CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2541|Reply: 0

Kentang goreng garing cetus kanser

[Copy link]
Post time 17-1-2014 12:09 PM | Show all posts |Read mode
KENTANG goreng yang dimasak garing sememangnya enak. Namun, di sebalik kerangupannya, tersembunyi kandungan berbahaya berupa akrilamid.
Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika Syarikat mengingatkan bahawa akrilamid berisiko mengakibatkan kanser.
Akrilamid dihasilkan oleh makanan seperti kentang, bijirin, dan roti yang digoreng atau dipanggang pada suhu tinggi dalam waktu yang lama.
Justeru, pengguna disarankan supaya memilih cara masakan dengan merebus atau mengurangkan tempoh memanggang.
Sementara itu, penyimpanan kentang di dalam peti sejuk juga dikatakan boleh meningkatkan jumlah akrilamid ketika makanan tersebut dimasak.
Sebaik-baiknya kentang disimpan di luar sahaja iaitu pada suhu bilik.


                                                  


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

17-11-2024 10:49 AM GMT+8 , Processed in 0.041692 second(s), 13 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list