View: 100310|Reply: 188
|
ANEKA RESEPI BERASASKAN IKAN BILIS
[Copy link]
|
|
Tetiba teringat... apa lagi yg kita boleh buat dengan ikan bilis yer? Yang bahan utamanya ikan bilis?
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 11-2-2008 04:24 PM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
sambal ikan bilis
serunding ikan bilis
masak nasi goreng pun boleh pakai ikan bilis
masak cekodok pun boleh pakai ikan bilis
apa lagi yek??? |
|
|
|
|
|
|
grugals This user has been deleted
|
sambal tempoyak ikan bilis..
garam belada ikan bilis..
err terliur lak rasa..heheh |
|
|
|
|
|
|
|
garam belada ikan bilis tu cemana grugals? |
|
|
|
|
|
|
grugals This user has been deleted
|
Reply #4 antiQue's post
haha tau dah mesti tanya punya..ni paling senang punya..pejam2 mate jek..hehe..dia guan cili padi tumbuk skit ngan garam dan campur kan skit ikan bilis...tumbuk jgn lumat sgt..
ntah kenape kalau makcik gru buat..rasa dia sedap gila..mak sindri pun buat tak sesedap itu..padahal simple jek..
nak sedap mkn ngan tempoyak mantah.. |
|
|
|
|
|
|
|
tumbuk ikan bilis degan cili padi, hiris kulir limau kasturi... halus2 campur. perah air limau sambal tu sekali. tak payah biuh garam dah sebab ikan bilis dah masin dah |
|
|
|
|
|
|
|
sambal kering ikan bilis dgn kacang tanah dan tempe .. kegemaran anak dewi buat bekal kat asrama. |
|
|
|
|
|
|
|
Oooo... OK.
Saya pun ada satu resepi yg lebih kurang gitu juga. Saya panggil tu "sambal gesek". Caranya, cili padi + garam + ikan bilis tumbuk jgn lumat sangat. Pastu perahkan limau nipis. Kiranya lebih kurang mcm buat sambal belacan, tapi tak guna belacan, guna ikan bilis.
To me, saya lebih suka makan "sambal gesek" ni dari sambal belacan. Lebih sedap kalau ada masak lemak putih tauge. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by dewi at 19-6-2006 01:03 AM
sambal kering ikan bilis dgn kacang tanah dan tempe .. kegemaran anak dewi buat bekal kat asrama.
haa... yg ni yg saya tak reti nak buat. Sambalnya mesti terlebih Cuba kak dewi bagi resepi kak dewi. |
|
|
|
|
|
|
grugals This user has been deleted
|
huhu terliur citer pasal sambal ni..nyum..nyum...
kadang2 kalau nak simple sgt ikan bilis tu goreng je ngan bawang besar,cili potong..sesetengahnya campur goreng sekali ngan belacan..selalunya org ske pakai ikan tamban..tapi gru lebih ske ikan bilis.. |
|
|
|
|
|
|
|
ikan bilis goreng kicap.
kalau bulan puasa, aku selalu buat ikan bilis goreng kicap atau sambal ikan bilis.
utk dimakan masa sahur |
|
|
|
|
|
|
|
Resepi bersahur saya time malas :
Ikan bilis halus tu digoreng garing. Angkat. Pastu tumiskan cili padi yg dah hiris + bawang besar dihiris + sikit lobak asin dihiris kecik-kecik. Lepas tu pecahkan telur atas tu, telur tu dah nak masak campakkan ikan bilis dalam tu.
Siap, makan ngan nasik panas. |
|
|
|
|
|
|
|
Kalo ikan bilis yg besar-besar macam bentuk ikan biasa tu nama dia apa? Yg tu pun saya suka juga, campur kan je dgn tepung gandum sikit, goreng rangup. Kekadang boleh buat snack sambil tengok TV ( buruk perangai :lol ) |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by vantage at 19-6-2006 01:08 AM
ikan bilis goreng kicap.
kalau bulan puasa, aku selalu buat ikan bilis goreng kicap atau sambal ikan bilis.
utk dimakan masa sahur
ikan bilis goreng kicap ni masak cam masak sambal ikan bilis tapi letak kicap ke? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by antiQue at 19-6-2006 01:12 AM
ikan bilis goreng kicap ni masak cam masak sambal ikan bilis tapi letak kicap ke?
goreng dulu ikan bilis tu. pastu goreng cili api (belah dua). bwng merah (belah dua atau empat), bwng putih hiris, tumis sekali dgn cili api tu. pastu masuk kicap. tuang aje terus kat ikan bilis tu. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #9 antiQue's post
resepi exact tak der la antique.. dewi pun kadang kala kena gak terlebih sambal ni...
tapi lebih kurang cam ni la
ikan bilis dlm segenggam kalau beli yg dah siap siang tu dlm Rm2 ler
tempe 2 peket yg bungkus tu potong dadu kecil
kacang tanah 300 gm
semua diatas di goreng dan di toskan minyak nya.
cili kering ... blender 1 senduk besar.
1 ketul stok ayam }
3 ulas bawang merah } tumbuk lumat
2 ulas bawang putih }
3 sudu besar gula
sedikit minyak untuk menumis...
tumis bahan yg ditumbuk dulu sampai naik bau dan sikit kekuningan.. masukkan cili.. . ni payah sikit sebab kalau kurang minyak cili payah nak masak dia tengik... dewi buh minyak lebih dulu bila cili dah masak dewi pelan api dan cedokkan minyak yg lebih tu.
lepas tu masukkan gula.. kacau dan tunggu hingga cili tu berbuih2, baru masukkan ikan bilis kacang dan tempe tu ... masa ni api biar besar .. kacau serata .. sampai kering. kalau rasa macam terlebih minyak atau sambal masa ni tutup api.
ketepikan ikan bilis kacang tu ke tepi kuali biar minyak dan lebihan sambal jatuh tgh kuali . cedokkan. pas tu pasang api balik dan kacau la balik sampai kering.
tips lagi satu .. ikan bilis yg badan dia hitam atau urat kat tgh badan dia hitam tend tio be liat. so eloknya beli yg puith dan urat dia silver tu .. mmg bila lepas goreng dia garing. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by dewi at 19-6-2006 01:25 AM
resepi exact tak der la antique.. dewi pun kadang kala kena gak terlebih sambal ni...
tapi lebih kurang cam ni la
ikan bilis dlm segenggam kalau beli yg dah siap siang tu dlm Rm2 ler
tempe ...
huhuhuh...sedapnyaaaa....akan kubuat juga nnt:love: |
|
|
|
|
|
|
|
simple ikan bilis yg boleh membuka selera kita ialah ikan bilis goreng + bawang + cili padi :mll: |
|
|
|
|
|
|
|
Nie maisya dah pernah cuba..sedap gak...
Resepi dari ARCHIVE
Begedil ikan bilis- [blackrose]
yang ni lebih sedap dari begedil daging
Kentang potong dan goreng/rebus
bilis goreng
bawang goreng-potong bawang merah kecil ngan bawang putih skit dan goreng garing-beli punya tak sedap dan wangi
lada sulah.. banyak2 sedap
daun sup/saderi
telur
tepung gandum
bawang goreng dan bilis goreng tumbuk halus
pastu masukkan dalam kentang yang dilenyek. masuk lada sulah, daun sup pas tu gaul sampai rata. bentukkan. celup dalam telur yang dicampur dengan sedikit tepung. goreng
begedil ni lebih lemak compare ngan pakai daging... sedap |
|
|
|
|
|
|
|
TQ kak dewi and maisya. Begedil ikan bilis ni pun menarik juga.
Saya suka sup, apa yg saya selalu buat is rebus ikan bilis dalam segenggam dua (hehe... banyak tu) lama-lama sampai keluar jusnya... then just masukkan brocolli dalam tu... ikan bilis tu selalunya saya keluarkan balik (dah tak ada rasa dah pasal sumer dah masuk dalam sup tu). Mak saya kata membazir je buat sup gini |
|
|
|
|
|
|
| |
|