150 gm tepung beras
70 gm tepung ubi kayu
650 ml santan cair
3 sudu besar gula pasir
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan di simpul
Bahan Inti
150 gm gula Melaka ~ Di dadu kecil atau di racik halus
200 ml pati santan
Bahan Membungkus
Daun pisang secukupnya ~ cuci bersih, lap kering dan layurkan
Kemudian daun pisang di potong 20 X 24 cm persegi
Lidi kecil atau pencungkil gigi kayu yang bersih
Satukan semua bahan kuih dalam periuk dan masak atas dapur dengan api yang kecil sambil senantiasa di kacau hingga adunan pekat dan kental
Biarkan adunan sejuk atau suam sebentar
Ambil sekeping daun pisang yang dah di layurkan dan dah di potong mengikut saiz.
Letakkan sedikit adunan tepung di atas daun pisang dan leperkan sedikit
Kemudian letakkan inti gula Melaka yang telah di racik di atas adunan tepung tadi
Tutup pula dengan santan pekat
Kemudian bungkuslah macam kita nak bungkus tapai
Lipat dua dulu
Kemudian kelepetkan bahagian tepinya
Kelepetkan lebihan ke tengah
Buat untuk kedua-dua belah dengan kaedah yang sama
Kemudian ambil sekeping lagi daun yang di potong 2 inc lebar
Letakkan pada bahagian tengah
Kemaskan dengan menyemat lidi pada daun
Lebihan daun pada hujung bungkusan itu di potong kemas.
Setelah siap panaskan air dalam kukusan hingga mendidih
Susun kuih dalam kukusan dan kukus selama 25 ~ 30 minit
Angkat dan hidangkan
Kuih ni dapat tak banyak tau, dalam 6 ~ 7 bungkus sahaja. Jadi kalau rasa suka kuih yang jenis macam ni buat lebih sikit sebab takut tak cukup nanti. Ita buat satu adunan aje.. memang tak cukup sebab sedap sangat kuih ni.. nanti ita nak cari daun lagi.. sebab banyak permintaan ni..