|
Dah lama nak share dgn korang macamana nak buat tosei. Rupa2nya senang buat tosei.
Bahan2nya:
4 sudu makan tepung beras
2 sudu tepung gandum
sedikit jintan (bukan yang manis punya ttp ni org sebut cumin)
sedikit halia tumbuk
sedikit garam
sedikit bawang besar dipotong kecik2
cili merah/hijau dihiris
sedikit daun kari dihiris2
air
Cara2 membuatnya:
1. Campur kesemua bahan2 bersama air. Adunan hendak cair spt buttermilk. Ttp jgn terlalu cair sebab melekat kat non-stick pan.
2. Panaskan non-stick pan yg disapu dgn sedikit minyak or mentega. Bila dah panas baru tuang sesenduk adunan tadi. Renjis sedikit minyak ke atas tosei. Biarkan sampai tosei masak & tak melekat pada pan. Kalau warna dah brownish or golden in colour bermakna tosei dah masak.
Utk inti tosei, saya tumis cumin bersama serbuk ketumbar (boleh guna serbuk kurma). Baru masuk bawang besar, daun kari & daging ayam. Bila dah masak baru saya masukkan tomato dah dihiris. Lepas tu simpan atas tosei bersama cheese.
Kari dia pulak saya belasah je. Saya tumis bawang merah & bawang putih. Lepas tu masukkan 3 sudu makan serbuk kari dicampur dgn sedikit air. Tumis sampai keluar minyak. Masukkan yogurt, sedikit kacang parang bersama chutney & sedikit garam. Bila dah masak boleh hidang bersama tosei.
PS. Boleh belajar melalui VC ni macamana nak buat quick version rava dosa (tosei)
http://www.youtube.com/watch?v=7FDbSvQ8wGo&feature=related
[ Last edited by Baiduri Othman at 28-11-2008 08:37 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Balas #1 Baiduri Othman\ catat
1. Saya suka makan tosei bulat tebal kedai mamak je..... kekadang mintak tosei telur, cicah dengan kari kambing,,,,,pergggggggggggggh sulam dengan teh tarik kurang manis.....
tq.... |
|
|
|
|
|
|
|
saya tak penah tgk tosei ada kaler camni, siap ada inti lagik..
biasa nya makan tosei kosong je..
suka makan cecah ngan kuah yg ada kelapa tu...perghhh sedap...
camner ekk..nak buat kuah kelapa tu? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Baiduri Othman at 28-11-2008 20:32
Dah lama nak share dgn korang macamana nak buat tosei. Rupa2nya senang buat tosei.
http://i25.photobucket.com/albums/c92/Baiduri80/tosei.jpg
Bahan2nya:
4 sudu makan tepung beras
2 sudu te ...
kakbai,
4 sudu makan tberas
2 sudu makan tgandum
agak2 berapa keping tosei bule dapat dgn sukatan ni? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #4 coyotemawi's post
Kalau guna non-stick pan yg medium tu dpt dlm 4 - 5 keping. Lama jugak nak tunggu masak. Chef dlm VC tu cakap kalau buka api besar2 pun tosei takkan cepat masak. So guna api yg biasa je. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #3 Swift's post
Yg kuah kelapa tu cuma air kelapa parut campur dgn sedikit gula je. Yg makan dgn kuah kelapa tu bukan apom ke?
[ Last edited by Baiduri Othman at 29-11-2008 08:33 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Yg ni serupa dgn tosei saya.
|
|
|
|
|
|
|
|
Reply #2 sayawifenikmie's post
Dulu kat KL selalu makan tosei mcm ni ttp tak ada kari kambing. Makan kari dhall dgn kentang je. Pekena dgn teh tarik panas2 memang sedap. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Baiduri Othman at 29-11-2008 08:30
Kalau guna non-stick pan yg medium tu dpt dlm 4 - 5 keping.
Lama jugak nak tunggu masak. Chef dlm VC tu cakap
kalau buka api besar2 pun tosei takkan cepat masak.
so guna api yg biasa je.
kakbai,
semalam saya tengok video tu
dalam resipi kakbai takda semolina kan..
n dalam resipi video tu ada SERBUK HING
serbuk apa tu? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #9 coyotemawi's post
Coyotemawi, kat rumah tak ada stock tepung semolina. Tu lah guna apa yg ada. Tak sangka menjadi & maintain crispy. Hing tu tak tau pulak.
Alrite, ni blog yg ada resipi tosei. Ada resipi sekali & tak guna hing.
http://foodrecipesindia.blogspot ... photo-tutorial.html
Ada baca psl review tosei yg dipromote kat US etc. Diaorg cakap tosei memang sedap & very tasty. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Baiduri Othman at 29-11-2008 13:06
Coyotemawi, kat rumah tak ada stock tepung semolina. Tu lah guna apa yg ada.
Tak sangka menjadi & maintain crispy. Hing tu tak tau pulak.
Alrite, ni blog yg ada resipi tosei. Ada resipi sekali ...
ni baru naik dari belik barang ni..
ingat nak buat makan petang nanti..
harap2 jadik la
tapi tak tau nak makan ngan apa..
sebb tak buat kari..
makan ngan sos sedap ker eik? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #11 coyotemawi's post
Tak pernah makan dgn sos. Dulu kat KL, restoren India tu hidang tosei dgn 2 jenis kari & kuah santan. Ada lagi diaorg serve. Dah tak ingat lagi. Mcm kelapa parut manis rasanya.
Lupa cakap. Makan dgn acar buah2an pun sedap. Kalau rumah kitaorg memang ada stock acar buah2an.
[ Last edited by Baiduri Othman at 29-11-2008 06:28 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Swift at 28-11-2008 22:07
saya tak penah tgk tosei ada kaler camni, siap ada inti lagik..
biasa nya makan tosei kosong je..
suka makan cecah ngan kuah yg ada kelapa tu...perghhh sedap...
camner ekk..nak buat kuah kel ... ...there are a few types of tosei...kalau yang berinti tu dipanggil masala tosei or tosei masala...berintikan kentang dan some vege...very nice... |
|
|
|
|
|
|
|
Congrats coyotemawi!!! :pompom: :pompom: :pompom: Salute kat org yg 1st time buat tosei terus menjadi.:flower: Cantik colour tosei tu. Mesti crispy. Ada inti ke?
Kalau mcm ni tak perlu lagi kita pergi restoren India kalau nak makan tosei. Betul tak? Kita sendiri boleh sediakan tosei sehebat yg mcm kat restoren tu. Kat sini tosei yg ada inti mahal. Dlm RM7 ke atas yg ada inti.
BTW, kuali tu jenis non-stick ke? Tak berani guna kuali biasa sebab tak expert lagi buat tosei. Guna non-stick pan je. Kalau mcm tu nak try jugak nanti.
[ Last edited by Baiduri Othman at 29-11-2008 09:04 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Baiduri Othman at 29-11-2008 21:01
Congrats coyotemawi!!! :pompom: :pompom: :pompom:
Salute kat org yg 1st time buat tosei terus menjadi.:flower:
Cantik colour tosei tu. Mesti crispy. Ada inti ke?
kakbai..
ni tosei kosong
tapi dalam dia ada bawang ngan cili hijau ler..
kuali tu mmg nonstick ..brand TEFAL..
(yang dah tinggal berapa % aje nonsticknya..)
so far ok la tapi kena tunggu betul2 garing baru bule alih
kalu dak lekat gak rasanya..
itu pun saya buh 2 senduk sekali naik..
sebb kalu satu senduk..jarang sangat..
kuali ni tak bule buh minyak drop tu manyak sangat
sekali drop tu tahan utk next 2-3 keping..
esok nak cuba buat lagi sekali..
best lak sebb dah bule buat tosei sendiri..
kelebihan tosei ni dari segi rasa..
mmg sedap tak payah cicah ngan apa pun..
tapi kalu ada dhal atau kari..itu satu bonus ler.. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #16 coyotemawi's post
Guna non-stick Tefal padanlah. Kita punya non-stick pan (tak ingat brand apa) dah berkurangan jugak non-sticknya. Yalah non-stick pan ni kena ada care & maintenance. Tapi masih boleh guna lagi. Dah puas guna utk buat popia basah, crepe, naan & tosei. Nak try buat pizza lagi insyaAllah.
Tosei memang sedap makan begitu saja. Tak pyh cecah dgn apa2 memang dah sedap. Nak buat kari tambahan lagi kari dhall ambik masa jugak. Tu lah saya buat kari simple je. Cecah dgn kuah air kelapa pun sedap.
Ada baca komen dlm VC tu. Boleh bubuh susu nak bagi tosei sedap. Yg ni belum try lagi.
[ Last edited by Baiduri Othman at 30-11-2008 08:53 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by blackmore at 29-11-2008 06:41 PM
...there are a few types of tosei...kalau yang berinti tu dipanggil masala tosei or tosei masala...berintikan kentang dan some vege...very nice... tosei masala...tu my feberet |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Baiduri Othman at 29-11-2008 06:22 PM
Tak pernah makan dgn sos. Dulu kat KL, restoren India tu hidang tosei dgn 2 jenis kari & kuah santan. Ada lagi diaorg serve. Dah tak ingat lagi. Mcm kelapa parut manis rasanya.
Lupa cakap. Mak ... bai ....yg kuah santan tu sbenar nyer kelapa parut yg diblend halus...biasa tgk isi dlm kuah tu..ada biji sawi,jintan,lada kering,daun kari...ni yg jenis pedas laa.. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #19 kodoklawa's post
Yg ni yg kita makan kat Restoren India di KL dulu. Kat sini tak jumpa lagi kuah santan mcm tu. Yg tu memang sedap sgt. Kalau saya jumpa resipi nanti saya share kat sini. Nanti nak try tosei kat Lyn Tandoori, Kuching. Mana tau jumpa kuah santan mcm tu. |
|
|
|
|
|
|
| |
|