View: 1324|Reply: 0
|
Ikan Bakar & Sos Percik
[Copy link]
|
|
BAHAN IKAN:
- 4 ekor ikan Talapia
- Garam secukup rasa
BAHAN SOS PERCIK:
- 10 batang serai | dikisar
- 10 cm halia | dikisar
- 10 cm lengkuas | dikisar
- 12 biji bawang besar | dikisar
- 20 biji bawang merah | dikisar
- 20 ulas bawang putih | dikisar
- 400 gm cili kering | dikisar
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Ikan Talapia dibelah serta direndam dengan air Asam Jawa. Kemudian dibilas dengan air bersih.
2. Kemudian ikan disalut dengan garam secukup rasa dan dibakar di atas api yang sederhana sehingga masak. Ketepikan.
3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
4. Masukkan serai, bawang merah, bawang putih dan bawang besar, halia dan lengkuas. Tumis sehingga kekuning-kuningan dan berbau harum.
5. Kemudian masukkan cili kering kisar. Tumis sehingga pecah minyak.
6. Masukkan sedikit air, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata.
7. Biarkan ia mendidih sehingga sedikit pekat.
8. Sapukan sos ke atas ikan yang telah dibakar tadi.
9. Sedia untuk dihidangkan.
RASA
|
|
|
|
|
|
|
| |
|