CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6900|Reply: 30

HALAL, HARAM & SYUBAHAH

[Copy link]
Post time 19-2-2009 07:39 PM | Show all posts |Read mode
Salam semua, saje je nak kongsi2 korang pernah dak terfikir yang makanan kita seme ni banyak yang syubahah?...ye la...haram jelas, halal pun jelas tapi...yang syubahah tu yang teruk sebenarnya...maklum la...kita tak nampak pe yang de kat dalam antara campuran makanan tu...cth: AJI NO MOTO....yang aku tau le....sebenarnya campuran dia adalah tulang KHINZIR...bukan ubi kayu sepenuhnya.....yg lgi jadi terfikir tu....boleh katakan kat mana2 kedai dan rumah pun majoritinya seme taruk benda tu...termasuk la bancuh air kat kedai mamak....korang punya pendapat camana?...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-2-2009 08:28 PM | Show all posts
seb bek mak aku mask x gune mende nih
tp x taule kalo beli kt luar nih...btw betulke air kedai mamak gune mende nih?
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2009 08:36 PM | Show all posts
syubhah tu sama maksud dgn ragu2 kan? iaitu 50/50.....
dr asri ada sentuh pasal syubhah dalam video kat bawah ni

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2009 08:37 PM | Show all posts

Reply #1 songkhla's post

apa bukti ajinomoto tu ada tulang khinzir ..
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2009 08:38 PM | Show all posts

Reply #1 songkhla's post

aku jarang taruk ajinomoto dalam masakan aku tp kalo makan masakan yg ada taruk ajinomoto aku makan aje...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2009 09:29 PM | Show all posts
tulang khinzir tu rasanya sebagai catalyst, bukan bahan dalam ajinomoto.  tpi kat indon ajer kantoi kan?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 19-2-2009 10:27 PM | Show all posts

Reply #6 ibnur's post

tu ar.. setiapkali suruh tunjukkan bukti, xde lak yg tampil...

walaupun In tak guna MSG neh dlm masakan, tapi tetap tau dalam menu kat restoran mmg guna MSG kalo tak taruk bende alah neh, mau kena tutup peniagaan... termasuk gak kat tempat kenduri kendara atau sekali sekala pi mamam umah kwn2...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-2-2009 11:04 PM | Show all posts

Reply #4 indah1285's post

bukti ek:

1.  mana cukup ubi kayu kat msia nih nak cover satu dunia n aji tu sekarang nih dh sub kat JAPAN, sana manade barang halal.

2.  Kalau nak berpandukan bukti dalamm kehidupan, sapa nak buktikan yang kita berwuduk tu betul?...melainkan kita yakin seyakin2 nya.

jadi, kene yakin ler, kalau nengok barang tu, dh rase was2...jawabnye de le yang tak kene tu

kedai mamak, tgok kat tempat dia bancuh air tu, dia kacau hanya dengan 1 sudu tu je...tengok betul2...suduitu direndam kat dalam gelas berisi air putih nak jernih ler....yang tu le aji....sbb tu le minum kat kedai mamak sedap tak ingat...lain dari yang lain
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 19-2-2009 11:07 PM | Show all posts

tu baru sket...tau kod E?

E tu untuk emulsifier...penambah perisa / penambah warna...yang mana2 kebanyakannya diletak kat dalam makanan kita... de bracket camni ( E 471 ) tu kod khinzir...sbb...yahudi dah mengolah makanan tu untuk menguasai pemikiran dan perangai kita ( muslim ).....bak kata pepatah omputih " you are what u eat"
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2009 11:19 PM | Show all posts

Reply #8 songkhla's post

yg point no 1 sekadar argument, bukan facts...boleh tak tunjukkan bukti or sumber yg menunjukkan ajinomoto tu ada babi? sarawak merupakan pembekal lada hitam terbesar dunia 90%, mcm mana boleh cukup nak cover satu dunia?
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2009 11:21 PM | Show all posts

Reply #8 songkhla's post

tengok video ceramah dr asri kat posting no 3 tu...dia ada cerita berkenaan tentang was-was
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2009 11:23 PM | Show all posts
Monosodium glutamat (MSG), juga dikenali sebagai Ajinomoto atau Vetsin, ialah sejenis garam natrium berasaskan asid glutamik yang dipergunakan sebagai sejenis bahan tambahan makanan dan dipasarkan secara umum sebagai "penambah perisa". Nama-namanya yang lain termasuk:

natrium glutamat
penambah perisa 621
Kod bahan tambahan makan EU: E621
Kod HS: 29224220
IUPAC: asid 2-aminopentanedioik, juga dikenali sebagai asid 2-aminoglutarik.

MSG ditemui dan dipatenkan pada tahun 1909 oleh Perbadanan Ajinomoto di Jepun. Dalam bentuk tulennya, ia merupakan sejenis serbuk berhablur putih, tetapi apabila dilarut di dalam air (atau air liur), ia berpisah dengan pantas menjadi ion-ion natrium dan glutamat yang bebas. Glutamat ialah anion asid glutamik, sejenis asid amino yang wujud secara semula jadi.


Sifat kimia

Di bawah keadaan-keadaan suhu dan tekanan yang piawai (SATP), MSG secara amnya merupakan sejenis sebatian yang stabil, tetapi tidak serasi dengan agen-agen pengoksida yang kuat. Bagaimanapun, membakar MSG menghasilkan karbon monoksida, karbon dioksida, dan oksida-oksida nitrogen. Terdapat dua jenis isomer enantiomer kiral untuk monosodium glutamat, tetapi hanya L-glumat yang wujud secara semula jadi dipergunakan sebagai penambah perisa.



Umami

MSG merangsangkan reseptor-reseptor yang terletak di tunas rasa, umpamanya reseptor T1R1/T1R3 asid amino atau reseptor-reseptor glutamat yang lain seperti reseptor-reseptor metabotropik (mGluR4 dan mGluR1) yang mencetuskan rasa yang dikenali sebagai umami, salah satu daripada lima rasa asas. Perkataan umami merupakan kata pinjaman daripada bahasa Jepun yang juga dirujuk sebagai "tidak manis" (bahasa Inggeris: savoury) atau "berisi" (bahasa Inggeris: meaty).



Penemuan

Walaupun glumat dan asid-asid amino yang lain wujud secara semula jadi di dalam banyak makanan, rasa yang disebabkan oleh kesemua ini hanya dikenal pasti secara saintifik pada awal abad ke-20. Pada tahun 1907, Kikunae Ikeda, penyelidik Jepun dari Universiti Imperial Tokyo mengenal pasti hablur-hablur perang yang ditinggalkan selepas menyejatkan sejumlah besar sup kombu sebagai asid glutamik. Hablur-hablur ini apabila dirasai, menghasilkan rasa tidak terperi yang dikesani dalam banyak makanan, terutamanya rumpai laut. Profesor Ikeda mengistilahkan rasa ini sebagai rasa "umami." Beliau kemudian mempatenkan suatu kaedah untuk menghasilkan asid glutamik berbentuk hablur secara besar-besaran.




http://ms.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamat
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2009 11:25 PM | Show all posts

Reply #8 songkhla's post

kalo kat indon... MSG tiruan yg depa gunakan mmg di perbuat dari ubi... bukan ubi kayu, tapi ubi kanji...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2009 11:26 PM | Show all posts

Reply #9 songkhla's post

erk... org yahudi lak tak mamam ek ajinomoto? depa jual kat org Islam je ker..
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2009 11:28 PM | Show all posts

Reply #14 indah1285's post

a'aah orang beragama yahudi mana makan babi kan?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-2-2009 01:30 AM | Show all posts

yeap...

yahudi ada kosher, dia penye akreditasi sendiri, dalam tu...antaranya takan makan makanan selain dari yang diusahakan oleh tangan2 yahudi sendiri atau gochim ( orang2 bukn yahudi yang mengamalkan dan menganut agama yahudi ).

GMO ( genetic modification organic )....glutamit tu merupakan bahan hasil proses biotech iaitu pengasingan asid dari tulang babi yang telah dipisahkan antara bahan asas dan bahan sekunder yang dinamakan glutamet...
Studies have shown that the body uses glutamate, an amino acid, as a nerve impulse transmitter in the brain and that there are glutamate-responsive tissues in other parts of the body, as well. Abnormal function of glutamate receptors has been linked with certain neurological diseases, such as Alzheimer's disease and Huntington's chorea. Injections of glutamate in laboratory animals have resulted in damage to nerve cells in the brain. Consumption of glutamate in food, however, does not cause this effect. While people normally consume dietary glutamate in large amounts and the body can make and metabolize glutamate efficiently, the results of animal studies conducted in the 1980s raised a significant question: Can MSG and possibly some other glutamates harm the nervous system?

A 1995 report from the Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB), an independent body of scientists, helps put these safety concerns into perspective and reaffirms the Food and Drug Administration's belief that MSG and related substances are safe food ingredients for most people when eaten at customary levels.

The FASEB report identifies two groups of people who may develop a condition the report refers to as "MSG symptom complex." One group is those who may be intolerant to MSG when eaten in a large quantity. The second is a group of people with severe, poorly controlled asthma. These people, in addition to being prone to MSG symptom complex, may suffer temporary worsening of asthmatic symptoms after consuming MSG. The MSG dosage that produced reactions in these people ranged from 0.5 grams to 2.5 grams.

Although FDA has not fully analyzed the FASEB report, the agency believes that the report provides the basis to require glutamate labeling. FDA will propose that foods containing significant amounts of free glutamate (not bound in protein along with other amino acids) declare glutamate on the label. This would allow consumers to distinguish between foods with insignificant free glutamate levels and those that might contribute to a reaction.------>bahaya dah satu part

yang paling penting....buat starch dari ubi bukan murah berbanding campurkan starch tu dengan tulang yang merupakan benda yang paling murah dan paling sama dengan serbuk putih tu laa....rasa sama sebab selain darimsg, kalau org buat nasik ayam akan masukan stok ayam / daging dalam tu ( stok kene rebus lama2 baru tulang tu hancur )....terdapat maklumat dari pekerja aji satu masa dulu di malaysia yang sememangnya dicampur tulang dengan aji tu.

lada hitam berbeza, kecik dan banyak berbanding ubi kayu yang perlu diekstrak, bukan pakai terus, jadi sket, lada hitam tak perlu ekstrak, kisar, pakai terus.....ubi kayu kena proses jadikan starch ( tepung ) dipisahkan molekulnya dengan kaedah biotech...seterusnya baru dapat hasil...antaranya msg tu la...bayangkan proses yang lama dan memakan perbelanjaan banyak...berbanding dicampur dengan tulang khinzir ( sebab senang dapat katjepun ) dan tentu murah kosnya ( nak untung )
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 20-2-2009 01:36 AM | Show all posts

Reply #7 indah1285's post

tu yang kene berubah tu...kalau tak makan msg pun tak jadi pe2...makan jadi lagi teruk...dah le haram...lagi lepenyakit dapat...

kengkadang kan, kita ni terlampau banyak sangat nak bukti, terlalu sangat nak ikut yahudi spya setiap bende tu mesti de bukti, ....kalau seme nak bukti sangat, napa tak tanya mana dia roh kan? jadi...de bende2 yang mesti perlukan bukti dan de bende2 yang kita perlu ikut je...betul dak

aku saja nak kongsi jek....nak pakai dan dengar ...ikut la....tak nak takpe...masing2 le...sekarang ni dah zaman perubahan, ekonomi sekular dah menjunamm....seme dah jatuh....
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2009 02:12 AM | Show all posts
Lorr..topik ni..psl aji no moto ke..
sila2..bincang
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2009 06:03 AM | Show all posts

Balas #1 songkhla\ catat

songkhla.....

tentang makanan, kalau nak ikut zaman sekarang punya syubhah, banyak giler tak leh makan....

even yg ade tande jakim pun syubhah lagi bagi sesetngah orang...(aku la tu)....

setelah beberapa lama mengelak macam2....sebab aku meletakkan syarat yg ketat sangat iaitu cuba nak mengelak semua, aku jadi pening....

maka aku telah mengurangkan syarat tersebut dengan menganggap yang mana ada tanda jakim, makan je.....

kita dah berusaha dgn mencari yang ada tanda jakim....maka lain2 tu kalu diorang tipu, tu urusan jakim lah.....tapi aku rasa diorang ada standard yg baik...

ajinomoto ade tande jakim kan...?

sesiapa yg tak percaya jakim boleh juga berbuat demikian dgn tidak membeli barg2 yg anda diragui walaupun ada tanda halaljakim,

, namun, lama-kelamaan anda akan nampak bahawa tidak efektif utk bersikap begitu, kerana anda akan dapati jika anda tak percaya jakim, anda akan mengelak lebih banyak lagi makanan....kerana banyak syubhah.....

jadi utk mengelakkan keadaan jadi terlampau rumit, biarlah kita percaya jakim.... usaha kita mencari ialah  yg ada tanda jakim sahaja...yg takda tu takyahlah....

tp kalau jakim pun anda tak percaya, trylah, tengok berapa banyak lagi anda kena elak....

sy pernah try...dulu....
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2009 01:27 PM | Show all posts
kalau salah satu dari bahan-bahan untuk menghasilkan ajinamoto tu tulang babi, bagaimana boleh terlepas dapat tanda halal pulak nie...
Tulus ke tulus orang yang buat kerja nie
hish..musykil2x...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-1-2025 12:04 AM GMT+8 , Processed in 0.098664 second(s), 32 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list