Sebaiknya dada ayam dileperkan sedikit supaya memudahkan ia digulung.
BAHAN-BAHAN:
- 3 keping dada ayam
- 1 batang serai | diketuk
- 1 helai daun kunyit | dicarik
- 1 keping asam keping
- ½ sudu teh garam
- ½ sudu teh gula
- ½ sudu teh serbuk perasa
BAHAN KISAR:
- 5 tangkai cili padi
- 3 tangkai cili merah
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2.5cm halia
- 1.5cm lengkuas
CARA MEMASAK:
- Masukkan bahan kisar ke dalam kuali dan masak sehingga kering.
- Kemudian masukkan santan, serai dan daun kunyit. Masak sehingga mendidih dan kuah menjadi pekat.
- Setelah itu perasakan secukupnya.
- Sudu kuah di atas dada ayam dan digulung dengan kemas menggunakan benang kulinari.
- Akhir sekali, bakar sehingga masak sempurna.
RASA
|