|
BAHAN-BAHAN:
- 500 gm daging batang pinang | dibersihkan, disalai di atas api dan dihiris halus
- 50 gm bawang merah | dihiris
- 20 gm cili padi | dihiris
- 1 kuntum bunga kantan | dihiris
- 15 gm daun pudina | dihiris
- 5 gm daun limau purut | dihiris
- 2 biji cili merah | dihiris
- 20 gm taugeh
- 30 gm sambal belacan
- 80 gm betik muda | disagat
- 80 gm mangga muda | disagat
- 70 gm kacang tanah | digoreng tanpa minyak
CARA MEMASAK:
1. Masukkan bawang merah, cili padi, daun limau purut, bunga kantan, daun pudina dan cili merah yang dihiris tadi ke dalam sebuah bekas.
2. Masukkan daging salai, betik dan mangga muda dan gaul bersama bahan-bahan tadi.
3. Masukkan kacang tanah dan garam secukup rasa.
4. Masukkan ke dalam pinggan dan sedia dihidang.
kredit:majalah rasa
|
|