|
Pernah makan kat Pontian masa lalu jalan lama nak ke JB. Nama makanan tu Brasak. Macam ketupat dan siap ada lauknya lagi. Ada sesiapa yang tahu tak macammana nak buat beserta dengan resepi lauknyaii. Teringin pulak nak makan. |
|
|
|
|
|
|
|
yang shibii tahu,
brasak ni, org bugis suka makan ngan ayam masak kicap ataupun asam pedas ikan parang...
atok2 shibii org pontian, jd tiap2 tahun mesti ada menu ni... |
|
|
|
|
|
|
|
Assalamualaikum....
Zuraini...kebetulan nurul punya mak org bugis....so taulah masakan burasak tu...biasenya kita org makan dengan serunding udang kering, asam pedas ikan parang, ayam msk merah...mkn dgn rendang pun sodap....asam pedasnya tak tumis tau...ala2 mcm asam rebus tapi pekat...wah...susah nak ceterlah mmg tangkap leleh lah kalau dah rasa...
kalau tak silap nurul cara nak buat burasak tu lebih kurang mcm nielah...takde sukatan yg tepat....
first, kene cari pucuk daun pisang yg masih bergulung dan daun pisang yg tua biaselah tu kan...secukupnya. yang pucuk tu kene bukak dari gulungannya pastu jemur jgn putus2kan lg tau...dalam keadaan sepelepah.yg tua pun kene jemur jugak. lepas jemur daun akan jadi lembut, yg pucuk tu gunting 4 segi ala mcm nak bungkus nasi lemak tu. gutinglah seberapa yg dapat. yg daun tua tu biar je jgn dipotong2 lg.dah siap potong 4 segi susun dan ketepikan dulu.
beras biase campur ngan beras wangi sikitlah.....pastu cuci mcm biase.masukkan santan secukupnya ( lg byk santan lg sodap) ala mcm nak masak nasi lemak. letak garam sikit, letak daun pandan utk wangi....pastu masak je mcm biase guna rice cooker je sonang. tapi kene rajin godeh guna garpu utk elakkan nasi hancur. Masak nasi cuma 3 suku masak je pastu padamkan suis.
bile nasi dah 3 suku msk sendukkan masuk ke daun muda yg kita dah gunting 4 segi tu...pastu bungkus mcm bungkus kuih lepat. bila dah siap isi dan dah lipat daun td tu...kita kene urut pakai tangan utk ratakan nasi tu...so nnti jadilah nasi tu 4 segi. so ulanglah langkah diatas tu sampai habis. susun 5 keping nasi yg telah dibungkus dan diurut td pastu ambil daun yg tua, bungkus pulak nasi yg dah kita susun 5 kpg tu.pastu ambil tali rapiah ikat dgn kemas.kalau boleh bungkuslah keseluruhannya supaya bila kita merebus tak masuk air dan nasi tu jd mampat.bungkus 2x ke 3x pun takpe. so buat sampai habis.
setelah dibungkus semuanya rebus mcm rebus ketupat, tapi kene 8 jam sekurang2nya.
kerjanya memang rumit...nak cari daun pucuk pisang tu pun dah susah....tapi hasilnya mmg best....biasenya kat sini org boleh jual sekeping burasak tu RM 0.70.
harap zuraini dpt gambaran sikit2lah ye...kalau nak tau lebih lanjut kene tengok org buat. maaflah kalau bahasa nurul tu mcm rojak ekekeek...kalau tak paham bole tanya lg ok. shiibii pun leh tolong kan...kan... |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
sue This user has been deleted
|
burasak ni sue pernah mkn..dia ala2 lontong daun pisang cuma dia bubuh santan.. beza dia memang bungkus dgn pucuk daun pisang.. mkn dgn serunding ..pergghhh sodap...
* sue bukan org bugis...tp sue mkn ni pun sbb kakak sue punya ex-bopren dia bagi masa cintan-cintun dulu...hehe |
|
|
|
|
|
|
|
ada lagi juadah bugis yang boleh dilawan ngan burasak. Botok2... kepingan ikan tenggiri dibalut dgn pelbagai dedaun ulam kemudian dikukus. Mak oiiii... kerjanya rumit tapi bila makan mmg mabeles. Kalau raya kat kg boleh la dapat makan semua ni tapi kena tempah ler sbb kita orang jawa, tak pandai nakbuat semua tu.
Nurul, tanya la ngan mak camana nak buat botok2 tu. Kalau kat Pontian mmg masih ramai lagi orang bugis, mesti masih ramai yang tahu buat botok2... |
|
|
|
|
|
|
|
shibii pun suka makan botok2 ikan tenggiri.. |
|
|
|
|
|
|
|
amoi pun kenal burasak jer... tp lum pernah cuba lagik :cool: |
|
|
|
|
|
|
|
ermmmmm..macam sodap jerk bunyiknyer...nak try gak ler... |
|
|
|
|
|
|
|
aRiZa77, payahnya nak buat brasak. Tapi memang sedap. Dah lama tak makan. Masa dulu Zu makan dengan kari ayam dengan serunding. Sebab orang kedai bagi tu. Tak ada pulak dia bagi asam pedas.
Botok-botok pun Zu suka, tapi suka makan je tak suka nak buat. Kat KL nii nak cari daun-daun tu payah sikit. Kalau nak makan balik Johor baru dapat makan. Agaknya kalau buat tak letak banyak daun boleh ke? Contohnya kita letak daun ubi dan pucuk betik je |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by zuraini at 25-9-2006 11:28 AM
aRiZa77, payahnya nak buat brasak. Tapi memang sedap. Dah lama tak makan. Masa dulu Zu makan dengan kari ayam dengan serunding. Sebab orang kedai bagi tu. Tak ada pulak dia bagi asam pedas.
Botok-botok pun Zu suka, tapi suka makan je tak suka nak buat. Kat KL nii nak cari daun-daun tu payah sikit. Kalau nak makan balik Johor baru dapat makan. Agaknya kalau buat tak letak banyak daun boleh ke? Contohnya kita letak daun ubi dan pucuk betik je
Zuraini, boleh kottt... dah tak der tekak nak makan, guna apa yang ada jer lah kan. Ari tu, tak ingat gi rumah sapa, ada pokok beruas. Kalau dapat pucuk beruas ni lagi wangi kan. Tapi kat sini mmg susah dapat. Kalau kat Johor tu, bersepah2... sampai depan tangga dia hidup... |
|
|
|
|
|
|
|
halamak.. bestnya burasak pekena dgn botok2.. korang ada resipi botok2 tak? kalau ada share ler... tp complicated nak buat dia ni. dah berzamannnn aku tak makan... kat kl ni susah nak dapat..
telur pindang tu makanan bugis or makanan johor? ni pun aku suka. again.. berjam2 nak masak... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by fairy_hobbit at 26-9-2006 05:36 PM
halamak.. bestnya burasak pekena dgn botok2.. korang ada resipi botok2 tak? kalau ada share ler... tp complicated nak buat dia ni. dah berzamannnn aku tak makan... kat kl ni susah nak dapat..
t ...
fairy, botok2 tu cuisine kaum bugis tapi telur pindang tu tradisi orang2 Johor... Kat KL mmg susah nak dapat. Ramai orang tak tau makan telur pindang. |
|
|
|
|
|
|
| |
|