CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 202290|Reply: 670

ANEKA KEK SARANG LEBAH / KEK GULA HANGUS

[Copy link]
Post time 24-10-2005 08:48 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum...,

Saya cuba buat kek gula hangus ikut resepi Kak Liza, tapi kek tu jadi mcm kek biasa ajer.Tak bersarang.

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 3-1-2009 07:29 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-10-2005 06:25 PM | Show all posts
nampaknya kak liza tak dapat jawab sekarang sebab dah balik Kedah..
garf kena tunggu bila kak liza dah balik dan start online..
atau garf boleh hubungi kak liza sendiri dengan no fon yg ditinggalkan di thread bawah ini...

KLIK SINI

dan..

  selamat datang ke FNR..jangan putus asa tau..ekceli banyak lagi resepi kek gula hangus yg ada di archieve selain resepi kak liza..dan semuanya mmg dah di test!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-10-2005 11:42 PM | Show all posts
Saya cuba resepi dari archive tu.Before nie ader jugak baca komen dari member FNR yang pernah cuba buat kek nie,
tapi puas dah cari link tu tak jumpa.
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2005 02:28 PM | Show all posts
cuba yg ini pulak..

[sumber:archieve]
KEK GULA HANGUS  (paja)

Bahan2:

250 gm mentega
5 biji telur
1 cawan gula
3 cawan tepung
1 sudu kecil serbuk penaik
1 cawan gula(untuk buat gula hangus)
1 cawan air(untuk buat gula hangus)

Cara:

1) Masak gula hingga hangus, masukkan air dan tutup api.Biarkan sejuk.
2) Pukul mentega dan gula hingga kembang.
3) pastu masukkan telur satu persatu.
4) pukul sampai betul-betul kembang.
5) masukkan tepung dan serbuk penaik, kacau hingga sebati.
6) masukkan gula hangus dan kacau.
7) Bakar @ kukus hingga masak.


atau yang ini..

APAM GULA HANGUS SPEEDIAL

Bahan-Bahan:
3 cawan tepung gandum
3 biji telur ayam
2 cawan gula [1 cawan dimasak gula hangus]
1 cawan air
1 tin susu cair
1 buku buttercup
2 sdt soda bikarbonat

Cara:
1.1 cawan gula dimasak hingga kuning,kemudian masukkan 1 cawan air dan butter.Biar butter cair.Tutup api.

2. Telur dipukul dengan 1 cawan gula sehingga kembang.Masukkan telur yang telah dipukul tadi ke dalam bekas,campur adunan butter tadi dan tepung gandum yg diayak bersama-sama soda.Masukkan susu cair.

3.Adun kesemua bahan-bahan tadi dan ditapis.

4.Tuang adunan tadi ke dalam bekas dan kukus selama 15 minit.

Selamat Mencuba!!


p/s:harap speedial boleh sahkan resepi ini.
Reply

Use magic Report

sue This user has been deleted
Post time 26-10-2005 03:37 PM | Show all posts
bule try resepi channel ni.. selalu sue buat & menjadi.... simple jek

HoneyComb Cake (kek sarang lebah)

200g sugar
240ml water
85g butter
6 medium eggs
180g sweetened condensed milk
180g self raising flour
1/2 tsp vanilla extract
1 1/4 tsp baking soda

Preheat oven to 180C.

In a dry saucepan, on low heat, melt sugar until it is caramelized and golden brown in color.

Add the water and continue to cook until the sugar is dissolved - no need to stir ; simply leave the saucepan on the stove until the sugar is dissolved into the water. Remove from the heat.

Put in the butter, and stir until the butter is melted. Let cool completely.

In the meantime, in a medium bowl, lightly beat the eggs with a balloon whisk (pukul sekejap saja,tak perlu sampai kembang). Add the condensed milk and vanilla, and stir with the balloon whisk until well-mixed.

Pour in the sifted flour and baking soda. Stir with balloon whisk until the batter is smooth.

Once the butter/sugar mixture is completely cool, add to the flour mixture. Mix well.

Pour batter into an 8" cake pan (bottom lined with parchment paper and greased on bottom and sides).

Bake on "bottom rack" of oven for about 40-50 minutes, or until skewer comes out clean.

Cool on wire rack.

[archived]

[ Last edited by  NoorMasri at 31-10-2006 03:40 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2005 04:28 PM | Show all posts
nampaknya dah ada banyak pilihan sekarang untuk garf mencuba...
anyway thanks Sue..
Reply

Use magic Report

Follow Us
sue This user has been deleted
Post time 26-10-2005 05:18 PM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 26-10-2005 04:28 PM
nampaknya dah ada banyak pilihan sekarang untuk garf mencuba...
anyway thanks Sue..



welcome kacip.. btw.. semlm baru jek buat kek ni. bg kat baby siter.. sbb dah byk sgt ler pinggan
mangkuk dia kat umah sue....since posa thn ni memang tak sempat nak balik masak (coz balik
lewat sgt)...so lepas magrib smlm terus jek buat.. bg dia 1/2 ....
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2005 12:47 AM | Show all posts
Originally posted by garf_99 at 24-10-2005 08:48 PM
Assalamualaikum...,

Saya cuba buat kek gula hangus ikut resepi Kak Liza, tapi kek tu jadi mcm kek biasa ajer.Tak bersarang.


waalaikumusalam..
kebetualan kak liza x jadi balik lagi..so tenguk gak forum ...

aceli kak liza buat dulu memang selalunya menjadi rongga sarang2 gitu..
tapi bebaru kak liza buat pun tak jadi rongga pulak..
anyway kak liz apun heran..
nak cuba buat lagi ..tak der masa plak..
so nanti lepas raya baru nak try buat dan tenguk apa masalahnya...

anyway..forumer maizana [tuan punya tat maizana tu] buat dan mendapat hasil yg cantik..
dia memang gunakan resepi kak liza....



bolih lihat komen dia :dia:  Masakan Maizana
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-10-2005 11:39 AM | Show all posts
kek ni orang panggil kek span tu ke? yang macam span tilam tu.
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2005 04:05 PM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 28-10-2005 11:39 AM
kek ni orang panggil kek span tu ke? yang macam span tilam tu.


a'ah dulu2 masa akak remaja, time raya mesti mak akak wat kek sarang semut ni..mak akak panggil kek span (feveret mak akak tu)..kat sini akak tak sampai ati nak buat kek ni..sbbnya mesti teringat mak akak bila nak suapkan kek tu ke mulut...tak sangguppppppp
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-11-2005 12:47 PM | Show all posts
sorry ler lama tak reply...sibuk ngan open house....insha allah nanti saya cuba buat lagi kek tu...frust jugak bila buat tak menjadi...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-11-2005 12:50 PM | Show all posts
thanks buat Kacip_fatimah dan sue....nanti garf cuba buat ikut resepi yang you all beri...
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2005 01:00 PM | Show all posts

eon suka sgt kek span ni.

feveret eon tu.. tp dh b'puluh kali cuba x naik2 x b'sarang lgsg.. cam lepat gula hangus jdnye.. haha!

ingat nak cuba resepi k'liza lak.. minta2 jd la..
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2005 10:20 AM | Show all posts

KEK SPONGE

Mod, kalau thread ni dah pernah bukak..tolong mergekan bley.. eon nak share resepi ni je... mmg menjadi.. kek sponge aka  gula hangus.. dh bertahun eon blaja buat tp biasa jd cam tepung talam.. tp smlm bila buat resepi ni menjadi..

a'hamdullillah.. akhirnye pandai gak buat kek sponge ..:pray:

KEK SPONGE

Bhn2

2 cwn gula       ]
2 cwn air          ]     di msk utk gula hangus

2 cwn gandum                  ]
2 s/t baking powder         ]   di ayak bersama
2 s/t soda bikarbonat       ]

2 s/b margerin - dicairkan

6 biji telur  - pukul kembang

1/2 cwn susu pekat manis..

Cara2

1. cairkan/ hanguskan gula (keperangan), then masukkan air - biarkan sejuk
2. pukul telur - kembang
3. masukkan susu pekat, margerin - putar lagi
4. masukkan gandum - putar jap.
5. then msk gula hangus - putar.
6. tapis adunan dalam loyang
7. kukus 1 jam..
:cak:

siap!

:mll:

cubalah!

[archived]

[ Last edited by  NoorMasri at 31-10-2006 03:42 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2005 10:22 AM | Show all posts

ooopppss! lupa nak bgtau..

pastikan guna cawan yg sama ek!
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2005 09:51 AM | Show all posts

niler rupa kek sponge aka sarang lebah

ni pic ms dlm loyang lagik.. tp dh potong ckit,,
kat tengah tu maybe sbb air kukusan menitik kot..

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-12-2005 09:56 AM | Show all posts

ni lak yg dh siap potong..

zoom dkt2 sbb nak tgk sarang lebah... almaklumlah kek sponge aka sarang lebah..

ahaks! hehe!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2005 11:12 AM | Show all posts
eon - macam kek gula hangus jer....maklang dah pernah buat dulu ikut resepi chef wan tapi colour dia agak gelap lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2005 12:58 PM | Show all posts

samalah tu maklang...

Originally posted by MAKLANG at 12-12-2005 11:12 AM
eon - macam kek gula hangus jer....maklang dah pernah buat dulu ikut resepi chef wan tapi colour dia agak gelap lagi..




eon dl dh berpuluh kali buat... tp x bersarang lgsung.. tp kali ni buat terus jd...:cak:

suka sgt..

eon rslah dulu  ms buat x sejukkan dl kot air gula hangus patut ler x b'sarang..

my feberet ni maklang..
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2005 01:01 PM | Show all posts
eon - anak2 maklang tak suka kek gula hangus ni...tu yg maklang tak rajin nak buat lagi..kalau buat pun utk bagi kat org ajelah...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-1-2025 05:06 AM GMT+8 , Processed in 0.312825 second(s), 32 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list