CariDotMy

Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 6719|Reply: 40

bb selsema n batuk

[Copy link]
Post time 9-7-2007 09:22 AM | Show all posts |Read mode
HELP!!...cmne eik na redakan bb 5bulan punye selsema n batuk...adek da pegi da 2 klinik pakar...aritu da 3kali bawk die pegi sedut gas tu..mcm da ok da sket...mayb ni die punye kahak na kuar tu yg cm teruk je kot??? disebabkan batuk2 n selsema die tu fever die pun naikla... uwaaaaaa sedihye...ni da 1minggu ni.....na bwk pegi sedut gas lagi ke???cm xsmpai ati la plak...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT

Post time 9-7-2007 10:27 AM | Show all posts
lamenye aqiel demam???
cian die...
adek bwk la gi klinik tu blk..tanye..nape x elok2 demam..
lame sgt da..
risau sha denga....
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2007 10:41 AM | Show all posts

petua

adek ni petua dr mag pa&ma,ma da amalkn..mmg mujarab..insyaallah try k..
ramaskn daun kadok(cam daun sireh rupenye)yg dcmpur sikit kapur sireh n air,lumurkn kt dada n perut aqiel,nanti kahak tu kuar skali ngn najis.

ma da buat mmg jd.klau ssh nk jumpe daun tu..kt kglh kner crik.
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2007 10:46 AM | Show all posts
lg1 tuk selsema
kunyit hidup tu..tenyeh kt blkang btu lesong/btu tumbuk,hampas dy bh kt btang idung.buat slalu.
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2007 10:50 AM | Show all posts

Reply #3 luv_ma's post

he..ha kan da kuar petua..
adek try la petua tu...daun kadok tu kt kg byk la...merata2 je tumbuh..
yg kunyit tu..mak sha pnah ajar..tp tuk ilangkan hidung tersumbat ngan selsema la..
tp make sure  air kunyit tu x  meleleh ke masuk lam hidung..

[ Last edited by  sha_n at 9-7-2007 10:57 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2007 10:59 AM | Show all posts
trylh..selain mkn ubt doc bg..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 9-7-2007 11:00 AM | Show all posts

Reply #5 sha_n's post

jng amk air kunyit..hampas kunyit je..tepek n sapu kt btg idung..
klau air kunyit..penyakit lainlk kan g..
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2007 11:13 AM | Show all posts

Reply #7 luv_ma's post

he..yela... yg mak sha ajar plak..mase nak tenyeh kunyit tu,kene letak air skit..klau x susah nak tenyeh..p2 mase nak sapu tu...perah betul2 hampas tu...smpai x kuar air..camtu la..
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT

Author| Post time 9-7-2007 11:20 AM | Show all posts

Reply #3 luv_ma's post

ni na try....sha,aqiel punye demam da surut da...tp tah cmne tah die ye selsema tu ble teurkla plak pagi td tu yg membuatkan fever die dtg balik tu....weekend aritu alhamdullilah da ok da...tinggal selsema n batuk je..tu pun xdela teruk sgt...pagi td ni jee
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2007 12:23 PM | Show all posts

Reply #9 adekjeli's post

bb baldu baruni pun mcm tu... demam,  selsema,  batuk & berkahak. Pg klinik biasa tk jalan, lepas pg pakar kanak2 annur, agaknya ubat serasi kot dgn dia, alhamdulillah  lepas 3 hari batuk pun dh takde. Tp baldu ada gak bagi minum air gula batu pastu bagi madu asli sikit je letak dlm air suam.
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2007 12:29 PM | Show all posts
saja nak cerita mengenai madu amazing....anak saya amalkan nya sejak lan 4 hari tu.....alhamdulillah dulu dia mempunyai masalah asma dan juga hidung nya kerap kuar darah.....sejak lan May lepas....dah takde dah hidung dia bleeding...dan juga dia tak kerap berjangkit selsema dan batuk dari org lain.....
sharing is caring......
Reply

Use magic Report

Author| Post time 9-7-2007 12:41 PM | Show all posts

Reply #11 saleharr's post

bole bg madu kat bb 5bulan ke?
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2007 01:32 PM | Show all posts

Reply #11 saleharr's post

madu brand pe..?ma bg madu khaula kt aqeel..
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2007 02:06 PM | Show all posts

Reply #12 adekjeli's post

bb baldu baru 4 bulan. Elok je dia minum....  letak sikit je dlm air suam. Madu tu baldu dpt sendiri dr pakcik kt kg yg mmg keje dia cari madu.
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2007 02:37 PM | Show all posts
luv ma saya bagi madu amazing keluaran dcl.....sebab ramuan madu ni beserta ramuan ramuan yg lain seperti habbatus sauda.....kurma....dan macam macam lagi.....alhamdulillah le anak saya pulih...takut gak sebab kat sekolah dia terkenal dgn budak hidung suka berdarah....hehe
tapi sekarang ni cikgu pun dah sedar akan perubahan dia.....
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2007 05:05 PM | Show all posts

Reply #15 saleharr's post

dcl ya'..nanti ma servey.thanx
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT

Post time 9-7-2007 05:06 PM | Show all posts

Reply #14 baldu_biru's post

lg best..madu asli.
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2007 09:44 PM | Show all posts
last week i ada bagi my son 4 mths madu campur ngan air suam..dia minum lepas tue kejap muntah sikit le...harap2 kahak dia le... but baru bagi 2 hari my son dah demam sikit pulak so i stop bagi madu takut madu yg sebabkan dia demam...risau coz dia dah dekat nearly 1 mths selsema/batuk...ari tue demam sampai 40 darjah...dah pi jmpa pakar 2 tempat dah...satu doc tue bagi singulair for 2 weeks to prevent batuk teruk......
nape bila baca forum kat sini semua yg bagi madu kat anak2 semuanye okie yek...should i teruskan bagi jugak or maybe selangkan sehari..my son memang tak tahan panass...everyday pakai baju lubang2 sleveless ...mlm pun pakai slevess n seluar panjang.....i beli madu tue dr farmasi guardian jenis madu manuka....atau tukar madu jenis lain ??
harap2 ada yg sudi n bole tolong bagi advise coz dah risau sgt pasal my son nie....tenkie yea
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2007 10:58 PM | Show all posts
ssuhaila...sometimes itu healing crisis dia....cuba juga bagi madu tu........insyaallah dlm masa sebulan dia leh recover...by the way u bagi dia madu keluaran mana?
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2007 10:59 PM | Show all posts
Originally posted by luv_ma at 9-7-2007 05:05 PM
dcl ya'..nanti ma servey.thanx

kalau nak more info pasal produk dcl please PM me...thank you
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 07:54 AM GMT+8 , Processed in 0.087794 second(s), 32 queries , Gzip On, Redis On.