CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 16149|Reply: 21

MASALAH MASALAH TIME BAKING

[Copy link]
Post time 1-6-2012 06:49 PM | Show all posts |Read mode
Salam semua...saya tak tahu nk letak kt topik mane..saya ade masalah nie..
1) Nape kek tak naik bile masak?
2) kek masak tapi mcm nk jadi bengkang je?..nape yerrr?
3) kek dh masak tp ade rase lain macam..?..sebelum ni sy gune tepung penaik...tp try tukar tepung gune soda +baking powder...ade effect ker?
4)pernah kek span bile masak  jadi 2 lapis (lapisan bawah macam mampat,lapisan atas ok jer)

#terima kasih byk2 sape yg sudi tolong...kalau byk duit mmg nk g klas kek..tp skarang byk sgt komitment..so terpaksa belajar sendiri....tq
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-6-2012 11:14 AM | Show all posts
1) x letak baking soda+baking powdr ker??
2)yg nih x sure nti i g tanyer pakar...
3)mgkin terlebih baking=baking soda kut... 1 tsp each...
4)mgkin masalah api ker....( pun x sure, nti g tanye pakar, mlm kang baru g jwpn...)
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-6-2012 09:13 AM | Show all posts
Reply 2# nikkiroom


  dah letak dh baking soda n powder kalau satu tbs tu,sudu kecil or besar yer..sy konfius..thanks sbb sudi tolong
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2012 02:45 PM | Show all posts
kalau kek jadi mcm bengkang tu biasanya kek coklat, sama ada over beat
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2012 02:51 PM | Show all posts
biasanya baking soda hanya 1 sudu teh (tsp) sahaja
kalau takde tepung kek ayak 250gm tepung gandum + 1tsp baking soda
so hasilnya sama seperti tpg naik sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2012 03:38 PM | Show all posts
Post Last Edit by angah69 at 5-6-2012 15:44
Salam semua...saya tak tahu nk letak kt topik mane..saya ade masalah nie..
1) Nape kek tak naik bil ...
xxray Post at 1-6-2012 18:49



   akak try jawab permasalah diatas ye..harap dpt membantu...
1) kek tak naik - macam mana boleh tak naik, resepi kek guna SRF ke atau takde u boleh guna b/powder aje dah memadai...tak naik mungkin u tak pukul rata atau suhu oven yg tak betul...u kena adjust suhu oven tu sbb  lain oven lain ragamnya....cam akak, oven tecik je akak guna 180C tp utk oven besar, akak guna 165.
2) kek jadi spt bengkang tu kemungkinan step atau teknik u tak betui...kdg2 rsp dah ok tp teknik yg u buat tu yg tak betui...
3) rasa apa lak tu ye? kalo kek terlebih soda rasa pahit.
4) jika buat kek span jadi spt itu maknanya kek span tu memang tak jadi... ada 2 layerkan...satu cam mampat ala2 getah sekerap dan 1 lagi lembut je...hok tu kena bagi cik tong aje.

sebenarnya utk pestimer nak buat kek ni, pertama2 sekali u kena   :-
1) baca dan pahamkan resepinya dulu
2) ikut step by step, jangan diubah apa2pun....2nd time u nak ubah, dipersilakan.

pernah saya buat kek menjadi tiba2 biras saya buat tak jadi...kenapa dan apa sebabnya...sebabnya dia dah ubah tepung yg dia gunakan... dia tak ikut resepi betui2....memandai sendiri je.....sudahnya kek jadi bengkang... so sapa nak disalahkan.....tepuk dada tanya akal.....kalau dah tau baru pertama kali nak menerai, ikut ajelah resepi tu...toksah memandai duk ubah2... dah terer nanti barulah nak ubah ke, nak modipai ke...ikut sukalah kan...tapi la ni dia dah pandai buat kek... .
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 6-6-2012 09:52 AM | Show all posts
Reply 1# xxray

1) Nape kek tak naik bile masak?
- suhu rendah gamaknya
2) kek masak tapi mcm nk jadi bengkang je?..nape yerrr?
- kadang2 penggunaan tepung juga menyumbang ke arah bengkang ni.
3) kek dh masak tp ade rase lain macam..?..sebelum ni sy gune tepung penaik...tp try tukar tepung gune soda +baking powder...ade effect ker?
- terlebih campuran kot. selalunya kek coklat yg guna sedikit soda, kek lain tak pernah nampak lagi penggunaan soda ni
4)pernah kek span bile masak  jadi 2 lapis (lapisan bawah macam mampat,lapisan atas ok jer)
- sponge cake mmg kena pukul sampai betul2 kembang baru la ia gebu dari atas ke bawah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-6-2012 04:34 PM | Show all posts
time kasih sume))   ..next time sy akan cube lagi..haritu lepas pukul mentega n telur,time nk masukkan kan tepung,gune spatula jer..x berani gune mixer..hihi...alhamdulillah,kek jd..huhuh...nebes gak...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-6-2012 02:53 PM | Show all posts
kalau baking takleh bukak tutup oven kan? nanti kek tu mendap
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-6-2012 07:45 PM | Show all posts
ohh yer..mcm mane kte nk tahu kek tu betul2 masak?  ...min berape min baru leh bukak oven
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2012 07:16 PM | Show all posts
Utk hasil kek yg chanteek....seelok2nya jgn bukak oven sblm sampai 30min....sbb suhu luar akan turunkan suhu panas dlm oven tu & waktu tu pulak adunan x naik betul lagi...boleh sebabkan kek bantat....tapi klu sponge kek...30 min tu silap2 dah masak kek tu....kek coklat moist selalunya bakar dlm 1jam....saya selalu bakar kek suhu tak lebih 170 darjah....sbb suhu tinggi ni menyebabkan kek tak masak didlm, tapi dah masak dipermukaannya.....nak mudah, bahagikan 2 adunan tu...bakar dlm loyang berasingan....nanti bolehla letak filling utk cantumkan kek ie coklat ganache, fresh cream atau apa2 filling la....ni berdasarkan pengalaman saya membuat kek selama ni....
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2012 07:19 PM | Show all posts
Reply 8# xxray

Kena berani wat kek ni..heheheh.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2012 09:42 AM | Show all posts
aku lak buat kek kadang2 menjadi ,kadang tak menjadi.ada kala kek aku naik,bila dah sejuk mendap lak,kat tgh2.kenapa jadi mcm tu eh?
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2012 11:53 AM | Show all posts
Reply 13# voiletiris


   kek yg mendap tu bila potong masak tak kat tengah2 tu?....kek ni klu dia belom masak, then kita cucuk ngan cake tester tu, boleh menyebabkan dia mendap kat kawasan kita cucuk tu,.....kalau boleh masa nak tgk kek tu masak ke tidak, cuba tekan2 ngan tangan jer...(jgn tekan lama2..kang tangan pulak masak skali ngan kek tu...heheheh)....kalu lembut maknanya tak masak lagi...tapi klu dah padat...baru try cucuk ngan kek tester tu....
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2012 05:25 PM | Show all posts
bengkang tu apa?
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2012 05:47 PM | Show all posts
Reply 15# NurHanim

Bengkang tu bingka.....heheheh
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 14-6-2012 08:03 PM | Show all posts
Reply 11# amy1977
thanks amy..mmg berkesan..sy bahagi 3 trus..cantek jer kek masak
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 11:49 AM | Show all posts
Post Last Edit by angah69 at 15-6-2012 11:52

kalau ikut cara akak, akak bakar kek guna api bawah dulu...lagi 10' terakhir akak guna api atas bawah..kalo npk tak masak lagi...akak bakar lagi 5-10' tp guna abi bawah je.....insyaAllah kek jadi elok masak luar dalam dan tak timbul masalah merekah....sendiri kena pandai main suhu oven tu sbb kalo bakar kek memang kena tgk oven masing2...sbb lain oven lain ragam...hanya tuan punya aje yg tau....Contohnya akak ada 2 oven, 1 tecik 1 besar so yg tecik kena guna suhu 175-180 utk bakar kek tp utk oven besar akak just guna 165 aje dah memadai sbb oven besar akak ni panasnya kuat, oven tecik kalo guna 165 memang jenuh tunggu kek masak...
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 12:14 PM | Show all posts
salah satu sebab kek jd bengkang ialah terlalu byk kandungan cecair dlm batter
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-6-2012 07:59 AM | Show all posts
Reply 18# angah69


   ohhh...camtu yer..bole cube nanti
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

5-11-2024 06:09 AM GMT+8 , Processed in 0.056190 second(s), 32 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list