak masuk dalam banyak..
pasal tu kek kene bake so any dish yang kene FRY kalo buleh the less minyak masuk dish tu the better..purpose frying is to cook with oil around not with oil inside..even batter yang aku bikin nak fry guren pisang pun aku pakai lebih plain flour and 1/4 rice flour and 1/4 self raising..kalo too much rice flour..gigi aku patah hehehe |
|
|
|
|
|
|
|
yea betuiii, pakai tepung bluekey. heheheh... cap wau pun boleh, janji gandum.
Tapi kekadang kita kena jadik roket saintis gak utk memanipulasikan makanan jadi tampak cantik dan berselera. Supaya baby yang baru nak makan makanan ruji ni nampak gempak ... ishhh lama benar aku tak guna perkataan gempak ni. |
|
|
|
|
|
|
|
eekek
NI mesti tgk iklan pampers yg buat roti dinosour & nagi gunung berapi tu....
Tapi kan intan air tgn mak tu kan pembuka selera anak2 yg paling best.... ingat lagi tak dulu mak suap nasi .... adik beradik dok keliling mak.... suap nasi. Macam anak burung lapar sorang2 buka mulut.
Lagik satu.. kalau masak sedap takyah hias2 pun budak makan ler.
[ Last edited by dewi on 7-7-2003 at 11:42 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
me nak share another resepi goreng-gorengan..
cara utk buat bater pisang goreng yg rangup dan lazat..
tepung beras
tepung gandum
garam n gula secukup rasa
bijan
sedikit air kapur
air secukupnya
bancuh tepung beras dan tepung gandum dgn air hingga sebati[biasanya me guna ratio 3 tepung beras : 1 tepung gandum]
tambah garam n gula serta air kapur[bior terasa cam pahit2 kapur tu sket2 je kalau kita taste the batter..kalau too much nanti pahit sgt]..kacau rata
bater tu jgn pekat sgt..enuf utk lekat dgn merata kat pisang
last sekali baru masukkan bijan [me suka taruk byk byk..sedappp]
pastu siap utk digoreng..
opsss... jangan lupa sediakan pisang atau ubi terlebih dahulu..
[ Last edited by ninoZ on 14-9-2003 at 06:15 AM ]
[ Last edited by ninoZ on 22-3-2004 at 05:35 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Juadah utk minum petang
Okay, hari ni saya nak contribute resipi utk minum petang. Kat rumah, kadang2 kalau rajin buat cucur utk minum. My 1st recipe - Cucur Ubi Kayu. Di Swak, kita refer ubi kayu as bandung. Anak saudara perempuan saya suka makan cucur ni & I really miss her. Masa tgh menaip ni, tgh putar lagu "Stay the Same" Joey Mcintyre that reminds me a lot of my nieces.
Cucur ubi kayu
2 cawan ubi kayu yg dah diparut (tapioca)
* 2 biji cili merah
* 4 biji bawang merah
* 4 biji bawang putih
* sedikit udang kering
sedikit garam & ajinomoto
Cara2 membuatnya:-
1. Udang kering direndam dgn air panas. Kemudian dituskan. Tumbuk kesemua bahan2 * hingga lumat.
2. Kemudian bahan2 tadi bersama tapioca yg dah diparut & masukkan perasa. Bila dah sebati, baru dibentuk bulat & goreng hingga berwarna a bit brownish. Since patties ni berminyak, jadi simpan atas kertas tisu. Finally, boleh dihidangkan & dimakan dgn sos cili. |
|
|
|
|
|
|
|
Cucur Ikan Bilis
Bahan2nya:-
2 cawan tepung gandum
2 cili merah
Bawang besar di hiris
Ikan bilis yg sudah digoreng
2 biji telur
garam & ajinomoto
sedikit air
Cara2 membuatnya:-
1. Tepung diayak. Tumbuk cili merah & ikan bilis berasingan. Kemudian campur dgn tepung. Sekali dgn bawang besar, garam & ajinomoto, telur & sedikit air. Gaul rata.
2. Bila adunan dah sebati, goreng hingga masak & berwarna brownish. Boleh dimakan dgn sos cili. |
|
|
|
|
|
|
|
Masa kami sekeluarga duduk di Miri, emak saya selalu buat cucur udang kecik tu - yg org selalu guna utk buat cencaluk & belacan. Kalau ada udang kecik lagilah sedap buat cucur.
Selalunya emak saya tak basuh udang kecik dgn air sebab petuanya - udang kecik akan berbau busuk kalau dibasuh dgn air paip. Cukuplah udang itu dibersihkan begitu saja & kalau ada anak ikan etc. kena dibuangkan. Resipinya lebih kurang mcm Cucur Ikan Bilis kat atas kecuali dia tambah hirisan daun bawang & daun sup & bnyk guna udang kecik utk cucur tu. Sebab kat sana, udang kecik ni murah esp. kalau pergi direct ke laut & beli terus dr. nelayan.
BTW, kalau nak guna fresh shrimp atau udang kering pun boleh jugak. |
|
|
|
|
|
|
|
minum petang??
goreng pisang la peberet utama..
kalau tak, buat cengkayam ke.. cekodok pisang ke..peknga ke..
tempe n tahu goreng celup tepung berempah..cicah sambal kicap..
tak pun buat donut ke..
or bubur/pengat...
errr..resepi dah penah kasik dulu2 kann... |
|
|
|
|
|
|
| |
|