View: 20728|Reply: 14
|
Bahan untuk buat dadih .. mana nak carik..
[Copy link]
|
|
Salam semua ..
Aku nak buat bisnes dadih. Nak start kecil-kecilan dulu. Masalahnya aku tak jumpa bahan-bahan yang diperlukan untuk buat dadih tu. Member aku kata bole dibeli kat Maidin tu. So aku pun pi la usya. Bahan nyer mmg ade dijual dalam kotak tapi terlalu kecik la. Bole tak ahli-ahli forum nih bagitau mana aku leh dapatkan yang lebih baik .. Terima kasih
Regards
Gianttora |
|
|
|
|
|
|
|
cuba try contact company ni..
diorang selalu turun KL gak..
diorang jual tepung dadih aneka rasa...memang sedap
AISY Vision ENT
Lot Perniagaan 166, Jln Bendahara, KG tradisi, kedah
HP: 012-5554446/013-4227741
nama pengusahanyer En. NOrshahar...
contact ler.. |
|
|
|
|
|
|
|
kat kedai barang bakeri pun ada jual..
ermm tp margin untung tak byk sgt kalau beli yang ready made...
cube terjah board makanan dan resepi tu byk resepi buat dadih sendiri...
ko duk area mana?? kalau kat kl ni kat kedai runcit biasa pun ada jual... |
|
|
|
|
|
|
|
selalu buat gak.. tapi utk makan je la..
1 bungkus tu dalam 3 - 4 ringgit.
boleh dapat dalam 20 cup.. selalu harga market 1 ringgit 1 cup.
normally beli kat pasar.. tapi kalau tuan tanah nak buat berniaga, better cari resepi sendiri mcm
pnut suggest kan tu.. |
|
|
|
|
|
|
|
3-4 ringgit ke elle? bukan dah naik ke? rasanya dalam 4-5 rggt dah..
ada kedai jual sampai 5 rggt lebey..
katalah kos beli ready made dadih tu dlm 4 rggt, plus kos setin susu cair, paling murah RM2.40 (non-branded)(biasa lebih)
pastu bekas dadih tu katalah dalam 20sen satu, kalau dpt tolak campur bahagi darab bagai, kos satu dadih about RM50 sen gak le..so untung le dalam 50sen... tu kira minal cost tu... tak campur lagi kos gas...kos pegi beli barang-barang... uhuhu..hidden cost ni menyebabkan kang berniaga penat je...
(heheh tau ni sbb pernah suke-suke jual dadih time konvo..)
Originally posted by elle_gogo at 11-6-2009 12:07
selalu buat gak.. tapi utk makan je la..
1 bungkus tu dalam 3 - 4 ringgit.
boleh dapat dalam 20 cup.. selalu harga market 1 ringgit 1 cup.
normally beli kat pasar.. tapi kalau tuan tanah nak b ... |
|
|
|
|
|
|
|
Balas #5 pnut\ catat
betul gak.. sebab kecik sgt untung.. kecuali kalau dadih tu benda sampingan disamping benda2 yg lain. cth : berniaga susu kambing or susu segar. disamping tu boleh letak sekotak dadih disebelah... elle beli dulu dlm 3 ringgit setengah pnut.. kat pasar batu pahat (maybe sbb tu murah kot..) |
|
|
|
|
|
|
|
Terima kasih ... aku duk area seri kembangan nih. Tak tau plak yang ready made still kena pakai susu cair. Ingatkan bancuh jer yang ready made tu terus bole makan. Hehehehe. Ape2 pun terima kasih kepada yang bagi reply. |
|
|
|
|
|
|
|
buat dadih sebb hubby suka nk mkn desert sejuk mlm2...jangkit ngan anak dia yg tak boleh tgk bekas kecik2 dlm freezer..mesti nak.. |
|
|
|
|
|
|
|
dadih mmg sedap ... especially makan time lepas semayang jumaat. time2 panas camtu. lepas semayang jumaat mesti beli. |
|
|
|
|
|
|
|
aku ada beli tepung dadih yg just campur air tu.satu peket tambah 2000ml air.harga sepeket rm7.beli untuk kegunaan sendri.tak payah campur susu pun dah sedap.ni pun makan semngu tak abis. kalau satu peket 2000ml so cuba kira sendri satu bekas kecil berapa ml.campur koz bekas dan lelain dapatlaa berapa untung kasar nanti |
|
|
|
|
|
|
|
akak ipar baby pon jual dadih gak. tapi buat sndrik jerk pon... klau nak niaga bek wat sndri. kalau segera nya untung ciput ler |
|
|
|
|
|
|
|
ok ni saya korek kat thread F&R
mgkn boleh cube dan buat berniaga, mmg ada yg berniaga kasi resepi2 ni..
Bahan2nye...
1.susu tepung fernleaf (10 senduk) yg segera tu....bancuh siap2 ngan ar sejuk.
2.agar2 ambik 1/3 je dr 1 tahil.
3.gula (5 senduk)
4. secubit garam.
5. air 1 periuk pertengahan.
6.perisa jagung(yg buat air jagung tu)
cara buat...
1. masak agar2 ngan air.... hingga hancur/larut.
2. tapis bancuhan susu fernleaf ke dlm periuk td. kacau sebati.
3. masukkan gula n garam ckit.
4. tapis separuh adunan dlm bekas2 kecil (eonis beli kat kedai RM 11.80 = 100 bks)
5. baki adunan td d masukkan perisa jagung.
6. tapis msk dlm bekas lain lak.
so hasilnya dapat 2 jenis dadih. iaitu pior susu n jagung.
p/s: susu kena byk n pekat. gula secukup rasa. sblm buh dlm bekas tu rasa dulu laa.
agar2 lak bergantung pada air... kwn eonis ada gak ambik resepi tp setengah diaorg buat jd lembik sgt. setengah menjadi. so pandai2lah. susu lak ikut suka nespray pun ok, fernleaf pun ok... sbb mula2 blaja buat eonis guna susu fernleaf adik bongsu si peruz umur 3 thn... haha!
DADIH COKLAT
Bahan
1 lter susu coklat ducth lady
3 cawan air
1 s/b serbuk agar-agar
1/2 cawan gula
Cara
1. Masakkan agar dan air sehingga mendidh.
2. Masukkan gula dan kacau.
3. Masukkan susu coklat.
4. Masukkan adunan kedalam cawan kecil dan sejukkan.
5. Simpan dalam peti sejuk semalaman.
NOTA
Bolah digantikan dengan perisa Strawberry atau sebarang perisa.
DADIH JAGUNG
Bahan
1 tin jagung cream
500 ml susu segar
2 cawan air
3 s/b gula
1 s/b serbuk agar-agar
Caranya
1. Jagung dan susu segar dimesinkan halus.
2. Didehkan air dan masukkan gula dan serbuk agar-agar. Kacau rata.
3. Masukkan dalam mangkuk yg berisi jagung dan susu.
4. Kacau rata dan masukkan dalam gelas kecil.
5. Sejukkan dalam petisejuk.
Inai buat sukatan camni:-
5 gm agar2 strip
700 ml air
110 gula (boleh kurangkan skit tapi 110 tu ok gaklah)
susu tepung ( tak sukat plak..tapi kena bancuh pekat skit)
Sedikit esen vanilla
secubit garam
cara buat...
1. masak agar2 ngan air.... hingga hancur/larut.
2. tapis bancuhan susu fernleaf ke dlm periuk td. kacau sebati.
3. masukkan gula n garam ckit.
4. tapis separuh adunan dlm bekas2 kecil (eonis beli kat kedai RM 11.80 = 100 bks)
5. baki adunan td d masukkan perisa jagung.
6. tapis msk dlm bekas lain lak.
DADIH EONIS
Bahan2
Air 3600 ml
susu 530 gm (bancuh ngan air)
gula 400 gm
sedikit perisa jagung, rose. (smlm eonis buat 3 jenis = pior susu, jagung, rose)
garam ckit
agar2 3/4(eon beli yg 20gm tu) rendam air dl..
Cara2
1. masak agar2 ngan air......hingga hancur
2. tapis bancuhan susu td ke dlm periuk..
3. buh gula, garam, (sape xnak bau susu buh vanila ckit) eonis x buh.
4. rs dulu sedap ke tak...
5. ambik 1/3 utk pior susu, tapis msk dlm bekas.
6. ambik 1/3 lg buh dlm mangkuk then msukkan rose... then tapis msk dlm bks kecik.
7. 1/3 lg masukkan jagung... then tapis msk dlm bks kecik..
8. biarkan sejuk.
9. bila tul2 sejuk... tutup ngan penutup bks tu. masukkan dlm peti.
erkkk ni sebahagian je la..
kalo nak lebih byk boleh jenguk thread sana
http://eforum2.cari.com.my/viewthread.php?tid=180914&extra=&highlight=dadih&page=3
harap leh bantu |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by Gianttora at 22-6-2009 21:31
12# pnut
tima kasih pnut.. siap letakkan resepi kat sini.. i appreciated it. saya dah beli dah bahan2 die.. just blum beli periuk, penapis, senduk dan die nyer mangkuk plastik.. insyaallah dapat jer gaji hujung bulan nih sy nak beli sumer .. dan start experimenting resepi yg di beri. Terima kasih sekali lagi.
satu lagi nak tanya susu tu bancuh ngan air sejuk .. air sejuk tu betul2 sejuk cam ais ker? |
|
|
|
|
|
|
|
air sejuk can be air biasa dari peti sejuk je,
and kalau nak bancuh susu tu dengan air sejuk selalu berketul-ketuk, tu sebab kena tapis,
cube ko try blend je susu tu semua masuk blender hasilnya sure cantik terbancuh... |
|
|
|
|
|
|
|
biasa aku buat sendiri jee.. air, serbuk agar2 gula dengan susu..
patu pewarna perisa tu kita boleh beli botol .....ada byk2 jual kat kedai...
boleh dpt dlm 30-40 bekas... |
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Belia & Informasi
|