View: 48291|Reply: 273
|
macam mana korang jimat duit makan
[Copy link]
|
|
Post Last Edit by nuryakmal at 10-8-2011 10:07
salam....
aku makan bubur hari ni....anak2 aku suka, tak bazir pun...
nak tanya macamana korang save budget tuk makan....
aku ni suka beno masak2 mcm2 benda utuk family aku...kadang2 mcm ada tetamu datang
bila dah ujung2 ni masak untuk alas perut je
so, pada yg berkeluarga atau bujang, share lah ngan aku ni...![](static/image/smiley/default/loveliness.gif)
timakasih le banyak2....
|
|
|
|
|
|
|
|
macam2 cara sebenarnya macam mana nak jimat duit makan..
depends pada pendapatan seseorg juga..
masak kat rumah dgn kadar tidak membazir is the best solution..rugi kan masak banyak2 tapi tak habis, simpan dlm peti ais pun berhari2 dah tak lalu nak makan, end up terbuang..
pengurusan kat dapur ni main peranan juga..kalau tak pandai mengatur memang hujung bulan sebelum dapat gaji baru terasa sangat2.. |
|
|
|
|
|
|
|
aku pun dah lama nak carik solution nih..
kes aku plak selalu sgt makan kt luar..kekadang aku semangat nak masak2..tup2 hubi balik kije ajak makan luar lagik..pastu biasalah bila anak2 tahu babah dia ajak kuar..mulalah bersorak bagai..
padahal bukan apa pun,balik2 makan tomyam..pastu bebudak nak air buah bagai..tip2 kos mesti rm20 hengget ke atas.. minimum tuh..
kalau makan kat cafe or fast fud, gerenti rm50 ke atas..utk anak 6thn, 5 thn..yg kecik babay tu tak pandai makan lagik..![](static/image/smiley/default/3sweat.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
kenapa nak kena order juices??
bukan sedap pown... lagi sedap air coke.. |
|
|
|
|
|
|
|
tidak ada cara yg lebih baik drpd merancang perbelanjaan dgn teliti dan displin dalam melaksanakan perancangan tadi.
Antara cara2 yang boleh dirancang adalah membeli barang keperluan secara pukal untuk contoh sebulan ( contoh beras, minyak, gula, kopi, milo, teh, susu tepung, susupekatmanis, santan (dried or packed) dan barang2 lain yg tahan lama)... Kalau sale gila2 boleh beli stock utk 2 or 3 blan terus, especially kalau ada family besar dan ample of proper storage space kat rumah.
barang basah seperti ikan, ayam, udang, ketam dan sayur boleh dibeli untuk tempoh seminggu.. Plan ahead which day masak ikan, which day masak ayam, daging telur dan sebagainya supaya tak terbeli berlebihan.
barang2 lain boleh dibeli secara berkala mengikur keperluan spt cengkih, bunga lawang, kerisik segera, kacang hijau untuk buat bubur minum petang, ikan bilis, gandum dan sebagainya..
ketika pergi shopping, siapkan shopping list dan cuba seboleh2nya stick to the list... dan jgn sekali2 bawak anak kecil utk pi shopping for groc.
untuk memasak pula, sebaiknya kena sediakan at least 5-6 menu yg senang, cepat dan berkhasiat. Kalau perlu print out dan tampal kat peti ais, or else, ingat lam kepala je... boleh masak resepi2 kesukaan keluarga yg balance tanpa pembaziran jika perancangan teliti dah dilakukan. Contoh kalau dlm family ada 6 org, tak perlu masak sampai 20 ketul ayam... cukup sekadar 6 ketul ayam masak kari, kemudain boleh tambah dgn salad telur rebus.
Antara tip jimat, cepat dan berkhasiat adalah memasak makan berkuah, spt tomyam, sup campur, kurma atau kari campur kentang dan tomato dan juga asam pedas ikan campur terus bendi, tomato, dan apa yg disukai..
untuk tetamu pula yg suddenly datang, kalau ramai, masakan seperi mee kari, bihun goreang, mee rebus dan yg seangkatan dgnnya lebih bersesuaian berbanding dgn full course nasi.. Kalau sorang atau dua oklah nasik kot. Kalau saya bertamu rumah kwn2 pun saya tak suka dijamu nasi, terasa spt terlalu formal... unless kalau rumah kwn rapat dan kunjungan yg lama, merangkap masuk waktu makan.
Eating out should be avoided due to banyak faktor, kebersihan dan kesihatan terutamanya... jadikannya sbg occasional event saja, hujung minggu atau waktu2 kecederaan... |
|
|
|
|
|
|
|
cam haku kan..kalo blk keje dah mlm..just tapau nasi lemak 3 bungkus...kos dlm 7++...takpun tapau tomyam RM5++ blk umah goreng la telur mata kerbau ke...sbb haku dah buat kira2..haku beli lauk basah cam ikan ke..cam mahal je..cam kos nak buat tomyam kan..kus semangat..RM10 tak cukup...baik tapau...tp kalo mkn luar selalu pun buhsan tau... |
|
|
|
|
|
|
|
seminggu or dua minggu skali aku ajak laki aku gi beli brg fresh kat pasar or hypermarket,
mmg jimat. bayangkan skali pegi aku spend about rm100 to rm 150. blh last 4 two or three
weeks.tp klu aku gi beli hari2 kat kedai acheh kat rumah aku ni, min rm15 to rm25 a day.
itu x tmasuk kena paw dgn anak2 lg...... |
|
|
|
|
|
|
|
eeemmmm mcm2 cara boleh jimat... tengok tahan ke x tahan tu jee..
x pon puasa laa.. esok dh start puasa bulan rejab. kalau kita buat 3 hari berturut3 : 1, 2, dan 3 Rejab (24, 25, 26 Jun 2009) maka ALLAH swt akan memberikan pahala seperti 900 tahun berpuasa dan menyelamatkannya dari bahaya dunia dan seksa akhirat ...
insyallah... cuba lah yang ni... |
|
|
|
|
|
|
|
wa balik umah baru makan...
kadang2 je makan kat kedai..tuh pun...tunggu biar lapo dulu br g makan...
tp wa suka g makan ngn boss...sbb mesti dia belanja punya.. |
|
|
|
|
|
|
|
Layan biskut Jacobs ngan roti bantal cicah air milo je......![](static/image/smiley/default/biggrin.gif)
Duwet jimat , badan pun slim......![](static/image/smiley/default/biggrin.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
1# orgutan
Terasa nak makan or teringin nak makan sesuatu..ku beli jer..
tak fikir pun nak jimat or tak...takut nanti kempunan...hehehe |
|
|
|
|
|
|
|
biasakan minum air suam .. elakkan air bancuh .. gula kurang badan sihat ..
selalunye air yg buat jadi mahal bila makan kat luar .. so kalau malas masak .. beli tapau dan hidang kat rumah .. |
|
|
|
|
|
|
|
beli brg dapo seminggu sekali..
sehari masak dua jenis lauk... (satu sayur,satu lagi ikan ke,ayam ke)...
both of us jenis yg tak suke makan lauk banyak... |
|
|
|
|
|
|
|
5# ev700
bagus gak mcm ni...
kejap2 beli kat kedai lagi bnyak duit kuar.. |
|
|
|
|
|
|
|
selalunya kalau bab makan ni tak kedekut. kalau teringin aku dapatkan aje. tapi aku lebih suka masak sendiri kerana rasanya lebih sedap dari beli kat kedai. aku selalu frust bila makan kat kedai sebab kekadang rasanya tak sedap langsung.
kalau nak jimat buat menu satu aje yg ada semua kat satu dish selalunya family aku suka spegeti, lasania, mee sup, mee kari, lontong,stim boat, tomyam,yong tau foo dan bubur nasi. tapi selalunya menu anak anak aku tak mahal yg sulung suka sambal sardin atau sambal kentang yang no 3 apa apa aje selagi ianya ayam ataupun telur yang no 2 makan semuanya tapi kalau dia dapat lauk kg lagi dia suka spt gulai teur itik atau sambal gesek.
aku masak full course bila semua berkumpul kalau ari ari aku tinggal 4 beranak sebab hubby kerja overseas so masak nasi kat rumah dan beli lauk dah siap aje so senang budjet. selalunya aku belanja dlm 10 - 15 hinggit sehari. kalau beli lauk mentah kosnya lebih dari itu termasuk gas dan brg brg kering sekali.
utk tetamu selalunya aku siap kan kuih frozen yg aku buat sendiri spt karipap, samosa, popia atau donut. tapi kalau keluarga yg dtg aku masak macam kenduri dan niat sedekah utk ambil berkat dan supaya kita sentiasa dimurahkan rezeki dimasa akan dtg. lagipun aku memang suka menjamu org. |
|
|
|
|
|
|
|
bab mkn lh yg duit abih tanpa sedar sbb kite jrg b'kire bab mkn, kalu beli brg kn nmpk brg.... |
|
|
|
|
|
|
|
smpai ujung tahun ni, schedule aku penoh ngan mcm2 course, workshop bagai. so kat situ dah save bajet dari bekpes smpai ke minum ptg.
weekend biase mmg mkn kat luar. takat tekak aku dua beranak, xsmpai pon rm20. kalo tgh btl2 sesak, pandai2 la kreatip kat dapo. ape bahan yg ade,masak la sesuatu utk ubah selera. nasik grg ke, bihun sup ke..
kalo ade tetamu tu, mmg mak aku punye keje le.aku bancuh air pon tak terer.:kant: |
|
|
|
|
|
|
|
11# mjla
lame x makan cam ni.. terliur plak rasenye.. |
|
|
|
|
|
|
|
1# orgutan
bagi aku awal2 bulan x salah bawak anak bini makan kat luar.. cuma bila dah smp tengah2 bulan cenggini perbelanjaan kena dikawal.. kurangkan makan luar.. kalo taknak lauk byk, maybe just makan bihun/mee goreng.. atau pon amik lite dinner cam roti/oat.. ada time lunch aku kasi makan betul2, dan kdg2 minum air pon dah cukup.. tapi dlm kuantiti yg byk ler..
tapi bila pikir balik, watpe la keja penat2 tapi tak dpt menjamu selera ikut kemahuan kita.. kdg2 ku berkira.. kdg2 tak.. ikut mood gitew.. |
|
|
|
|
|
|
|
selalunya brg basah beli kat pasar segar atau pasar tani je, mmg mahal tapi xblh nak buat apa coz dah mmg tu reganya cuma klu terajin pergi pasar pudu so blh berjimat coz ikan yang mahal2 kat pasar biasa, kat situ mmg murah. Sayur lak beli utk 5 hari je.
yang brg kering beli sebulan setengah sekali
mmg klu mkn kat luar tu costing, klu mkn satu keluarga yang biasa2 je selalunya habis paling sikit pun RM40. klu fast food lagi lebihlah so klu terasa nak mkn kat luar biasanya tapau je |
|
|
|
|
|
|
| |
|