|
Salam untuk semua,
Firstly, selamat hari raya infi ucapkan pada sumer kat sini.
Secondly, infi tingin nak masak soto this weekend tp infi tak pandai nak buat sup soto and cili kicap tuh....ader sesaper leh kongsi resepi tak?
Thanks....:tq:
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 5-11-2008 04:09 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Soto
Bahan-bahan Untuk Kuah:
1 ekor ayam (berat 3kati)
2 biji bawang besar
1 sudu besarjintan putih
1 sudu besar jintan manis
2 sudu besar biji ketumbar
5 mangkuk air anggaran 6 liter
Minyak untuk menumis
Halia 1inci
3 biji bawang merah
Garam & serbuk perasa
Cara:
Giling halus jintan manis,jintan putih & ketumbar biji. Asingkan ke dalam mangkok.Bahan-bahan yang lain seperti bwang putih,halia,bawang besar dimayang halus.Panaskan minyak & tumiskan bahan-bahan yg dimayang tadi.Tumis hingga sebati masuk air,dan ayam.
[archived]
[ Last edited by nhuda at 12-4-2007 09:52 AM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
dah ada thread ni....hari raya ke2, maklang buat soto ayam resepi diana....cuba selak pg belakang2... |
|
|
|
|
|
|
|
oo...dah ader ek...anyway, tq.... |
|
|
|
|
|
|
|
Resepi-resepi nie ada dalam simpan saya..sumber FNR gakk tapi zaman tok nadok laa..hehehe...saya taktau sapa penyumbangnya..untuk pinky yg request resepi nie..
SOTO AYAM STAIL JAWA
Bahan Sup:
1 ekor ayam dipotong 4
2 sudu besar rempah sup ADABI,goreng tanpa minyak
1 stok ayam
garam
sedikit serbuk kunyit
1 sup bunjut/sup tulang
Dikisar:
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
saper ader resepi soto ayam??
Boleh tak bagi resepi soto kat i.. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #1 nieza's post
saya biasa pun soto i mean kuah nyer 1 day before nak mkn tuh...may be petang atau mlm....supaya ayam ngan rempah2 sup tu sebati so tak de ler sup tu pucat n ayam tu tawar..
resipi saya gini jer...(resipi agak2 jer..takder exact measuremenr=t)
-ayam di belah empat jer....
-bahan2 buat sup yg biasa tuh...kalu tak nak buh sup bunjut tu..3-4 bunjut (tengok ler banyak mana nak buat....)
-halia agak2
-bawang merah pun agak2 ler
rempah sup..agak2 ler..saya kalu untuk 20-30 org mkn tuh paket besar rempah tuh saya buh dlm separuh juga ler...
-rempah kurma...sukatan kurang skit dari rempah sup tuh...ini untuk memekatkanya..
-buah keras dlm 4-5 biji tumbuk
tu jer ler kot.....tapi i tak tumis ...i masuk kan sumer bender tu sekali.....biar masak ..biar lama tak per....lagi lama lagi sedap...
pastu amik part dada ayam yg dah masak tuh....(sebelum dia hancur) carik2 kan....untuk dimakan ngan soto....tulang nyer masuk balik dlm sup tu....
pastu biar jer api tu kecik..jadi aym2 tu akan empuk dan isi2 yer kuar....hmm...tuh yg best tuh......
oooo/....lupa lak....jgn lupa letak serai 2-3 batang yer... dan kalu suka boleh letak kiub ayam 5-6 ketui
pastu cili kicap tu....cili api agak2..campur ngan bawang putih....goreng dlm minyak yg skit..agak2 dah garing skit angkat...(ini bertujuan untuk mengelakkan sakit perut cili tak masak) so blend ler dengan air sup tadi skit....boh kicap manis + masin gak2..gula garm skit
apa lagi..bahan2 dressing tu cam biasa ler....kalu nak goreng soon tu pun boleh..tapi kena panadai kalu tak nanti tak jadi..minyak kena panas betoi....baru dia kembang...
kalu suka bleh wat bergedil juga....
itu saja... |
|
|
|
|
|
|
|
3 tahun lepas kawan hubby pos rempah soto dari bt pahat..sedap sgt.. bau ngn rasa betul2 cam makan kat kedai kat tempat aku ni..
so tahun ni, kami import lagi..tapi yg ni bila buat cam x menjadi..dia kasi rempah lain..rasa pun x sedap..dahlah wat 2 ekor ayam..sekor potong 4.. dah tu, 4 ketul (sekor) x habis..alih2 semalam aku buang baki ayam tu..sayang lak..nak buat nasi ayam sehari lepas masak soto tu malas lak rasa..
kalau umah mak, dorang wat pakai rempah sendiri cam haszyoe wat tu..tapi aku malas ah nak wat sdri.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Kacip_Fatimah at 17-5-2007 12:03 PM
Resepi-resepi nie ada dalam simpan saya..sumber FNR gakk tapi zaman tok nadok laa..hehehe...saya taktau sapa penyumbangnya..untuk pinky yg request resepi nie..
SOTO AYAM BEREMPAH DAN BERCILI
soto ni selalunyer dihidangkan bersama:
nasi himpit
soohon goreng
kuah soto
pengedil
cili kicap
isi ayam yg dicarik2
taugeh
daun sup/daun bawang
bwg goreng
kacang tanah goreng
Bahan2:-
Ayam - potong 4
rangka ayam [utk rasa stok ayam yg lebih flavourfull]
dimesin halus2:
cili kering sket - seeded n rendam then toskan
bawang beso
bawang putih
serai
lengkuas sket
halia
direbus kemudian ditapis :
biji ketumbar
jintan manis
jintan putih
lada hitam
garam gula secukup rasa
minyak
panaskan minyak kemudian tumiskan bahan kisar hingga naik bau kemudian masukkan ayam n rangka ayam..renih hingga agak2 ayam tu masak kemudian keluarkan ayam..bleh terus siatkan ayam [utk garnish]tu atau goreng dulu sket..tehn siatkan..tulang masuk semula dlm kuah
kemudian masukkan air rempah n renih bior lama sket
perisakan garam gula secukup rasa n masukkan lada hitam kisar..renih kejap.. siappp!!
kuah kicap cili padi
dimesin halus2:
bwg putih[taruk byk2 sket] - disangrai hingga layu sampai cam kuar minyak
cili padi
kicap
perahan limau nipis/kesturi dan juga garam/gula
ni ninoZ punya resepi nihh , standard la takde sukatan..hehehehe
[ Last edited by ninoZ at 9-10-2008 02:47 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
saya merged thread nih dgn tread soto terdahulu ya..sila sambung perbincangan anda di sana
harap maklum |
|
|
|
|
|
|
|
Soto
Salam....
Nak tanya ada tak sape2 dlm forum ni buat soto atau kenal sape2 yg buat soto boleh bg no phone. nak buat jamuan raya kat opis dlm 50 org.
tq |
|
|
|
|
|
|
|
speed kau kat kawasan mana? |
|
|
|
|
|
|
|
kat cheras opis kat jln ampang |
|
|
|
|
|
|
|
order kat village park restaurant, uptown.. sedap soto dia ;)) |
|
|
|
|
|
|
|
speed bagilah maklumat lanjut. kalau speed nak boleh mintak kakak alan buatkan. dia kat kpg pandan.... |
|
|
|
|
|
|
|
saya recommened sgt resepi soto DIanaA tu...sedap sup dia...tang ayam x goreng balik..terus siat jer..cuma begedil jer ikut resepi sendiri..begedil ikan bilis..kentang rebus dan lecek..tak goreng.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|