View: 91684|Reply: 108
|
RESEPI MENGGUNAKAN BELIMBING BULUH
[Copy link]
|
|
kak liza.. sorry pinjam gambar..
:tq:
Masakan apa yg seswai utk belimbing buluh nih? kat umh mak ader tanam pokok nih tapi tak tau nak masak aper. buah nyer lebat sgt sampai tak tau nak bat per. nak mkn masammmm.
klu masuk dlm asam pedas pon tak pakai bayk.
mintak bantuan kecemasan chef2 dlm forum bagi idea....
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 30-1-2008 01:56 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
1. buat sambal..tumbuk cili padi,ikan bilis,pas potong belimbing besi kecik2 (sure terangkat nih...)
2. masak lemak kuning ngan ikan kembung rebus..masak cam masak lemak biasa..cuma instead pakai asam keping..pakai belimbing buluh... |
|
|
|
|
|
|
|
my mum masukkan belimbing buluh ni a lot of cooking.
lemak pedas ikan
sambal tumis
sambal belacan
asam rebus
ia juga boleh digunakan sebagai subsitute sawi asin dlm masakan seperti
stim fish
asam pedas
sop ikan
[ Last edited by cranko21 at 23-8-2006 01:57 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
oh ya.. kalau byk sgt buah tu.. u jerukkan jer laaa..
boleh pakai untuk sambal belacan bila2 masa jer.. contoh kalau nak buat sambal belacan tak yah pakai air asam or perahan limau sambal. |
|
|
|
|
|
|
|
kalau rambut banyak kelimumur...sapukan dengan asam belimbing ni...pecah2 kan dulu pas tu sapu atas rambut ..bagus gatal2 kepala akan hilang |
|
|
|
|
|
|
|
tumit kaki yg merekah pun leh gunakan ni untuk lembutkan kulit kaki tu..
|
|
|
|
|
|
|
nunnun This user has been deleted
|
Originally posted by cranko21 at 23-8-2006 01:56 PM
oh ya.. kalau byk sgt buah tu.. u jerukkan jer laaa..
boleh pakai untuk sambal belacan bila2 masa jer.. contoh kalau nak buat sambal belacan tak yah pakai air asam or perahan limau sambal.
yessss...untuk campur dalam sambal belacan goreng...bestttttt...terangkattttt:hatdown: |
|
|
|
|
|
|
|
buat sambal tumis ikan bilis..tapi kena letak santan pastu potong kecik2 belimbing buluh tu.
sedap.........pastu mkn nasi panas2 ngan telur dadar atau ikan goreng je + sambal tu...gerenti tambah 2,3 kali |
|
|
|
|
|
|
|
buat masak lemak cili api udang campur buah belimbing...yummy..:love: |
|
|
|
|
|
|
|
campur dgn masak lomak telur itik pun sodap..... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by cranko21 at 23-8-2006 01:56 PM
oh ya.. kalau byk sgt buah tu.. u jerukkan jer laaa..
boleh pakai untuk sambal belacan bila2 masa jer.. contoh kalau nak buat sambal belacan tak yah pakai air asam or perahan limau sambal.
:setuju:belimbing jeruk ni juga boleh dibuat gulai lemak cili api campur ikan keli bakar ke atau ikan bilis ker atau apa jenis ikan
yang agak sesuai ler. |
|
|
|
|
|
|
|
Kerabu Belimbing
Bahan A [Hiris]
5 biji belimbing buloh
1 biji timun
2 kuntum bunga kantan
1 labu bawang besar
Bahan C [tumbuk]
5 biji cili merah
1 s/b lada hitam
belacan
Bahan C
1 cawan santan pekat [1/2 biji kelapa]
garam
gula
Cara
1. Masukkan semua bahan dan gaulkan rata.
2. Rasakan garam dan gulanya.
3. Hidangkan.
[archived]
[ Last edited by nhuda at 13-4-2007 02:20 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hanieliza at 24-8-2006 12:17 AM
Kerabu Belimbing
Bahan A
5 biji belimbing buloh
1 biji timun
2 kuntum bunga kantan
1 labu bawang besar
...
kak lizaaaaaaaaaaaa.. air liur kita terus bertakung dalam mulut nih... uuuwaaaaaaaaaaaaaaaaa... kenapa la kak liza dok jauh sangattt.... |
|
|
|
|
|
|
|
Masak Lemak Cili Padi Ikan/Daging Salai dengan Belimbing....sodap:love:.. Ikan Tenggirir salai atau goreng dulu. Daging kering/salai, kat tempat lain tak tau ada ke tidak, tapi kalau N.9 ada jual dah siap salai. |
|
|
|
|
|
|
|
MASAK LEMAK CILIAPI IKAN HARUAN
Bahan
3 ekor ikan haruan
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
2 kuntum bunga kantan [belah 4]
10 biji belimbing buloh
Bahan mesin
15 biji cili api
2 ulas bawang merah
3 sm kunyit hidup
garam
Cara.
1. Ikan haruan dibersihkan dan direndamkan dengan garam dan asam limau atau buah belimbing yg ditumbuk pecah selam beberapa minit. Bilas lagi dan toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dalm periuk dan masak dengan api perlahan.
3. Kacau sekali sekala supaya kuah tidak pecah minyak.
4. Bila nampak kuah nak mendideh masukkn santan pekat dan rasakan garam.
5. Kacau perlahan lagi supaya tidak pecah minya.
6. Bila mendideh tutup api dan boleh hidangkan.
[archived]
[ Last edited by nhuda at 13-4-2007 02:33 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
SAMBAL BELIMBING
Bahan
5 biji cili merah
7 biji cili api
3 cm belacan
7 biji belimbing buluh
garam
Cara
1. Mesinkan semua bahan sehingga separuh hancur.
2. Racikkan sedikit buah belimbing untuk mencantikkan sambal.
3. Hidangkan dengan ikan bakar atau sayuran rebus2..
[archived]
[ Last edited by nhuda at 13-4-2007 02:46 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
LEMAK CILIAPI IKAN KELI dan BELIMBING BULUH
Bahan
3 ekor ikan Keli
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
2 batang serai [ketuk]
10 biji belimbing buloh
Bahan mesin
20 biji cili api
2 ulas bawang merah
3 sm kunyit hidup
garam
Cara.
1. Ikan keli dibersihkan dan direndamkan dengan garam dan asam limau atau buah belimbing yg ditumbuk pecah selama beberapa minit. Bilas lagi dan toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dalm periuk dan masak dengan api perlahan.
3. Kacau sekali sekala supaya kuah tidak pecah minyak.
4. Bila nampak kuah nak mendideh masukkn santan pekat dan rasakan garam.
5. Kacau perlahan lagi supaya tidak pecah minya.
6. Bila mendideh tutup api dan boleh hidangkan. |
|
|
|
|
|
|
|
kak liza apa yg perlu ku katakan lagi padumu....ku harap keyboardku..tidak terus membanjiri....:mll::gila::mll::gila: |
|
|
|
|
|
|
|
Masukkan dlm kuah kacang/satay pun sedap. tapi gula kena banyak utk balance masamnya tu. |
|
|
|
|
|
|
|
mak min slalu kasi kering buah belimbing buluh die sampai kecut.
then buang tong sampah hahahaah.
kunun nak wat jeruk ke ape la tu then jadi kes malas. x paham tol. |
|
|
|
|
|
|
| |
|