CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4396|Reply: 28

dapat tawaran perniagaan..patutkah aku terima?

[Copy link]
Post time 5-1-2009 06:31 PM | Show all posts |Read mode
salam smua..aku sedang bekerja sbg seorg admin. exec disebuah ipts..gaji ciput..dah masuk tahun ke 3..
sebelum ni aku niaga sendiri..buka francais mama chop papa grill..tapi cuma bertahan 2 tahun ja...tutup..overhead terlalu tinngi...sblum buka mamachops tu aku cari pengalaman dengan bekerja menguruskan sebuah kafeteria di sebuah IPTA..dengan kata lain..aku mmg ada pengalaman dalam perniagaan F&B...
baru2 ni aku ditawarkan oleh seorang rakan untuk menguruskan perniagaan kantinnya, disebuah kilang..kerana dia tidak dapat menguruskan kerana rakan aku ni ada 2 lg kantin yg perlu diuruskan..kantin yg ditawarkan kepada aku ni agak jauh skit dr dua kantin yg dia sedang uruskan...
jualan kasar kantin yg ditawarkan kepada aku tu lebih kurang RM2000 sehari...24jam operasi..
katanya aku tak perlukan apa2 modal..semua barang peralatan sedia ada...aku cuma masuk dan teruskan perniagaan ja...tapi aku perlu bayar sewa kepadanya lebih kurang 4000 sebulan...
patutkah aku terima dan tinggalkan kerja aku  sekarang...bulan 7 nanti aku akan dapat baby sulung...risau gak aku..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 5-1-2009 06:36 PM | Show all posts
utk maklumat semua...
aku seorang lelaki..32tahun
wife aku ngajar..
pernah gagal dalam perniagaan...rugi 125k!(tp sebelum aku kawen la)..
nama aku dah kena black list ngan ccris..
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2009 06:37 PM | Show all posts
hu3 mgkn rezeki tuk anak sulung ko tu...
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2009 06:42 PM | Show all posts
mama chop papa grill?? aku pernah makan kat kedai tu la....

not bad what makanan nyer.....aku gi kat s alam maser tue....sek 13 rasernyer....

ok jer.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2009 06:47 PM | Show all posts
rm2000 kasar ?... untung kasar plak..untung bersih..?

kaji sekali lagi jualan tu.. betul atau tak jualan sebanyak tu....
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2009 07:03 PM | Show all posts
Kantin ni orang gerenti datang beli makanan.

Cuma kau kena kira betul2 costing.

Kantin ni mudah nak buat costing sebab kita tahu berapa average jualan sebelum ini.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 5-1-2009 07:52 PM | Show all posts
my 2 cents....kena pergi dulu tgk2 kantin tu, camna sambutan....pastu borak2 sikit dgn pekerja sana, camna servis, makanan....ok ke x?harga ok ke x....

kalau kantin ni, selalunye masalah menu x byk...tapi kalau harga murah, for sure ramainye lah....org2 yg sederhana ni, asal cukup makan je cukup....no need luxury...perut penuh, alhamdulillah...

mamachop papa grill tu best ooo...aaku makan lambchop die mmg marveles...harga pun murah..quantity byk...awek waitress lawa...
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2009 07:58 PM | Show all posts
Berapa total fixed operating cost setiap bulan untuk mamachop papagril tu?
dan berapa sales sebulan?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-1-2009 09:53 AM | Show all posts
pada pandangan saya
it also depends how close kawan u. skrg ramai kawan2 suka "pull a fast one"
byk kawan makan kawan skrg. this the real world.

encik try clear blacklist nama, kalau amount kecik. kalau sudah hantam besar &
puas hati. then forget it.

to me, 2k sehari, is too good to be true. lebih baik saya uruskan sendiri.
you should know bettter since pernah operasi F&B.

betul kata Won Bin, costing is very very important. that's why cina kalau rugi pun
jual, sebab dia org makan otak.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-1-2009 10:00 AM | Show all posts
mama chop papa grill (mcpg) menu dia mmg ok sgt..kos tetap yer...mcm aku punya kes...
sewa       RM 4000
utility      RM 1500
Gaji staff RM 3000
Jumlah   RM 8500

jumlah diatas tidak termasuk kos bahan mentah...
purata sales kedai aku dulu cuma RM450 sehari...sebulan 13500

            RM13500
        -   RM 8500
            RM 5000

dengan 5000 ni la aku menguruskan kedai aku...beli stok bahan mentah,sara idup aku.kereta kecik aku..
3 bulan sebulan aku tutup...sales drop begitu drastik..akibat drpd wabak selsema burung..jd business aku waktu tu lumpuh terus!

untuk pengetahuan semua..antara cawangan MCPG yg telah tutup..SG Petani,Penang,Shah Alam,Puchong,Kajang,Taman Dagang,Pandan Indah,Segamat,SS17,Taman U Skudai...

mereka semua ni kawan2 aku...masa kita orang setup business ni..masing2 berumur dalam 23-30...

berbalik kepada masalah tawaran kantin tu...

pastinya sebelum aku terima tawaran tu..aku akan buat

>site visit dulu
>buat kajian pasal sales...betoi ke tidak apa yg dijanjikan

kontrak cuma berbaki 10 bulan dan pihak management dah setuju untuk melanjutkan kontrak untuk 1 + 1..maknanya maksima aku boleh business kat situ 2 tahun 10 bulan la.
tapi aku bimbang jugak dalam kegawatan  skrg ni..tiba2 plak company tu tutup (kilang electronic)..huuhuhu mati aku

risiko yg aku kena hadapi kalau aku terima tawaran tu cuma..aku akan kehilangan pekerjaan tetap aku jerr..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-1-2009 10:05 AM | Show all posts
3 bulan sebulan aku tutup... sales drop begitu drastik..akibat drpd wabak selsema burung..jd business aku waktu tu lumpuh terus!
pembetulan....3 bulan sebelum aku tutup...
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2009 10:14 AM | Show all posts
Apa-apa pun kena buat betul2..mcm mymum,dia bukak kantin dkt kilang perabut..income masyuk giler sbb nya tak payah bayar duit sewa,duit api,air..tapi kena masak kat umah baru bawa dtg makanan kat kilang.tu yang leceh sikit..pastu ramai kaf lam ya nga.dia org ni kan hati busuk sikit.suka mengada2kan cerita..kata jumpa lipas la..jumpa lalat la dlm makanan..nak makan free la tu..tak de duit nak bayar..
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2009 01:29 PM | Show all posts
worth trying....

bole cuti tanpa gaji 3 bulan atau 1 bulan... atau 1 minggu?

perjanjian dgn kwn u cuma bayar sewa? agak mencurigakan... krn itu fix cost.. kalau u agree, kena bayar deposit apa2 ke pada kawan u?

anyway, think positif, kalau takde upfront deposit, cuti seminggu, pergi uruskan, duduk kat situ, feel it... agak2 bole jalan, jalankan...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2009 02:36 AM | Show all posts
juai goreng pisang selamat dr isu selesema burung

erm tgk mmg byk mama chop papa grill ni tutup.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2009 07:08 AM | Show all posts
mama chop papa grill sedap, kenapa tutup seluruh mesia ek?
kzamam, kalau kantin beroperasi 24jam, rasanya jualan lebih rm2k sehari
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2009 08:45 AM | Show all posts
Aku just nak kongsi pengalaman sorang member nih. Dia pun dapat offer lebih kurang mcm ko jugak. Kantin kat dlm kilang. The only kantin and operating 24 hours. Kilang tayar & X yah beli peralatan sebab dah ade. Sume staf kilang memang kena makan kat situ sebab diaorg x dibenarkan keluar ketika shift even time rehat. Owner asal pun ada 2/3 kantin lain gak.  

Dipendekkkan citer rupanya kawan aku nih dah kena TIPU. Dah le semua kos bahan mentah dia kena keluar and manage tapi owner sebenar tu datang ari2 dan collect sume collection. Aku pun tak tahu mcm mana dia deal dgn owner tapi just nak nasihat, kalau nak buat gitu pastikan semuanya under u. Last2 kawan tu lari keluar negeri sebab MALU dan KECEWA dan X MAMPU bayar hutang kat famili sendiri.

MORALNYA.....fikir abis2, siasat abis2 dan pastikan ada BLACK & WHITE. Jgn PERCAYA gitu aje......sekian.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-1-2009 08:54 AM | Show all posts

Balas #16 sinbad893\ catat

banyak benda yang aku belajar semenjak aku bertapak dalam dunia perniagaan.
yang paling utama jangan mudah mempercayai seseorang dalam pengurusan duit.
manusia bila nampak duit mmg boleh rambang mata!
manusia bila nampak duit depan mata akan jadi tamak.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2009 01:05 PM | Show all posts
CASH MONEY ni BERHANTU

manusia akan lupa diri, lupa daratan, lupa asal usul kerana duit

sebelum berjaya, semua akan buat gentlemen agreement konon2 susah sama susah, takde black & white sebab base on trust.

bila datang susah, lihatlah saper yg berusaha sungguh2 dan saper yg buat tak tau..

dan bila senang, lihatlah juga saper yg akan menghimpit kesenangan itu...

ceh... sessi meluahkan perasaan la pulak...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2009 01:48 PM | Show all posts
aku akut 1 je, kantin tu ada, tapi staf kilang kuar makan kat kedai luar...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2009 02:55 PM | Show all posts
dulu, pernah kerja satu tempat ni, ada kantin...

kantin operator pakat dgn bos, bos subside 1$ for breakfast and $2 for lunch...

maknanya kalau kita makan kat kantin, kalau meal lunch tu $5, staf cuma tulis nama kat buku dan bayar $3 ajer...so walaupun staf ada alternatif lain utk makan kat luar, dah tentu staf tu rugi $2..

so, end of the month, operator akan reconcile dgn bos, kalau bos subside $2,500., operator tu bayra balik $2,500 + sewa.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-1-2025 01:57 AM GMT+8 , Processed in 0.054836 second(s), 30 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list