View: 4396|Reply: 28
|
dapat tawaran perniagaan..patutkah aku terima?
[Copy link]
|
|
salam smua..aku sedang bekerja sbg seorg admin. exec disebuah ipts..gaji ciput..dah masuk tahun ke 3..
sebelum ni aku niaga sendiri..buka francais mama chop papa grill..tapi cuma bertahan 2 tahun ja...tutup..overhead terlalu tinngi...sblum buka mamachops tu aku cari pengalaman dengan bekerja menguruskan sebuah kafeteria di sebuah IPTA..dengan kata lain..aku mmg ada pengalaman dalam perniagaan F&B...
baru2 ni aku ditawarkan oleh seorang rakan untuk menguruskan perniagaan kantinnya, disebuah kilang..kerana dia tidak dapat menguruskan kerana rakan aku ni ada 2 lg kantin yg perlu diuruskan..kantin yg ditawarkan kepada aku ni agak jauh skit dr dua kantin yg dia sedang uruskan...
jualan kasar kantin yg ditawarkan kepada aku tu lebih kurang RM2000 sehari...24jam operasi..
katanya aku tak perlukan apa2 modal..semua barang peralatan sedia ada...aku cuma masuk dan teruskan perniagaan ja...tapi aku perlu bayar sewa kepadanya lebih kurang 4000 sebulan...
patutkah aku terima dan tinggalkan kerja aku sekarang...bulan 7 nanti aku akan dapat baby sulung...risau gak aku.. |
|
|
|
|
|
|
|
utk maklumat semua...
aku seorang lelaki..32tahun
wife aku ngajar..
pernah gagal dalam perniagaan...rugi 125k!(tp sebelum aku kawen la)..
nama aku dah kena black list ngan ccris.. |
|
|
|
|
|
|
|
mama chop papa grill?? aku pernah makan kat kedai tu la....
not bad what makanan nyer.....aku gi kat s alam maser tue....sek 13 rasernyer....
ok jer..... |
|
|
|
|
|
|
|
rm2000 kasar ?... untung kasar plak..untung bersih..?
kaji sekali lagi jualan tu.. betul atau tak jualan sebanyak tu.... |
|
|
|
|
|
|
|
Kantin ni orang gerenti datang beli makanan.
Cuma kau kena kira betul2 costing.
Kantin ni mudah nak buat costing sebab kita tahu berapa average jualan sebelum ini. |
|
|
|
|
|
|
|
my 2 cents....kena pergi dulu tgk2 kantin tu, camna sambutan....pastu borak2 sikit dgn pekerja sana, camna servis, makanan....ok ke x?harga ok ke x....
kalau kantin ni, selalunye masalah menu x byk...tapi kalau harga murah, for sure ramainye lah....org2 yg sederhana ni, asal cukup makan je cukup....no need luxury...perut penuh, alhamdulillah...
mamachop papa grill tu best ooo...aaku makan lambchop die mmg marveles...harga pun murah..quantity byk...awek waitress lawa... |
|
|
|
|
|
|
|
Berapa total fixed operating cost setiap bulan untuk mamachop papagril tu?
dan berapa sales sebulan? |
|
|
|
|
|
|
|
pada pandangan saya
it also depends how close kawan u. skrg ramai kawan2 suka "pull a fast one"
byk kawan makan kawan skrg. this the real world.
encik try clear blacklist nama, kalau amount kecik. kalau sudah hantam besar &
puas hati. then forget it.
to me, 2k sehari, is too good to be true. lebih baik saya uruskan sendiri.
you should know bettter since pernah operasi F&B.
betul kata Won Bin, costing is very very important. that's why cina kalau rugi pun
jual, sebab dia org makan otak. |
|
|
|
|
|
|
|
mama chop papa grill (mcpg) menu dia mmg ok sgt..kos tetap yer...mcm aku punya kes...
sewa RM 4000
utility RM 1500
Gaji staff RM 3000
Jumlah RM 8500
jumlah diatas tidak termasuk kos bahan mentah...
purata sales kedai aku dulu cuma RM450 sehari...sebulan 13500
RM13500
- RM 8500
RM 5000
dengan 5000 ni la aku menguruskan kedai aku...beli stok bahan mentah,sara idup aku.kereta kecik aku..
3 bulan sebulan aku tutup...sales drop begitu drastik..akibat drpd wabak selsema burung..jd business aku waktu tu lumpuh terus!
untuk pengetahuan semua..antara cawangan MCPG yg telah tutup..SG Petani,Penang,Shah Alam,Puchong,Kajang,Taman Dagang,Pandan Indah,Segamat,SS17,Taman U Skudai...
mereka semua ni kawan2 aku...masa kita orang setup business ni..masing2 berumur dalam 23-30...
berbalik kepada masalah tawaran kantin tu...
pastinya sebelum aku terima tawaran tu..aku akan buat
>site visit dulu
>buat kajian pasal sales...betoi ke tidak apa yg dijanjikan
kontrak cuma berbaki 10 bulan dan pihak management dah setuju untuk melanjutkan kontrak untuk 1 + 1..maknanya maksima aku boleh business kat situ 2 tahun 10 bulan la.
tapi aku bimbang jugak dalam kegawatan skrg ni..tiba2 plak company tu tutup (kilang electronic)..huuhuhu mati aku
risiko yg aku kena hadapi kalau aku terima tawaran tu cuma..aku akan kehilangan pekerjaan tetap aku jerr.. |
|
|
|
|
|
|
|
3 bulan sebulan aku tutup... sales drop begitu drastik..akibat drpd wabak selsema burung..jd business aku waktu tu lumpuh terus!
pembetulan....3 bulan sebelum aku tutup... |
|
|
|
|
|
|
|
Apa-apa pun kena buat betul2..mcm mymum,dia bukak kantin dkt kilang perabut..income masyuk giler sbb nya tak payah bayar duit sewa,duit api,air..tapi kena masak kat umah baru bawa dtg makanan kat kilang.tu yang leceh sikit..pastu ramai kaf lam ya nga.dia org ni kan hati busuk sikit.suka mengada2kan cerita..kata jumpa lipas la..jumpa lalat la dlm makanan..nak makan free la tu..tak de duit nak bayar.. |
|
|
|
|
|
|
|
worth trying....
bole cuti tanpa gaji 3 bulan atau 1 bulan... atau 1 minggu?
perjanjian dgn kwn u cuma bayar sewa? agak mencurigakan... krn itu fix cost.. kalau u agree, kena bayar deposit apa2 ke pada kawan u?
anyway, think positif, kalau takde upfront deposit, cuti seminggu, pergi uruskan, duduk kat situ, feel it... agak2 bole jalan, jalankan... |
|
|
|
|
|
|
|
juai goreng pisang selamat dr isu selesema burung
erm tgk mmg byk mama chop papa grill ni tutup. |
|
|
|
|
|
|
|
mama chop papa grill sedap, kenapa tutup seluruh mesia ek?
kzamam, kalau kantin beroperasi 24jam, rasanya jualan lebih rm2k sehari |
|
|
|
|
|
|
|
Aku just nak kongsi pengalaman sorang member nih. Dia pun dapat offer lebih kurang mcm ko jugak. Kantin kat dlm kilang. The only kantin and operating 24 hours. Kilang tayar & X yah beli peralatan sebab dah ade. Sume staf kilang memang kena makan kat situ sebab diaorg x dibenarkan keluar ketika shift even time rehat. Owner asal pun ada 2/3 kantin lain gak.
Dipendekkkan citer rupanya kawan aku nih dah kena TIPU. Dah le semua kos bahan mentah dia kena keluar and manage tapi owner sebenar tu datang ari2 dan collect sume collection. Aku pun tak tahu mcm mana dia deal dgn owner tapi just nak nasihat, kalau nak buat gitu pastikan semuanya under u. Last2 kawan tu lari keluar negeri sebab MALU dan KECEWA dan X MAMPU bayar hutang kat famili sendiri.
MORALNYA.....fikir abis2, siasat abis2 dan pastikan ada BLACK & WHITE. Jgn PERCAYA gitu aje......sekian. |
|
|
|
|
|
|
|
Balas #16 sinbad893\ catat
banyak benda yang aku belajar semenjak aku bertapak dalam dunia perniagaan.
yang paling utama jangan mudah mempercayai seseorang dalam pengurusan duit.
manusia bila nampak duit mmg boleh rambang mata!
manusia bila nampak duit depan mata akan jadi tamak. |
|
|
|
|
|
|
|
CASH MONEY ni BERHANTU
manusia akan lupa diri, lupa daratan, lupa asal usul kerana duit
sebelum berjaya, semua akan buat gentlemen agreement konon2 susah sama susah, takde black & white sebab base on trust.
bila datang susah, lihatlah saper yg berusaha sungguh2 dan saper yg buat tak tau..
dan bila senang, lihatlah juga saper yg akan menghimpit kesenangan itu...
ceh... sessi meluahkan perasaan la pulak... |
|
|
|
|
|
|
|
aku akut 1 je, kantin tu ada, tapi staf kilang kuar makan kat kedai luar... |
|
|
|
|
|
|
|
dulu, pernah kerja satu tempat ni, ada kantin...
kantin operator pakat dgn bos, bos subside 1$ for breakfast and $2 for lunch...
maknanya kalau kita makan kat kantin, kalau meal lunch tu $5, staf cuma tulis nama kat buku dan bayar $3 ajer...so walaupun staf ada alternatif lain utk makan kat luar, dah tentu staf tu rugi $2..
so, end of the month, operator akan reconcile dgn bos, kalau bos subside $2,500., operator tu bayra balik $2,500 + sewa. |
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Belia & Informasi
|