View: 202290|Reply: 670
|
ANEKA KEK SARANG LEBAH / KEK GULA HANGUS
[Copy link]
|
|
Assalamualaikum...,
Saya cuba buat kek gula hangus ikut resepi Kak Liza, tapi kek tu jadi mcm kek biasa ajer.Tak bersarang.
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 3-1-2009 07:29 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
nampaknya kak liza tak dapat jawab sekarang sebab dah balik Kedah..
garf kena tunggu bila kak liza dah balik dan start online..
atau garf boleh hubungi kak liza sendiri dengan no fon yg ditinggalkan di thread bawah ini...
KLIK SINI
dan..
selamat datang ke FNR..jangan putus asa tau..ekceli banyak lagi resepi kek gula hangus yg ada di archieve selain resepi kak liza..dan semuanya mmg dah di test! |
|
|
|
|
|
|
|
Saya cuba resepi dari archive tu.Before nie ader jugak baca komen dari member FNR yang pernah cuba buat kek nie,
tapi puas dah cari link tu tak jumpa. |
|
|
|
|
|
|
|
cuba yg ini pulak..
[sumber:archieve]
KEK GULA HANGUS (paja)
Bahan2:
250 gm mentega
5 biji telur
1 cawan gula
3 cawan tepung
1 sudu kecil serbuk penaik
1 cawan gula(untuk buat gula hangus)
1 cawan air(untuk buat gula hangus)
Cara:
1) Masak gula hingga hangus, masukkan air dan tutup api.Biarkan sejuk.
2) Pukul mentega dan gula hingga kembang.
3) pastu masukkan telur satu persatu.
4) pukul sampai betul-betul kembang.
5) masukkan tepung dan serbuk penaik, kacau hingga sebati.
6) masukkan gula hangus dan kacau.
7) Bakar @ kukus hingga masak.
atau yang ini..
APAM GULA HANGUS SPEEDIAL
Bahan-Bahan:
3 cawan tepung gandum
3 biji telur ayam
2 cawan gula [1 cawan dimasak gula hangus]
1 cawan air
1 tin susu cair
1 buku buttercup
2 sdt soda bikarbonat
Cara:
1.1 cawan gula dimasak hingga kuning,kemudian masukkan 1 cawan air dan butter.Biar butter cair.Tutup api.
2. Telur dipukul dengan 1 cawan gula sehingga kembang.Masukkan telur yang telah dipukul tadi ke dalam bekas,campur adunan butter tadi dan tepung gandum yg diayak bersama-sama soda.Masukkan susu cair.
3.Adun kesemua bahan-bahan tadi dan ditapis.
4.Tuang adunan tadi ke dalam bekas dan kukus selama 15 minit.
Selamat Mencuba!!
p/s:harap speedial boleh sahkan resepi ini. |
|
|
|
|
|
|
sue This user has been deleted
|
bule try resepi channel ni.. selalu sue buat & menjadi.... simple jek
HoneyComb Cake (kek sarang lebah)
200g sugar
240ml water
85g butter
6 medium eggs
180g sweetened condensed milk
180g self raising flour
1/2 tsp vanilla extract
1 1/4 tsp baking soda
Preheat oven to 180C.
In a dry saucepan, on low heat, melt sugar until it is caramelized and golden brown in color.
Add the water and continue to cook until the sugar is dissolved - no need to stir ; simply leave the saucepan on the stove until the sugar is dissolved into the water. Remove from the heat.
Put in the butter, and stir until the butter is melted. Let cool completely.
In the meantime, in a medium bowl, lightly beat the eggs with a balloon whisk (pukul sekejap saja,tak perlu sampai kembang). Add the condensed milk and vanilla, and stir with the balloon whisk until well-mixed.
Pour in the sifted flour and baking soda. Stir with balloon whisk until the batter is smooth.
Once the butter/sugar mixture is completely cool, add to the flour mixture. Mix well.
Pour batter into an 8" cake pan (bottom lined with parchment paper and greased on bottom and sides).
Bake on "bottom rack" of oven for about 40-50 minutes, or until skewer comes out clean.
Cool on wire rack.
[archived]
[ Last edited by NoorMasri at 31-10-2006 03:40 AM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
nampaknya dah ada banyak pilihan sekarang untuk garf mencuba...
anyway thanks Sue.. |
|
|
|
|
|
|
sue This user has been deleted
|
Originally posted by Kacip_Fatimah at 26-10-2005 04:28 PM
nampaknya dah ada banyak pilihan sekarang untuk garf mencuba...
anyway thanks Sue..
welcome kacip.. btw.. semlm baru jek buat kek ni. bg kat baby siter.. sbb dah byk sgt ler pinggan
mangkuk dia kat umah sue....since posa thn ni memang tak sempat nak balik masak (coz balik
lewat sgt)...so lepas magrib smlm terus jek buat.. bg dia 1/2 .... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by garf_99 at 24-10-2005 08:48 PM
Assalamualaikum...,
Saya cuba buat kek gula hangus ikut resepi Kak Liza, tapi kek tu jadi mcm kek biasa ajer.Tak bersarang.
waalaikumusalam..
kebetualan kak liza x jadi balik lagi..so tenguk gak forum ...
aceli kak liza buat dulu memang selalunya menjadi rongga sarang2 gitu..
tapi bebaru kak liza buat pun tak jadi rongga pulak..
anyway kak liz apun heran..
nak cuba buat lagi ..tak der masa plak..
so nanti lepas raya baru nak try buat dan tenguk apa masalahnya...
anyway..forumer maizana [tuan punya tat maizana tu] buat dan mendapat hasil yg cantik..
dia memang gunakan resepi kak liza....
bolih lihat komen dia :dia: Masakan Maizana |
|
|
|
|
|
|
|
kek ni orang panggil kek span tu ke? yang macam span tilam tu. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by shidaaziz at 28-10-2005 11:39 AM
kek ni orang panggil kek span tu ke? yang macam span tilam tu.
a'ah dulu2 masa akak remaja, time raya mesti mak akak wat kek sarang semut ni..mak akak panggil kek span (feveret mak akak tu)..kat sini akak tak sampai ati nak buat kek ni..sbbnya mesti teringat mak akak bila nak suapkan kek tu ke mulut...tak sangguppppppp |
|
|
|
|
|
|
|
sorry ler lama tak reply...sibuk ngan open house....insha allah nanti saya cuba buat lagi kek tu...frust jugak bila buat tak menjadi... |
|
|
|
|
|
|
|
thanks buat Kacip_fatimah dan sue....nanti garf cuba buat ikut resepi yang you all beri... |
|
|
|
|
|
|
|
eon suka sgt kek span ni.
feveret eon tu.. tp dh b'puluh kali cuba x naik2 x b'sarang lgsg.. cam lepat gula hangus jdnye.. haha!
ingat nak cuba resepi k'liza lak.. minta2 jd la.. |
|
|
|
|
|
|
|
KEK SPONGE
Mod, kalau thread ni dah pernah bukak..tolong mergekan bley.. eon nak share resepi ni je... mmg menjadi.. kek sponge aka gula hangus.. dh bertahun eon blaja buat tp biasa jd cam tepung talam.. tp smlm bila buat resepi ni menjadi..
a'hamdullillah.. akhirnye pandai gak buat kek sponge ..:pray:
KEK SPONGE
Bhn2
2 cwn gula ]
2 cwn air ] di msk utk gula hangus
2 cwn gandum ]
2 s/t baking powder ] di ayak bersama
2 s/t soda bikarbonat ]
2 s/b margerin - dicairkan
6 biji telur - pukul kembang
1/2 cwn susu pekat manis..
Cara2
1. cairkan/ hanguskan gula (keperangan), then masukkan air - biarkan sejuk
2. pukul telur - kembang
3. masukkan susu pekat, margerin - putar lagi
4. masukkan gandum - putar jap.
5. then msk gula hangus - putar.
6. tapis adunan dalam loyang
7. kukus 1 jam..
:cak:
siap!
:mll:
cubalah!
[archived]
[ Last edited by NoorMasri at 31-10-2006 03:42 AM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
ooopppss! lupa nak bgtau..
pastikan guna cawan yg sama ek! |
|
|
|
|
|
|
|
niler rupa kek sponge aka sarang lebah
ni pic ms dlm loyang lagik.. tp dh potong ckit,,
kat tengah tu maybe sbb air kukusan menitik kot..
|
|
|
|
|
|
|
|
ni lak yg dh siap potong..
zoom dkt2 sbb nak tgk sarang lebah... almaklumlah kek sponge aka sarang lebah..
ahaks! hehe!
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
eon - macam kek gula hangus jer....maklang dah pernah buat dulu ikut resepi chef wan tapi colour dia agak gelap lagi.. |
|
|
|
|
|
|
|
samalah tu maklang...
Originally posted by MAKLANG at 12-12-2005 11:12 AM
eon - macam kek gula hangus jer....maklang dah pernah buat dulu ikut resepi chef wan tapi colour dia agak gelap lagi..
eon dl dh berpuluh kali buat... tp x bersarang lgsung.. tp kali ni buat terus jd...:cak:
suka sgt..
eon rslah dulu ms buat x sejukkan dl kot air gula hangus patut ler x b'sarang..
my feberet ni maklang.. |
|
|
|
|
|
|
|
eon - anak2 maklang tak suka kek gula hangus ni...tu yg maklang tak rajin nak buat lagi..kalau buat pun utk bagi kat org ajelah... |
|
|
|
|
|
|
| |
|