CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3106|Reply: 1

6 Jenis Talam Curi Hati Orang Lama

[Copy link]
Post time 10-9-2015 06:41 PM | Show all posts |Read mode

                    Talam bukan sebarang talam, ini rahsia air tangan dulu-dulu. Nampak macam guna banyak bahan tetapi sebenarnya nak buat cukup senang. Ini kalau menjadi, bukan hanya curi selera pasangan dan anak-anak tetapi ibu ayah mentua boleh 'terpancing' sama. Jom, pilih resepi yang berkenan...

        1. SERI MUKA DURIAN
       
       
       
        Bahan lapisan bawah:  
        500 gm beras pulut
        300 ml santan pekat
        300 ml air
        2 sudu kecil garam halus
       
       
        Cara membuat:
  •                 Rendam pulut sekurang-kurangnya empat jam.
  •                 Basuh bersih dan tos.
  •                 Kukus dengan bahan-bahan di atas selama ½ jam.
  •                 Apabila pulut masak gaul hingga sebati.
  •                 Tekan dalam loyang dan disapu dengan sedikit minyak.
  •                 Letak lapis atas dan kukus 30 minit.
       
        Bahan lapisan atas A:
        300 gm gula kastor atau 250 gm gula pasir
        100 tepung kastard
        400 ml santan pekat
        400 ml air
        200 gm isi durian-dikisar dengan 400 gm air di atas
       
             
        Bahan lapisan atas B:

        3-5 biji telur-dipukul rata
        ½ sudu kecil garam halus
        Pewarna kuning secukupnya
       
       
        Cara membuat:
  •                 Satukan bahan A dan kacau rata.
  •                 Masukkan bahan-bahan B dan kacau hingga sebati.
  •                 Tapis ke dalam periuk hingga sebati.
  •                 Kacau hingga naik wap.
  •                 Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.
  •                 Gunakan loyang bersaiz 10x10 inci.

        2. TALAM KELADI
       
       
        Bahan lapisan bawah A:
        220 gm tepung beras
        40 gm tepung ubi
        1 1/2 sudu kecil garam
        5 sudu besar gula pasir
        300 ml santan pekat
        700 ml air
       
        Bahan lapisan bawah B:
        250 gm keladi - buang kulit dan basuh dengan air garam untuk tidak hitam kemudian potong kiub dan kukus selama lima minit (kukus dahulu baru timbang)
       
        Cara membuat:
  •                 Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati.
  •                 Tapis ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap dan masukkan bahan B.
  •                 Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang bersaiz 10 inci x 10inci x 3inci
  •                 Kukus selama 25 minit.
       
        Bahan lapisan atas:
        150-180 gm tepung gandum
        250 gm gula halus
        3-5 biji telur
        250 ml santan
        500 ml air
        Sedikit pewarna ungu
       
        Cara membuat:
  •                 Bancuh semua bahan di atas dan tapis ke dalam periuk.
  •                 Masak sehingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah.
  •                 Kukus selama 30 minit(lap lima minit sekali).

        3. TALAM CENDOL
       
       
        Bahan lapisan bawah A:
        200 gm tepung beras*
        250 ml santan pekat*
        450 ml air*
        1 s/b tepung jagung*
        150 gm gula kastor
        1 sudu kecil garam
       
        Bahan lapisan bawah B:
        200 gm cendol atau 1 paket kecil - tapis dan ambil cendol sahaja
       
        Cara membuat:
  •                 Satukan bahan-bahan bertanda (*) dan tapis ke dalam periuk.
  •                 Masak bahan A sehingga naik wap (jangan sampai pekat sangat dan sekejap sahaja atas api. Guna senduk kayu untuk mengacau.
  •                 Kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut).
  •                 Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata.
  •                 Masukkan ke dalam loyang bersaiz 10 x 10 x 2 yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastik.
  •                 Kukus selama 25 minit.
  •                 Selepas masak, cakar-cakar dengan garpu.
       
        Bahan lapisan atas A:
        300 gm gula merah
        50 gm gula kastor
        500 ml air
       
        Bahan lapisan atas B:
        150 gm tepung gandum
        3 biji telur
        250 ml santan pekat
        1/2 sudu kecil garam
       
        Cara membuat:
  •                 Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebentar.
  •                 Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati.
  •                 Masukkan bahan-bahan A ke dalam B dan tapis dan masukkan ke dalam periuk.
  •                 Masak sehingga naik wap (jangan pekat sangat, masak sekejap sahaja).
  •                 Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.

        4. TALAM BERLAUK
       
       
        Bahan-bahan (loyang 10inci):
        2 cawan tepung gandum
        4 sudu besar tepung jagung
        4 cawan santan
        1 sudu kecil garam
        2 biji telur
       
        Cara membuat:
  •                 Kacau semua bahan dan tapis.
  •                 Sapukan sedikit minyak dalam loyang.
  •                 Panaskan kukusan.
  •                 Tuangkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit.
  •                 Sejukkan dan taburkan inti, daun sup dan daun bawang.
  •                 Potong dan hidangkan.
       
        Bahan inti dan hiasan:
        200 gm daging/ayam kisar
        2 biji kentang (potong dadu kecil)
        1 labu bawang besar (potong dadu)
        1 ulas bawang putih
        1 paket rempah kari ayam/daging-
        2 biji cili merah (buangkan bijinya dan cincang)
        1/2 batang lobak merah disagat
        Daun sup dan daun bawang (racik kecil)
        2 sudu besar minyak
        Garam dan sedikit gula
       
        Cara membuat:
  •                 Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih.
  •                 Masukkan rempah kari dan masakkan sehingga wangi.
  •                 Masukkan daging dan kentang. Kacau rata. Tambahkan sedikit air jika perlu.
  •                 Biarkan sehingga semuanya masak empuk.
  •                 Sejukkan dan taburkan di atas adunan yang dikukus.
  •                 Sekiranya terdapat minyak, tos sedikit inti supaya cantik bila ditaburkan di atas permukaan kuih tadi.

        5. TALAM SEKOTENG
       
       
        Bahan lapisan bawah:
        50 gm sekoteng-rebus dan tos
        150 gm tepung beras*
        250 ml santan pekat*
        450 ml air*
        1 sudu besar tepung Hoen Kwee (putih)*
        150 gm gula kastor*
        1 sudu kecil garam*
       
        Cara membuat:
  •                 Bancuh semua bahan yang bertanda (*). Tapis dan masak hingga naik wap, tutup api.
  •                 Masukkan sekoteng dan kacau rata.
  •                 Tuang ke dalam loyang dan kukus selama 25 minit.
  •                 Loyang hendaklah dialas plastik terlebih dahulu dan lenserkan minyak di kelilingnya, barulah tuang adunan dan kukus.
       
        Bahan lapisan atas:
        150 gm tepung gandum
        300 gm gula halus
        3 biji telur
        250 ml santan pekat
        500 ml air
        1/2 sudu kecil garam
        1 ½ sudu kecil perisa ros
        Pewarna merah jambu

        Cara membuat:
  •                 Bancuh semua bahan kemudian tapis ke dalam periuk dan masak hingga naik wap.
  •                 Tuangkan ke atas lapisan bawah.
  •                 Kukus selama 30 minit.
  •                 Setelah siap, angkat dan biarkan betul-betul sejuk barulah dipotong dengan menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan cantik.
  •                 Gunakan loyang bersaiz 10x10x2 atau 3.

        6. TALAM PERMATA KELEDEK
       
       
        Bahan lapisan bawah:
        2 cawan keledek oren - telah di dadu (rebus & tos)
        1 1/2 cawan tepung beras*
        1 cawan santan pekat*
        2 cawan air*
        2 sudu besar tepung Hoen Kwee (putih)*
        1 cawan gula halus*
        Sedikit garam*
       
        Cara membuat:
  •                 Bancuh semua bahan bertanda (*) tapis dan masak hingga naik wap - tutup api.
  •                 Masukkan keledek rebus dan kacau rata. Biarkan sebentar.
       
        Bahan lapisan atas:
        1 1/2 cawan tepung gandum
        1 cawan gula halus
        2 biji telur
        1 cawan santan pekat
        2 cawan air
        Secubit garam
        Pewarna oren
       
        Cara membuat:
        * Bancuh semua bahan, tapis ke dalam periuk dan masak hingga naik wap.
        .
        Cara melapis kuih:
  •                 Sapukan sekeliling loyang dengan sedikit minyak masak dan alaskan plastik.
  •                 Panaskan pengukus kuih. Tuangkan adunan untuk lapis bawah.
  •                 Kukus selama 25 minit guna api sederhana.
  •                 Cakar- cakar permukaan lapis bawah dan tuangkan adunan atas, kukus hingga masak.
  •                 Setelah siap, buka penutup kukus dan biarkan lima minit dengan api yang belum ditutup. Ini bagi mengeringkan permukaan kuih.
  •                 Setelah siap, angkat loyang kuih dan biarkan betul-betul sejuk barulah dipotong dengan menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan cantik.
MINGGUANWANITA

               



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-9-2015 10:31 PM | Show all posts
aku teringat bazar ramadn tgk kuih talam
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-9-2024 10:43 AM GMT+8 , Processed in 0.231722 second(s), 15 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list