CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4004|Reply: 3

Tow Choo Bunut Payong

[Copy link]
Post time 28-7-2008 04:40 PM | Show all posts |Read mode
[size=85%]Musim cuti tiba lagi, kalau di Kelantan musim cuti bermakna musim berlangsungnya perkahwinan. Hidangan semasa kenduri kahwin bermacam-macam, mengikut tempat. Masakan ini biasa dihidangkan di area Kota Bharu, terutama sekali di Bunut Payong.


[size=85%]
[size=85%]Tow Choo Bunut Payong Special

[size=85%]Bahan-Bahan

[size=85%]Paru-paru
Limpa
Jantung
Hati
Daging
Udang

[size=85%]Serai               ]
Lengkuas          ]
Halia                ] Dimesin
Bawang Merah  ]
Bawang Putih   ]

[size=85%]Udang Kering
Belacan
Manisan
Asam Jawa
Kacang Towchoo

[size=85%]Lada kering
Lada Hijau
Tomato Hijau

[size=85%]Cara

[size=85%]Panaskan minyak dan tumis serai, lengkuas dan halia yang di mesin hingga bertukar warna. Kemudian masukkan bawang merah dan bawah putih yang di mesin, lepas itu masukkan udang kering mesin dan belacan yang telah dihancurkan.

[size=85%]Masukkan daging, paru-paru, limpa, jantung, hati, daging dan tutupkan periuk, kemudian masukan udang. Tambahkan air, garam, manisan, air asam jawa, kacang towchoo dan lada kering yang telah di mesin. Akhir sekali masukkan lada dan tomato kemudian angkat segera.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-7-2008 04:56 PM | Show all posts
ambo kat pasir hor
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2008 09:07 PM | Show all posts
makan camtu jek..makan dgn nasik ke atau ape?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-7-2008 02:52 PM | Show all posts
makan dengan nasi
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

3-11-2024 09:18 PM GMT+8 , Processed in 0.062441 second(s), 18 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list