CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6772|Reply: 26

Malaysia VS Thai

[Copy link]
Post time 20-2-2008 11:24 AM | Show all posts |Read mode
Nape org kite masak xsama rasa ngan orang thai or siam masak..??
perencah ape jorang guna..??

contohnya nasi goreng daging merah or paprik.... org malaysia buat xsama mcm thai...
ape rahsianya ek..??
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-2-2008 11:30 AM | Show all posts
ikut masing2 nyer citarasa................
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2008 12:06 AM | Show all posts
Originally posted by lirza at 20-2-2008 11:24 AM
Nape org kite masak xsama rasa ngan orang thai or siam masak..??
perencah ape jorang guna..??

contohnya nasi goreng daging merah or paprik.... org malaysia buat xsama mcm thai...
ape rahsian ...


kalau tau cara n bahan yg betul..
yg masak tu orang mesia ke...org ostorlia ke...orang india ke...
mesti lauk jadik cam siam gak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-2-2008 09:25 AM | Show all posts

Reply #3 ninoZ's post

tp aku masak xjd pon... ada resepi or petua x..??
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2008 11:25 AM | Show all posts

Reply #4 lirza's post

errr..tak expert lagi la tu...
pebaik cara masak...lama2 mesti terra

hang masak apa yg tak jadik?
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2008 03:58 PM | Show all posts
masakan thai bykkkkk mengunakan gula
dan byyyyyk mengunakan bawang besar
utuk sup pulak byyykkk mengunakan limau nipis
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 21-2-2008 04:06 PM | Show all posts

Reply #6 ji_ji's post

dan byk limau purut..
dgn daun selasih manis
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2008 04:14 PM | Show all posts
satu lg kalu masakan thai banyak pakai ajinomoto...cuba try test tengok. Kalu nasi goreng minyak byk...kalu kat rumah kita akan kurangkan minyak dan perasa sebab sayang keluargakan...

Cuba buat sup buh asam limau lebih sket pehtu buh ajinomoto banyak sket...jadi ler ala2 siam.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-2-2008 04:16 PM | Show all posts

Reply #6 ji_ji's post

dan byk limau purut..
dgn daun selasih manis
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2008 06:05 PM | Show all posts
Originally posted by hajari at 21-2-2008 04:14 PM
satu lg kalu masakan thai banyak pakai ajinomoto...cuba try test tengok. Kalu nasi goreng minyak byk...kalu kat rumah kita akan kurangkan minyak dan perasa sebab sayang keluargakan...

Cuba bua ...


authentic thai tak byk tok aji lah...esp yg jenis buat rempah n rencah sendiri..
kalau beli paste/sos yg dah siap tu.. mmg ler byk tok aji
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2008 07:27 PM | Show all posts
dulu ada rancangan masak thailand di tv........ setiap kali masak tak pakai minyak, just santan pekat hingga keluar minyak, simpan santan cair pada penghujung masak.....  dan guna palm sugar (macam gula melaka tu tapi pale in colour), sos ikan, lengkuas dan daun selasih, kaffir lime leaves (ikut resipi) ....... no ajinomoto......
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-2-2008 10:20 AM | Show all posts
da banyj tok aji aku letak....n aku bnyk kan bawang besar... tapi aku nk wat daging merah cam masakan thai still xlepas.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 10:47 AM | Show all posts

Reply #9 remizati's post

ya ya..

masakan tahai mmg x tingal daun limau purut dgn daun selasih, thai panggil daun haropha..

satu lagi org thai suka nau mkn msam2

jjiji try tuk berselera mcm kwn2 thai

tp xleh..derang hari2 mesti pekena kerabu pelam (xde santan)

masam giler..tp derang buat mcm mkn jajan.

Ratah gitu.. jiji try tp sesuap 2 leh la ..

tp jiji suka kerabu pelam jenis = air gula+air garam+ciipadi+ pelam potong besar 2
(yg ni takde jual di kedai, hanya bt utk mkn sendri resepi dari pattani)

guna pelam yg rapuh tu sedap lagi dari kerabu pelam yg di sagat memanjang2 tu..

tp xleh la klu nk pekena tetiap hari..kang terkincit x terasa

[ Last edited by  ji_ji at 22-2-2008 11:10 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 11:14 AM | Show all posts
org Thai suka somtam (betik muda) mkn ngan pulut, dan mcm2 jenis kerabu(yam) yg masam2... sebab tu kot pompuan Thai ramai tak gemuk....
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 11:16 AM | Show all posts
org Thai suka somtam (betik muda) mkn ngan pulut, dan mcm2 jenis kerabu(yam) yg masam2... sebab tu kot pompuan Thai ramai tak gemuk....
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 11:21 AM | Show all posts
oppsss,,,, kuar 2x lak atas tu...sori... satu lagi, kalau tomyam, kalau boh paste dlm botol tu, depa boh susu cair dlm tin kat dlm tomyam tu sebelum hidang bagi rasa sedap, kalau tomyam jenis jernih, depa tak boh paste dan tak boh susu cair... ni org Siam ajar..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-2-2008 11:29 AM | Show all posts
kalau goreng2, stirfry atau nasi goreng, kueyteow apa2 sewaktu dgn nya lak, orang Thai suka guna high flame, sampai berasap minyak baru stirfry.. (guna minyak palm for this purpose, minyak soya tak sesuai utk high flame..), bila masak tu rasa le sedap sikit dan jgn goreng terlalu lama, biar elok masak je.. sebab tu depa suka boh bahan ikut step2.. mana yg boh awal, mana boh akhir bagi rasa sedap.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 07:15 PM | Show all posts
kat thread masakan thai ade byk teknik n tips camno nak masak masakan thai nih.. bleh refer situ
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 08:13 PM | Show all posts
ni dia cara masak tomyam kawan dr patanni kasi, katanya resepi asli tomyam

rebus daging pastu masuk tomato biar masam dengan tomato tu je
pastu masuk bwg putih ketuk,serai, bwg besar, daun limau purut
pastu segala sayur serta cili api ketuk, daun ketumbar, garam, tok aji.

selamat mencuba sedap.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2008 01:40 PM | Show all posts
Ct rasa berbeza sebab air tangan dan peluh dia laaa....

  x delah...sebab masakan thai tu derang punya kemahiran kan ? dan ari2 derang masak..
sebati dengan jiwa raga derang...yang kita ni masak sesekali...
pas tu bahan2 yang kita guna banyak yang made in malaysia...myb nutrien tanah kat malaysia
tak sama dengan kandungan nutrien tanah siam sana.. of course ada beza...


ini juz satu sen tak laku ct je.....
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

8-1-2025 11:58 AM GMT+8 , Processed in 0.196003 second(s), 32 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list