|
Nape org kite masak xsama rasa ngan orang thai or siam masak..??
perencah ape jorang guna..??
contohnya nasi goreng daging merah or paprik.... org malaysia buat xsama mcm thai...
ape rahsianya ek..?? |
|
|
|
|
|
|
|
ikut masing2 nyer citarasa................ |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by lirza at 20-2-2008 11:24 AM
Nape org kite masak xsama rasa ngan orang thai or siam masak..??
perencah ape jorang guna..??
contohnya nasi goreng daging merah or paprik.... org malaysia buat xsama mcm thai...
ape rahsian ...
kalau tau cara n bahan yg betul..
yg masak tu orang mesia ke...org ostorlia ke...orang india ke...
mesti lauk jadik cam siam gak |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #3 ninoZ's post
tp aku masak xjd pon... ada resepi or petua x..?? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #4 lirza's post
errr..tak expert lagi la tu...
pebaik cara masak...lama2 mesti terra
hang masak apa yg tak jadik? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #6 ji_ji's post
dan byk limau purut..
dgn daun selasih manis |
|
|
|
|
|
|
|
satu lg kalu masakan thai banyak pakai ajinomoto...cuba try test tengok. Kalu nasi goreng minyak byk...kalu kat rumah kita akan kurangkan minyak dan perasa sebab sayang keluargakan...
Cuba buat sup buh asam limau lebih sket pehtu buh ajinomoto banyak sket...jadi ler ala2 siam. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #6 ji_ji's post
dan byk limau purut..
dgn daun selasih manis |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hajari at 21-2-2008 04:14 PM
satu lg kalu masakan thai banyak pakai ajinomoto...cuba try test tengok. Kalu nasi goreng minyak byk...kalu kat rumah kita akan kurangkan minyak dan perasa sebab sayang keluargakan...
Cuba bua ...
authentic thai tak byk tok aji lah...esp yg jenis buat rempah n rencah sendiri..
kalau beli paste/sos yg dah siap tu.. mmg ler byk tok aji |
|
|
|
|
|
|
|
dulu ada rancangan masak thailand di tv........ setiap kali masak tak pakai minyak, just santan pekat hingga keluar minyak, simpan santan cair pada penghujung masak..... dan guna palm sugar (macam gula melaka tu tapi pale in colour), sos ikan, lengkuas dan daun selasih, kaffir lime leaves (ikut resipi) ....... no ajinomoto...... |
|
|
|
|
|
|
|
da banyj tok aji aku letak....n aku bnyk kan bawang besar... tapi aku nk wat daging merah cam masakan thai still xlepas. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #9 remizati's post
ya ya..
masakan tahai mmg x tingal daun limau purut dgn daun selasih, thai panggil daun haropha..
satu lagi org thai suka nau mkn msam2
jjiji try tuk berselera mcm kwn2 thai
tp xleh..derang hari2 mesti pekena kerabu pelam (xde santan)
masam giler..tp derang buat mcm mkn jajan.
Ratah gitu.. jiji try tp sesuap 2 leh la ..
tp jiji suka kerabu pelam jenis = air gula+air garam+ciipadi+ pelam potong besar 2
(yg ni takde jual di kedai, hanya bt utk mkn sendri resepi dari pattani)
guna pelam yg rapuh tu sedap lagi dari kerabu pelam yg di sagat memanjang2 tu..
tp xleh la klu nk pekena tetiap hari..kang terkincit x terasa
[ Last edited by ji_ji at 22-2-2008 11:10 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
org Thai suka somtam (betik muda) mkn ngan pulut, dan mcm2 jenis kerabu(yam) yg masam2... sebab tu kot pompuan Thai ramai tak gemuk.... |
|
|
|
|
|
|
|
org Thai suka somtam (betik muda) mkn ngan pulut, dan mcm2 jenis kerabu(yam) yg masam2... sebab tu kot pompuan Thai ramai tak gemuk.... |
|
|
|
|
|
|
|
oppsss,,,, kuar 2x lak atas tu...sori... satu lagi, kalau tomyam, kalau boh paste dlm botol tu, depa boh susu cair dlm tin kat dlm tomyam tu sebelum hidang bagi rasa sedap, kalau tomyam jenis jernih, depa tak boh paste dan tak boh susu cair... ni org Siam ajar.. |
|
|
|
|
|
|
|
kalau goreng2, stirfry atau nasi goreng, kueyteow apa2 sewaktu dgn nya lak, orang Thai suka guna high flame, sampai berasap minyak baru stirfry.. (guna minyak palm for this purpose, minyak soya tak sesuai utk high flame..), bila masak tu rasa le sedap sikit dan jgn goreng terlalu lama, biar elok masak je.. sebab tu depa suka boh bahan ikut step2.. mana yg boh awal, mana boh akhir bagi rasa sedap. |
|
|
|
|
|
|
|
kat thread masakan thai ade byk teknik n tips camno nak masak masakan thai nih.. bleh refer situ |
|
|
|
|
|
|
|
ni dia cara masak tomyam kawan dr patanni kasi, katanya resepi asli tomyam
rebus daging pastu masuk tomato biar masam dengan tomato tu je
pastu masuk bwg putih ketuk,serai, bwg besar, daun limau purut
pastu segala sayur serta cili api ketuk, daun ketumbar, garam, tok aji.
selamat mencuba sedap. |
|
|
|
|
|
|
| |
|