View: 124525|Reply: 10
|
Cara Kekalkan Kulit Popia Goreng rangup
[Copy link]
|
|
macam mn ye nk kekal kn popia goreng yg kita masak kekal rangup..selalunya lepas masak letak dlm pinggan, lama2 kulit tu agak lembik (sebab berpeluh) so dah xrangup lagi..tp kalau beli yg kat gerai2 tu, even dah bungkus dlm plastik, still rangup, bkn popia goreng je, kuih gereng yg lain pun cam tu gak, cam pisang goreng
sape2 ada petua boleh la share ye.. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 1# yundayayi
menghadapi masalah yg sama gak. kalau karipap boleh ker letak sourtening untuk kekal rangup |
|
|
|
|
|
|
|
2 syarat:
inti perlu ditos, tak boleh berair
teknik goreng - masa nak masukkan popia api kena kuat, lepas tu slow/sederhanakankan api, gorengan mesti tenggelam atau kene selalu balikkan..once dah mula garing baru kuatkan semula api untuk kegaringan yang sekata..
insyaallah kalau digoreng dengan caa yang betul..goreng pagi pun rangupnya bertahan hingga malam |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Nak tambah sikit, waktu menghidang, popia goreng ni jangan di susun berbaring, tapi susun lah berdiri. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 4# diari_maya
susun baring ke, berdiri ke takde masalah kalau popia dah benar- benar sejuk sebab takda haba yg akan terperangkap dan menyebabkan pemelowapan berlaku
|
|
|
|
|
|
|
|
Pernah terdengan org kata...letak straw dalam minyak menggoreng tu (ada diamalkan oleh org yg jual goreng pisang, keledek dsb. - tp x tau la betul ke tak), ampunnn. |
|
|
|
|
|
|
|
ada terbaca satu petua tu,
minyak gorengan + lelemak sayur, nisbah 4:1
cubalah kot jadi... |
|
|
|
|
|
|
|
ada x petua nk mudahkan masa nk pisah kn kulit popia?lekat je.. |
|
|
|
|
|
|
|
popiah sayur Last edited by sherry70 on 23-5-2013 02:21 AM
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
sherry70 posted on 5-9-2012 03:14 PM
popiah sayur....
cara yg saya guna memang ranggup sekali...cara2 nya cuma guna 2 popiah skin ...
yer ker? boleh try ni... sbb kita buat popia selalu lembik bila dah sejuk
|
|
|
|
|
|
|
|
baru semalam buat popia..
kali ni buat, sayurnya x goreng dulu
just guna kobis, carrot, sengkuang..lupa nk beli tauge
guna kulit popia yg kecik..maybe sbb guna inti yg kering2 gitu, popia sy x mudah lemau |
|
|
|
|
|
|
| |
|