|
BAHAN-BAHAN:
- 300gm kuetiaw | dicuci
- 100gm bawang putih | dikisar
- 200gm kubis bunga
- 100gm sawi
- 100gm lobak merah | dihiris
- 200gm isi ayam [size=11.8181819915771px]| dihiris
- 50gm sotong [size=11.8181819915771px]| dihiris
- 4 batang cili merah [size=11.8181819915771px]| dihiris
- 200gm udang [size=11.8181819915771px]| dihiris
- 1 sudu makan kicap pekat
- 100gm sos tiram
- 100gm stok ayam
- 50gm bawang goreng
- 30gm gula
- Air secukupnya
- Garam secukup rasa
- Minyak masak untuk menumis secukupnya
CARA MEMASAK:
1 Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali. Tumis bawang putih sehingga wango.
2 Selepas itu masukkan isi ayam, udang dan sotong. Kacau rata sehingga sebati.
3 Selepas itu masukkan kubis bunga, lobak merah dan sawi. Kacau seketika.
4 Masukkan air, kicap pekat, stok ayam, garam dan gula secukup rasa. Kacau lagi sehingga mendidih.
5 Apabila sudah mendidih dan pekat, masukkan kuetiaw tadi. Gaul sehingga rata.
6 Angkat dan sedia dihidangkan.
rasa
|
|
|
|
|
|
|
| |
|