CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1504|Reply: 0

Urap Kangkung & Tauge

[Copy link]
Post time 9-9-2015 12:06 PM | Show all posts |Read mode
                   

Untuk mempelbagaikan urap ini, tambahkan pucuk ubi, hirisan kacang panjang, atau sayur-sayuran lain yang sesuai dan boleh dicelur atau dimakan mentah seperti kubis.

        BAHAN-BAHAN:
        100gm kangkung | dipotong setebal 2cm
        100gm  tauge | dibersihkan
        50gm kacang panjang 1 biji kelapa parut putih
        50gm ikan bilis
        6 biji cili kering
        15 biji cili padi
        4 biji bawang putih | dikisar halus
        2 biji bawang besar
        15gm belacan
        4 helai daun cekur
        Garam secukup rasa

        CARA MEMASAK:
        1. Didihkan air dan celur kangkung bersama tauge dan kacang panjang dan cekur. Kemudian tapis lebihan airnya dan asingkan seketika.
        2. Sementara itu, tumbuk bahan-bahan seperti bawang besar, bawang putih, cili padi dan belacan. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan tersebut.
        3. Masukkan pula kelapa parut dan gaulkan sehingga ia menjadi sebati dan agak kekuningan.
        4.Tambahkan garam secukup rasa. Gaulkan dengan sayursayuran yang telah dicelur terlebih dahulu sebelum dihidangkan.


rasa


               

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

11-1-2025 01:32 AM GMT+8 , Processed in 0.057201 second(s), 13 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list