CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1776|Reply: 0

Pulut Kacang Tanah

[Copy link]
Post time 22-9-2015 12:29 PM | Show all posts |Read mode
Pastikan loyangdiletakkan minyak terlebih dahulu ketikahendak mengukus. Ini bagi mengelakkanadunan melekat selepas diangkat.

                                                                           
                                            
   
                                BAHAN-BAHAN:
  •                 500 gm tepung pulut
  •                 400 ml santan
  •                 Secubit garam

        BAHAN GAUL:
  •                 120 gm kacang tanah | digoreng dan dikisar kasar
  •                 210 gm gula perang
        (Campurkan kedua bahan ini)


        CARA MEMASAK:
        1. Gaulkan tepung pulut bersama santan dan garam hingga menjadi doh yang lembut.
        2. Letakkan di dalam loyang yang siap disapu minyak.
        3. Kukuskan adunan selama 30 minit.
        4. Setelah masak angkat dan sejukkan seketika.
        5. Tarik kuih dengan garfu dan guntingkan kuih sepanjang dua inci.
        6. Lumurkan kuih yang ditelah dipotong ini dengan bahan gaul.
        7. Sedia dihidangkan.
               

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-1-2025 10:35 PM GMT+8 , Processed in 0.053290 second(s), 13 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list