Oleh Izzah Abbasy
Areeka merupakan pemanis mulut atau dessert yang menjadi kegemaran orang Arab. Jika anda penggemar makanan Arab, sudah pasti anda tahu dessert ini. Rasanya yang manis berlemak sangat berkhasiat kerana menggunakan madu dan kurma. Biasanya pemanis mulut ini dimakan selepas selesai makan makanan lain atau makanan berat. Ia juga boleh dijadikan sebagai hidangan minum petang dan santai anda.
Jom, penulis kongsikan anda cara untuk membuat Areeka ini.
Bahan-bahan yang diperlukan
- 1/2 cawan mentega yang telah dicairkan atau minyak sapi (ghee)
- 1 sudu teh serbuk biji pelaga
- 1/2 cawan madu
- 5 biji kurma dilenyek atau dipotong kecil (dibuang biji)
- 1/2 cawan hirisan keju
- *Jika ada sarang lebah boleh digunakan juga
Cara-caranya ;
1. Masukkan mentega yang telah dicairkan ke dalam mangkuk.
2. Campurkan bersama serbuk biji pelaga dan madu.
3. Kemudian, masukkan kurma dengan kesemua bahan.
4. Akhir sekali, taburkan hirisan keju di atas bahan-bahan tadi. Siap untuk dihidangkan.
Senang sahaja kan? Jom cuba. Mana tahu, ia menjadi makanan kegemaran anda pula selepas ini. Hidangkan dan nikmati bersama yang tersayang. - CARI Infonet
|