View: 16149|Reply: 21
|
MASALAH MASALAH TIME BAKING
[Copy link]
|
|
Salam semua...saya tak tahu nk letak kt topik mane..saya ade masalah nie..
1) Nape kek tak naik bile masak?
2) kek masak tapi mcm nk jadi bengkang je?..nape yerrr?
3) kek dh masak tp ade rase lain macam..?..sebelum ni sy gune tepung penaik...tp try tukar tepung gune soda +baking powder...ade effect ker?
4)pernah kek span bile masak jadi 2 lapis (lapisan bawah macam mampat,lapisan atas ok jer)
#terima kasih byk2 sape yg sudi tolong...kalau byk duit mmg nk g klas kek..tp skarang byk sgt komitment..so terpaksa belajar sendiri....tq |
|
|
|
|
|
|
|
1) x letak baking soda+baking powdr ker??
2)yg nih x sure nti i g tanyer pakar...
3)mgkin terlebih baking=baking soda kut... 1 tsp each...
4)mgkin masalah api ker....( pun x sure, nti g tanye pakar, mlm kang baru g jwpn...) |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 2# nikkiroom
dah letak dh baking soda n powder kalau satu tbs tu,sudu kecil or besar yer..sy konfius..thanks sbb sudi tolong |
|
|
|
|
|
|
|
kalau kek jadi mcm bengkang tu biasanya kek coklat, sama ada over beat |
|
|
|
|
|
|
|
biasanya baking soda hanya 1 sudu teh (tsp) sahaja
kalau takde tepung kek ayak 250gm tepung gandum + 1tsp baking soda
so hasilnya sama seperti tpg naik sendiri |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 1# xxray
1) Nape kek tak naik bile masak?
- suhu rendah gamaknya
2) kek masak tapi mcm nk jadi bengkang je?..nape yerrr?
- kadang2 penggunaan tepung juga menyumbang ke arah bengkang ni.
3) kek dh masak tp ade rase lain macam..?..sebelum ni sy gune tepung penaik...tp try tukar tepung gune soda +baking powder...ade effect ker?
- terlebih campuran kot. selalunya kek coklat yg guna sedikit soda, kek lain tak pernah nampak lagi penggunaan soda ni
4)pernah kek span bile masak jadi 2 lapis (lapisan bawah macam mampat,lapisan atas ok jer)
- sponge cake mmg kena pukul sampai betul2 kembang baru la ia gebu dari atas ke bawah |
|
|
|
|
|
|
|
time kasih sume)) ..next time sy akan cube lagi..haritu lepas pukul mentega n telur,time nk masukkan kan tepung,gune spatula jer..x berani gune mixer..hihi...alhamdulillah,kek jd..huhuh...nebes gak... |
|
|
|
|
|
|
|
kalau baking takleh bukak tutup oven kan? nanti kek tu mendap |
|
|
|
|
|
|
|
ohh yer..mcm mane kte nk tahu kek tu betul2 masak? ...min berape min baru leh bukak oven |
|
|
|
|
|
|
|
Utk hasil kek yg chanteek....seelok2nya jgn bukak oven sblm sampai 30min....sbb suhu luar akan turunkan suhu panas dlm oven tu & waktu tu pulak adunan x naik betul lagi...boleh sebabkan kek bantat....tapi klu sponge kek...30 min tu silap2 dah masak kek tu....kek coklat moist selalunya bakar dlm 1jam....saya selalu bakar kek suhu tak lebih 170 darjah....sbb suhu tinggi ni menyebabkan kek tak masak didlm, tapi dah masak dipermukaannya.....nak mudah, bahagikan 2 adunan tu...bakar dlm loyang berasingan....nanti bolehla letak filling utk cantumkan kek ie coklat ganache, fresh cream atau apa2 filling la....ni berdasarkan pengalaman saya membuat kek selama ni.... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 8# xxray
Kena berani wat kek ni..heheheh..... |
|
|
|
|
|
|
|
aku lak buat kek kadang2 menjadi ,kadang tak menjadi.ada kala kek aku naik,bila dah sejuk mendap lak,kat tgh2.kenapa jadi mcm tu eh? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 13# voiletiris
kek yg mendap tu bila potong masak tak kat tengah2 tu?....kek ni klu dia belom masak, then kita cucuk ngan cake tester tu, boleh menyebabkan dia mendap kat kawasan kita cucuk tu,.....kalau boleh masa nak tgk kek tu masak ke tidak, cuba tekan2 ngan tangan jer...(jgn tekan lama2..kang tangan pulak masak skali ngan kek tu...heheheh)....kalu lembut maknanya tak masak lagi...tapi klu dah padat...baru try cucuk ngan kek tester tu.... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 15# NurHanim
Bengkang tu bingka.....heheheh |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 11# amy1977
thanks amy..mmg berkesan..sy bahagi 3 trus..cantek jer kek masak
|
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by angah69 at 15-6-2012 11:52
kalau ikut cara akak, akak bakar kek guna api bawah dulu...lagi 10' terakhir akak guna api atas bawah..kalo npk tak masak lagi...akak bakar lagi 5-10' tp guna abi bawah je.....insyaAllah kek jadi elok masak luar dalam dan tak timbul masalah merekah....sendiri kena pandai main suhu oven tu sbb kalo bakar kek memang kena tgk oven masing2...sbb lain oven lain ragam...hanya tuan punya aje yg tau....Contohnya akak ada 2 oven, 1 tecik 1 besar so yg tecik kena guna suhu 175-180 utk bakar kek tp utk oven besar akak just guna 165 aje dah memadai sbb oven besar akak ni panasnya kuat, oven tecik kalo guna 165 memang jenuh tunggu kek masak... |
|
|
|
|
|
|
|
salah satu sebab kek jd bengkang ialah terlalu byk kandungan cecair dlm batter |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 18# angah69
ohhh...camtu yer..bole cube nanti |
|
|
|
|
|
|
| |
|