View: 63313|Reply: 13
|
Beza serbuk Kari daging dan kari ikan
[Copy link]
|
|
salam kawan2 otai/chef masak sekalian,
lola baru nak belajar masak ni... nak tanye, apekah beza serbuk kari ikan dgn daging?
tak boleh ke kalau kita guna serbuk kari daging untuk masak kari ikan dan jugak sebaliknye....
lola serius ni bertanya..
time kacih! |
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by soulha at 30-6-2010 12:35
salam kawan2 otai/chef masak sekalian,
lola baru nak belajar masak ni... nak tanye, apekah beza ser ...
lolaxpdc Post at 30-6-2010 10:27
Pengalaman dok giling rempah time tinggal ngan nenek dulu..ok beza rempah kari ikan dengan daging kat jintan..
Kalau rempah ikan kita guna jintan putih =jintan kecil tu
kalau rempah daging jintan manis =jintan besar mcm biji padi..
bahan lain adalah sama macam ketumbar,cili kering, bawang merah.bawang putih..cuma ketumbar untuk rempah ikan kurangkan sedikit.
nak masak kari daging @ rempah daging letak halia..kalau kari ikan tak perlu letak halia...
Ok..kalau nak buat kari daging..tp time tu hanya ada rempah ikan jer..jangan risau tumbuk halia dan letak jintan manis..masuk lam rempah ikan tadi..yang lain-lain tu tumis macam biasa.
kalau nak buat kari ikan ..tp ada rempah daging jer..agak kurang sesuai..boleh memang boleh tapi rasanya kurang skit..
kalau faham formula nie..jangan risau datanglah apa jenis paste/serbuk kari sure kita boleh ejas dan dapatkan hasil kari macam biasa...mcm sy kt sini rempah kari takder..saya guna jer apa paste kari balik olah..rasanya tetap sama jer dng kari yg tersedia ada kt malaysia..tapi ada sediki tambahan leh tgk tips n trick myresipi http://alkiram.net
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
me ada dengar..kari ayam/daging kalo nk sedap pakai kari ikan nyer serbuk/paste..tp me belasah ajer..tgk pd skill kita masak cam mana..insyaallah sedap gak hasilnya.. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 2# soulha
oooo camtu ye.. thanx!
saya pun dok merantau ni...bekalan rempah kari daging da nak habis so nak gune rempah ikan lak...cuba2...hehe |
|
|
|
|
|
|
|
i belasah jer kalo dah habis.........tapi yg penting for me, kalo kari ikan or any seafood i suker letak serai and kari ikan i selalu pekat sikit dari kari ayam/daging. pastuh asam keping or tomato lebih sikit bila wat kari ikan. tapi yg penting serbuk kari mesti babas....kari mesti sedap punyer |
|
|
|
|
|
|
|
sori tumpang soalan lain jap.
rempah kurma tu camne rupanye kalo kat oversea ek?? nama omputih nye?? |
|
|
|
|
|
|
|
i belasah jer kalo dah habis.........tapi yg penting for me, kalo kari ikan or any seafood i suker l ...
alyssasarah Post at 7-7-2010 23:31
Betul3x...serbuk kari babas yg mmg sedap
Macam raya aritu blk kampung kat nenek mertua terengganu wat gulai ikan tongkol mmg guna serbuk kari daging. Rasa dia lg pekat kot. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 6# th3_3nDLess
Korma Curry Powder? |
|
|
|
|
|
|
|
yup. dokong jawapan kat atas. Diorang panggil korma jugak.
Singgah mana2 kedai india/pakistan, mesti ada. takpun diorang tahu boleh beli kat mane. |
|
|
|
|
|
|
|
lauk kari kalo makan ngan kicap lagi sedap....all time fevret |
|
|
|
|
|
|
|
kalau masak mee kari...korang guna rempah ikan or rempah daging?
knpius sebab ada kawan kata rempah daging (sabab letak isi ayam etc)
tapi ada jgak kawan lain kata rempah ikan sebab fishball+kerang. |
|
|
|
|
|
|
|
Me pun sama keliru la .. esok raya ingat nak cuba2 resepi mee kari ... hehe .. selamat hary lebaran uolls |
|
|
|
|
|
|
|
jarang masak kari kt umah.
dorang tak suka sgt. |
|
|
|
|
|
|
| |
|