2 keping ikan dori
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
1 -2 sudu makan tepung gandum
minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan
1. Lumurkan garam dan serbuk kunyit pada ikan.
2. Kemudian celupkan ikan pula dalam tepung gandum.
3. Goreng Ikan hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
4. Sediakan sos.
Untuk Sos
1 biji bawang besar ( dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1/2 inci halia (dihiris)
3 biji cili kering ( digunting nipis2)
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil sos ikan ( option)
1 biji buah tomato ( potong 6)
daun bawang ( dipotong)
Cara penyediaannya
1. Tumis bawang hiris hingga wangi.
2. Masukkan semua sos dan sedikit air. Kacau hingga mendidih dan sedikit pekat.
3. Sesuaikan rasa. Masukkan tomato dan daun bawang. Tutup api dan curahkan atas ikan.