CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 28646|Reply: 126

LAKSA SARAWAK

[Copy link]
Post time 12-10-2006 05:13 PM | Show all posts |Read mode
weii korang

tau tak nak cari kat mana pes untuk buat laksa sarawak kat area klang valley nie lepas tu dah ada mestilah nak belacan
dia jugak tak????

lagi satu kalau aku tak dapat masak kat mana nak cari nak makan laksa sarawak kat kl nie


Please urgent sangat

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 31-1-2008 08:57 AM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-10-2006 09:11 PM | Show all posts
dulu masa aku keje area bukit bintang aku slalu beli kat GIANT dalam Sungei Wang.. Lazat laksa sarawak dia..tatau la skang ada lagi ke tak.. Try la p usha
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2006 03:43 PM | Show all posts
Originally posted by vicheatjoe at 12-10-2006 05:13 PM
weii korang

tau tak nak cari kat mana pes untuk buat laksa sarawak kat area klang valley nie lepas tu dah ada mestilah nak belacan
dia jugak tak????

lagi satu kalau aku tak dapat masak kat  ...

kat laksa shack ada gak laksa s'wak nie tapi tak laa sesedap mana pun..
setakat nk rasa utk sesi percubaan boleh laa..
tapi lain orang lain pendapatnya..
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2006 03:49 PM | Show all posts
boleh jugak cuba laksa s'wak ninoZ yang tak perlukan pes..

Laksa Sarawak[ninoZ]

Bahan2:-
300g udang kertas - bersihkan, buang urat n cincang halus
2 ekor rangka ayam [kitorang panggil dinosour..hehehehe]
1/2 ekor ayam [amik bhg dada n peha utk isinya]
santan  dari 2 biji kelapa
1/4 cawan bijan - sangrai n tumbuk halus
1/2 cawan kacang tanah - sangrai n tumbuh halus
jus limau nipis secukup rasa
garam n gula
daun ketumbar
minyak utk menumis

bahan kisar:
15 bawang merah
6 garlic
5 biji buah keras
20 cili kering -seeded then rendam air panas pastu toskan
2 cm lengkuas
4 btg serai
1 tsp belacan

bihun - dicelur
limau kesturi - belah dua
taugeh - buang ekor
timun - mayang halus
telur - didadar
daun ketumbar n pudina
isi ayam yg dicarik2
*sambal udang kering

cara-cara:
panaskan minyak then tumiskan bahan kisar hingga wangi.
masukkan udang n rangka ayam ..masak kejap biar mesra
pastu masukkan santann daun ketumbar..masukkan jugak isi ayam [agak agak masak isi ayam tu..leh angkat n carik2kan..utk garnish]
masukkan bijan, kacang tanah,jus limau nipis...perisakan garam gula secukup rasa
renihkan sebentar kemudian leh tutup api
[ayam tu instead of gunakan rangka..bleh gantikan aje dgn sekor ayam yg dipotong kecik2 - pastu leh omit isi ayam utk garnish tu]

masukkan bihun ke dlm mangkuk then tabur serba sket bahan  garnish..tuangkan kuah [jgn tuang rangka ayam]
siap utk dihidangkan..

*sambal udang kering

minyak utk menumis
15 cili kering - seeded, rendam n toskan
6 shallot- blend dgn cili kering
1/2 cawan udang kering - rendam air panas kejap pastu toskan n tumbuk
sedikit air asam jawa
garam n gula secukup rasa

panaskan minyak n tumis bahan kisar hingga wangi
masukkan udang kering air asam jawan n seasonkan dgn garam n gula
masak dgn api perlahan bior pekat n kering sket.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2006 06:43 PM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 13-10-2006 03:43 PM

kat laksa shack ada gak laksa s'wak nie tapi tak laa sesedap mana pun..
setakat nk rasa utk sesi percubaan boleh laa..
tapi lain orang lain pendapatnya..


hari tu buat laksa sarawak dari pes tersedia tu.....macam tak dapat terima rasanya...
tak lama lepas tu, kawan pun buat..tak tau paste dari kedai ke buat sendiri.....juga tak dapat telan....

oleh kerana chemp suka segala mee dan sepupu-pupunya  ni...conclusionnya....laksa sarawak ni an acquired taste....

[ Last edited by  chempaka_ku at 13-10-2006 06:44 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2006 08:21 PM | Show all posts
Originally posted by chempaka_ku at 13-10-2006 06:43 PM


hari tu buat laksa sarawak dari pes tersedia tu.....macam tak dapat terima rasanya...
tak lama lepas tu, kawan pun buat..tak tau paste dari kedai ke buat sendiri.....juga tak dapat telan....
...

chem..
pes nie ada mcm2 brand..
mungkin chem beli brand yang mmg tak kena pada tekak kot..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 13-10-2006 09:53 PM | Show all posts
Originally posted by vicheatjoe at 12-10-2006 05:13 PM
weii korang

tau tak nak cari kat mana pes untuk buat laksa sarawak kat area klang valley nie lepas tu dah ada mestilah nak belacan
dia jugak tak????

lagi satu kalau aku tak dapat masak kat  ...


cuba tanya kat board sarawak kot ada yg boleh tolong.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2006 01:49 AM | Show all posts

Reply #6 Kacip_Fatimah's post

dua kali makan, satu buat sendiri dan satu kawan buat, rasanya sama....tapi for me rasanya ganjil...maybe mesti banyak kali makan baru boleh accept.....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-10-2006 11:29 AM | Show all posts
Originally posted by chempaka_ku at 14-10-2006 01:49 AM
dua kali makan, satu buat sendiri dan satu kawan buat, rasanya sama....tapi for me rasanya ganjil...maybe mesti banyak kali makan baru boleh accept.....

rasanya ganjil??!! :hmm:
1st time saya cuba laksa s'wak masa saya pegi s'wak 3-4 tahun lepas..
sejak rasa tuh saya ketagih nk makan laksa s'wak..
bila balik carik tak jumpa..
sib baik kat Laksa Shack ada..tapi bila cuba makan kat situ..
adoii!!!makan sesudu aje..pehtu tolak teruss..
agaknya chem dgn saya kena pegi s'wak laa untuk dapat pure laksa s'wak nie..hehehe..
pstt..pes dlm peti ais pun langsung tak terusik..bila tahun nk buat pun taktau la..ermm..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2006 11:32 AM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 14-10-2006 11:29 AM

rasanya ganjil??!! :hmm:
1st time saya cuba laksa s'wak masa saya pegi s'wak 3-4 tahun lepas..
sejak rasa tuh saya ketagih nk makan laksa s'wak..
bila balik carik tak jumpa..
sib baik kat Lak ...


cip hang kena rasa aku yer laksa sarwak...sure ko ngigau ngan aku yer..kekekek
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2006 12:06 PM | Show all posts
Originally posted by CatLady at 14-10-2006 11:32 AM


cip hang kena rasa aku yer laksa sarwak...sure ko ngigau ngan aku yer..kekekek

:bodek:
kalau aku sampai Miri..mmg aku serbu umah hang dulu..hehehe..
ngigau pun ngigau lah.. :bgrin:
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-10-2006 08:38 PM | Show all posts
sangrai tu mende??????
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2006 08:46 PM | Show all posts

Reply #12 vicheatjoe's post

goreng tanpa minyak.....
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2006 10:55 AM | Show all posts
kat miri ada jualkan pes laksa srwk nie.. saya pernah jugak beli..ada jual kat supermarket or kedai runcit.
klu pakai pes laksa srwk tu..nak rasa yg ada kick...kena letak otak udang dan susu cair.
emmm itu yg sedap nye..
saya duduk miri..dulu selalu jumpa pes nie..dulu beli byk buat bekalan utk pegi oversea.
sometimes ada kwn2 teringin nak mkn laksa srwk..so pakai pes laksa srwk lah.
senang...kat kl tak jumpa lagi..biasa suh adik poskan jer..
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2006 10:59 AM | Show all posts
Originally posted by seri06 at 15-10-2006 10:55 AM
kat miri ada jualkan pes laksa srwk nie.. saya pernah jugak beli..ada jual kat supermarket or kedai runcit.
klu pakai pes laksa srwk tu..nak rasa yg ada kick...kena letak otak udang dan susu cair. ...

hai seri..
taknak kongsi resepi penuh ker?
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2006 12:27 PM | Show all posts
laksa sarawak.

REMPAH LAKSA SARAWAK
(dikisar halus menjadi pes)
15 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
5 biji buah keras
18-20 tangkai cili kering, dibuang biji & direndam lembut
2 cm lengkuas
4 btg serai
1 1/2 cm kiub belacan
1/2 cawan kacang tanah, digoreng & ditumbuk
1/2 cawan bijan, digoreng tanpa minyak

----------------------

1. masakkan sambal laksa dgn air selama 30minit
   kemudian tapiskannya.
2. campurkan tapisan itu dgn santan secukupnya.
3. tambahkan serbuk perasa,  garam, gula,otak udang dan 1/4 susu ideal.
   rasa ikut sukalah.
4. rebus dan toskan sebungkus bihun dan tauge.ikut suka berapa byk nak
5. hidangkan dgn udang,ayam, telur dan daun ketumbar.
   tuangkan sup sambal laksa ke dlm nya.

udang, ayam dan telur tu kena masakkan dulu lah.
sambal laksa srwk tu boleh didapati di supermarket.

sambal belacan

2-3 sudu cili kering ditumbuk
bawang merah dan putih ikut suka
belacan sebesar 1/2 kotak mancis
minyak masak untuk menumis

[ Last edited by  seri06 at 15-10-2006 12:51 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-10-2006 05:22 PM | Show all posts
Originally posted by seri06 at 15-10-2006 12:27 PM
laksa sarawak.

REMPAH LAKSA SARAWAK
(dikisar halus menjadi pes)
15 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
5 biji buah keras
18-20 tangkai cili kering, dibuang biji & direndam lembut
2 c ...

:tq:
terima kasih byk2 yea seri..
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2006 05:39 PM | Show all posts

Reply #17 Kacip_Fatimah's post

sama-sama. tapi klu nak  mudah beli jer pes tu. kat KL tak tau ada tak jual pes laksa nie. saya tak pernah jumpa. so far  pes yg saya beli tu mmg dr srwk. tapi ikut brandlah..
klu nasib baik dpt yg sedap.kena ngan selera kita.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2006 09:11 PM | Show all posts
Originally posted by seri06 at 15-10-2006 05:39 PM
sama-sama. tapi klu nak  mudah beli jer pes tu. kat KL tak tau ada tak jual pes laksa nie. saya tak pernah jumpa. so far  pes yg saya beli tu mmg dr srwk. tapi ikut brandlah..
klu nasib baik dpt  ...

insya allah lepas raya nk cuba gak laa buat laksa nie..
lagipun rempah tu mmg dah ada..[harap2 tak expired]
seingat sayalah kan..rempah nie mmg takde kot kat sini..
saya pun kirim kat hb dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2006 10:41 AM | Show all posts
Originally posted by vicheatjoe at 12-10-2006 05:13 PM
weii korang

tau tak nak cari kat mana pes untuk buat laksa sarawak kat area klang valley nie lepas tu dah ada mestilah nak belacan
dia jugak tak????

lagi satu kalau aku tak dapat masak kat  ...


cuba try kat a sarawak restaurant in front of PJ Hilton called oucuk ubi.  ada laksa kot kat situ.  owned by a bidayuh muslim. halal.  website http://restoranpucukubi.tripod.com.   saya tak try lagi... tapi can check it out.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

8-1-2025 12:01 PM GMT+8 , Processed in 0.164553 second(s), 33 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list