|
Sorry klau dh ada tread ni.
mcm mane nk buat cili boh yg sedap?
yg aku tau cili kering je,lagi .. sape leh bgtau
tempat aku study xde jual cili boh sbb tu tnya.
ty |
|
|
|
|
|
|
|
kau kat mana? cuba detail sikit asal usul kau tu...senang la org nk tolong |
|
|
|
|
|
|
|
cili kering, belacan dan bawang besar. ada org letak minyak masak sesudu |
|
|
|
|
|
|
|
kalo nk tahan lame tumis sekejap... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by afezal at 15-3-2009 15:18
Sorry klau dh ada tread ni.
mcm mane nk buat cili boh yg sedap?
yg aku tau cili kering je,lagi .. sape leh bgtau
tempat aku study xde jual cili boh sbb tu tnya.
ty
nak buat cili boh sendiri nie senang saja..
cili kering tu digunting serong-serong kendian dibuang bijinya..
caranya samada gunting terus ke dalam bekas berlubang [lapik bekas lain dibawah]
atau gunting di luar rumah..
kendian basuh atau rendam sekejap..toskan kemudian masukkan ke dalam periuk berisi air..
air tuu dalam setengah periuk sahaja..jgn byk sgt..
rebus cili kering tuu sampai air kering..bila air dah kering atau tinggal sket2 saja..tuang cili kering tuu ke dlm bekas..
basuh dan bilas sekali lagik..kendian toskan..
pastu tuang cili kering tuu ke dalam mesin blender dgn air.. campak sebiji bawang putih..
nk letak minyak masak sket pun boleh supaya nk mudahkan biji cili tuu hancur..
blend sampai halus kendian tuang ke dalam bekas berpenutup. Simpan dalam peti ais. |
|
|
|
|
|
|
|
boleh cuba ni...biasa tak letak bwg putih...pastu rebus cili kering pon letak air byk..heheheh...TQ for sharing... |
|
|
|
|
|
|
|
yes, cili boh better buat sendiri, terjamin kebersihan nya. yang beli tu tak tentu cuci bersih ke, atau dipilih ke tak cili yang baik dengan yang dah rosak, etc.
kacip, cili yang mesin sekali dengan bawang putih tu, petua ke apa? kenapa campak sebiji garlic? tahan lama tak? selama ni saya mesin cili alone (kadang taruk garam sikit, kadang tak), bila nak masak baru add on segala bawang etc.
tapi ada masalah cili kurang tahan (simpan dalam fridge, bukan freezer).
i've tried rebus dulu baru mesin, tak tahan.
tak rebus, terus mesin, tak tahan.
tried both di atas, kemudian tuang minyak sikit utk 'cover' lapisan atas, pun sama jugak tak tahan.
yang belum cuba ialah, mesin cili together dengan minyak macam kacip post kat atas tu. |
|
|
|
|
|
|
|
yup yup .. cili bohbeli tu arwah nenek dewi kata kadang dia campur starch nak kasi pekat sebab tu bila masak dia macam liat2 sikit bila kita kacau tak macam cili kering yg kita blend sendiri |
|
|
|
|
|
|
|
ni cara yg selalu imma buat.............cili kering seringgit,bwg merah ngan bwg besar campur dlm 7 ke 8 biji and bwg putih dlm 3 biji............cili kena rebus dulu kemudian mesin semua sekali campur minyak masak skit....
boleh simpan dlm peti ais kat bawah........kalau nak tahan lama always guna senduk/camca kering semasa nak guna.........kalau guna senduk/sudip yg berminyak cili boh nanti tak tahan lama...........cepat masam...
p/s.....anggaran kat atas tu boleh dpt banyak coz imma memang sekali buat banyak.. |
|
|
|
|
|
|
|
Balas #2 SANKURIANG\ catat
tima kasih semua.
aku skg ni dok di negeri arab,kedai pak2 arab xde jual benda2 camni,
lgpun arab mmg cukup anti makan benda2 yg pedas.
bagi diorang kalau sos tomato tu dah di kira pedas.tu baru tomato belum lagi cili. |
|
|
|
|
|
|
|
cara saya:
potong cili , buang biji & basuh
rebus dlm air panas
tos ... blend.
Masukkan minyak dlm kuali dan goreng cili yang sudah dikisar tadi. Goreng sampai air dia a bit dry.
Chili boh tahan lama |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #12 DARSITA's post
oh kalau yang dah goreng memang tahan.
saya tak boleh goreng dalam minyak dulu sebab there are times i need to use the blended chilli raw tanpa digoreng dalam minyak, contoh nya kalau nak buat asam pedas utara kan, sebab ianya resipi rebus. and few other dishes lah.
so nak tahu cara simpan cili tapi tahan lama. saya selalu blend banyak, then simpan dalam dark glass jar tutup rapat.
tapi after many days, mesti bhgn atas cili dah mcm ada putih2. bhgn bawah elok lagi. so kena buang the top part, syg guna, few tablespoons jugak lah. |
|
|
|
|
|
|
|
Balas #13 mclaren\ catat
rasanya kalau buh dlm petis sejuk ok lah ... dewi biasa jer blen cili kering byk2 simpan dlm bekas kedap udara then buh dlm peti sejuk . mmg tahan lama. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #14 dewi's post
memang saya simpan dalam peti sejuk pun kak dewi. tapi bhgn fridge lah, bukan freezer. kalau kat freezer memang confirmed tahan berbulan2.
yang simpan kat fridge ni yang cepat naik benda putih kat atas2 dia. fridge saya tak rosak, in fact, my fridge ni terlebih sejuk compared to fridge orang lain, letak temperature level kat lowest (1) pun dah sejuk, naikkan sikit kat level 2 atau 3 (semua ada 5 levels), sampai jadi ais sayuran. so i know bukan salah peti sejuk.
sungguh menghairankan.
akak blend sekali dengan garlic & oil ke macam kacip post tu? |
|
|
|
|
|
|
|
Balas #15 mclaren\ catat
tak dak pun just pure cili jer....
peti ais akak pun jenis gitu gak lowest temp. buh tapi sejuk giler.
tapi akak always make sure rebus cili tu betul2 buang air cili yg rebus tu buang biji. bilas air dia dua tiga kali before blend.
atau mungkin cili akak tu selau digunakan kot.... tak berapa nak lama sgt la simpan. i even do the same thing with my bawang merah and bawang putih. semua siap blend. bila nak masak senang |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #16 dewi's post
oh ok..
kak kalau cili buang biji semua tu, tak ke nanti kurang kepedasan? saya memang bilas few times sebelum blend, nowadays dah tak rebus dulu cili, sebab tengok hasilnya sama aje dgn yang tak direbus.
sebab dulu rebus pun, still cepat jugak tak elok blended chilli tu.
mungkin jugak lah 'turnover' cili kat rumah ni tka laju sangat. selalunya dapat dalam penuh botol kaca 200g tu, berminggu2 jugak baru habis. |
|
|
|
|
|
|
|
mcm mak aku buat cili kering biasa tu aje...n mmg buang abis biji dia....n cuci dlm tu bersih...ni bkn gunting...mmg belah perut cili tu....
lps tu rebus mcm kak kacip bgtau tu la...pastu mak aku slalu blend guna air rebusan cili tu sket...then tambah garam sket.....
tahan lama jgk rasanye..tp kalo umah kat kg tu...mmg blh dikatakan hari2 guna cili boh...so cpt abis jgk ler...
aku kat kl ni beli pure cili giling aje...xde boh2...hehehe..... |
|
|
|
|
|
|
|
aku dah try cara2 diatas tp tak fresh cam blend nak pakai...rasa masam tetap ada...nak tak nak kena blend bila nak pakai |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by mclaren at 3/18/09 15:47
oh kalau yang dah goreng memang tahan.
saya tak boleh goreng dalam minyak dulu sebab there are times i need to use the blended chilli raw tanpa digoreng dalam minyak, contoh nya kalau nak bua ...
Silap
lada boh yang dikisar tu di masak atas dapur sampai air nya sedikit kering. Angkat sejukkan dan masuk dlm botol. Lepas tu ,masukkan minyak masak. Simpan dlm fridge bila sudah sejuk. Tahan berminggu minggu. |
|
|
|
|
|
|
| |
|