CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1182|Reply: 0

Pais Ikan Bersantan

[Copy link]
Post time 9-9-2015 12:04 PM | Show all posts |Read mode




BAHAN-BAHAN:

       
        2-3 ekor ikan kembung sederhana besar
        500ml santan pekat
        5 biji bawang merah
        3 biji bawang putih
        4 biji cili merah
        5 biji cili padi
        1 batang serai
        1 batang bunga kantan } hiris halus
        2-3 helai daun limau purut } mayang halus
        3cm kunyit hidup
        Garam dan lada sulah
        secukup rasa
        Daun pisang secukupnya
       
        CARA MEMASAK:
       
        1. Separuh santan didihkan bersama sedikit garam dan lada sulah di dalam periuk hingga pekat. Ketepikan.
        2. Bawang merah, bawang putih, cili merah, cili padi dan kunyit hidup dikisar/tumbuk lumat.
        3. Tambah separuh lagi santan ke dalam bahan kisar dan gaul sebati.
        4. Taburkan sedikit garam dan lada sulah ke atas ikan. Ratakan bahan-bahan tumbuk ke atas ikan.
        5. Letak ikan di dalam daun pisang. Tabur daun limau purut dan bunga kantan di atas ikan.
        6. Kemaskan balutan daun pisang dan bakar atas api/ketuhar hingga masak (15-20 minit).
        7. Setelah ikan masak, tuang santan yang dididihkan pekat dan sedia dihidangkan.
rasa


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-9-2024 10:46 AM GMT+8 , Processed in 0.035483 second(s), 15 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list