|
BAHAN-BAHAN:
- 1 ekor ayam kampung | dipotong 4 dan dipanggang
- Sedikit garam
- Sedikit minyak zaitun
BAHAN SOS PONGTEH:
- 175ml minyak masak
- 150gm pes halia
- 150gm pes bawang putih
- 300 gm bawang kecil | di cincang
- 30 gm cili kering
- 100ml sos kicap ABC
- 300ml kicap masin
- 150gm sos cili
- 5gm lada hitam
- 1 liter air
CARA MEMASAK:
- Gaulkan ayam kampung dengan bahan perapan, kemudian panggang sehingga masak.
- Masak nasi dan letakkan di atas pinggan. Sebagai sampingan, hidangkan bersama acar timun.
- Untuk menyediakan sos, tumis bawang, halia dan bawang putih sehingga wangi. Kemudian masukkan semua bahan, perlahankan api, masak sehingga sos pekat. Tuangkan di atas ayam yang telah dipanggang.
- Hidangkan ayam dengan nasi mentega, limau nipis, daun ketumbar dan acar timun.
RASA
|
|