CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1324|Reply: 0

Ikan Bakar & Sos Percik

[Copy link]
Post time 17-9-2015 01:45 PM | Show all posts |Read mode

                    BAHAN IKAN:
  •                 4 ekor ikan Talapia
  •                 Garam secukup rasa

        BAHAN SOS PERCIK:
  •                 10 batang serai | dikisar
  •                 10 cm halia | dikisar
  •                 10 cm lengkuas | dikisar
  •                 12 biji bawang besar | dikisar
  •                 20 biji bawang merah | dikisar
  •                 20 ulas bawang putih | dikisar
  •                 400 gm cili kering | dikisar
  •                 Garam secukup rasa
  •                 Gula secukup rasa

        CARA MEMASAK:
        1. Ikan Talapia dibelah serta direndam dengan air Asam Jawa. Kemudian dibilas dengan air bersih.
        2. Kemudian ikan disalut dengan garam secukup rasa dan dibakar di atas api yang sederhana sehingga masak. Ketepikan.
        3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
        4. Masukkan serai, bawang merah, bawang putih dan bawang besar, halia dan lengkuas. Tumis sehingga kekuning-kuningan dan berbau harum.
        5. Kemudian masukkan cili kering kisar. Tumis sehingga pecah minyak.
        6. Masukkan sedikit air, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata.
        7. Biarkan ia mendidih sehingga sedikit pekat.
        8. Sapukan sos ke atas ikan yang telah dibakar tadi.
        9. Sedia untuk dihidangkan.
                RASA




Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-11-2024 08:46 AM GMT+8 , Processed in 0.275351 second(s), 14 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list