View: 5880|Reply: 0
|
Agar-agar Lapis Kastard
[Copy link]
|
|
BAHAN-BAHAN:
- 35 gm agar-agar
- 480 gm gula pasir
- 3/4 buku mentega | pukul sehingga kembang
- 5 biji kuning telur
- 1 tin susu cair
- 1.25 liter air
- 3 sudu makan tepung kastard | dilarutkan dengan air
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 sudu teh serbuk koko
- 1 sudu teh pes coklat
CARA MEMASAK:
1. Campurkan mentega yang sudah dipukul kembang bersama kuning telur, susu cair dan tepung kastard. Kacau sebati. Ketepikan.
2. Masak agar-agar dengan air sehingga hancur.
3. Masukkan gula dan bahan (1) yang dicampurkan tadi dan biarkan mendidih.
4. Bahagikan kepada tiga mangkuk dan warnakan dengan warna coklat, perasa kopi bercampur warna merah dan satu mangkuk lagi dibiarkan kuning (asal).
4. Tuangkan ke dalam acuan empat segi.
5. Sejukkan dan keraskan selapis demi selapis.
majalahrasa
|
|
|
|
|
|
|
| |
|