|
BAHAN-BAHAN:
- 10gm serbuk agar-agar
- 200gm gula Melaka
- 60gm gula pasir
- 1 biji telur
- 1 liter air
- 250ml santan
- 2 helai daun pandan | disimpul
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Didihkan air di dalam periuk bersama hirisan gula Melaka dan daun pandan sehingga gula larut. Asingkan.
2. Kemudian di dalam periuk yang lain pula, masukkan air dan didihkan serbuk agar-agar bersama gula pasir sehingga agar-agar menjadi larut.
3. Seterusnya tapis gula Melaka ke dalam adunan agar-agar dan masak sehingga mendidih.
4. Setelah itu masukkan santan. Biarkan mendidih dan santan pecah minyak.
5. Masukkan pula telur yang dipukul sedikit dan kacau sehingga ia betul-betul berketul.
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang berukuran lapan inci yang telah dibasahkan. Biarkan ia mengeras.
7. Akhir sekali, simpan di dalam peti sejuk untuk rasa yang dingin.
majalahrasa
|
|
|
|
|
|
|
| |
|