CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3234|Reply: 0

Bihoon Soup Kemboja

[Copy link]
Post time 18-12-2015 10:00 PM | Show all posts |Read mode

Resepi Oleh : Indah Bayu
Di kongsikan oleh : Aimie Safawati

Ita menggunakan tulang dan daging. Indah menggunakan ayam. Kawan-kawan boleh pilih samaada nak guna ayam atau daging dan tulang

500 gm tulang ~ potong kecil dan cuci bersih
500 gm daging ~  hiris nipis
2 labu bawang besar ~ di belah 4
3 cm halia ~ hiris
1/2 batang lobak hiris
akar daun bawang ~ cuci bersih ambil bahagian labu bawah yang warna purple 2 inc dari akarnya
1 sudu teh serbuk lada sulah
garam secukup rasa

Bahan tumis

2 labu bawang merah ~ di hiris
3 ulas bawang putih ~ di hiris
Minyak untuk menumis

Bahan Lain

1 kiub sup
1 kiub daging
1 sup bunjut
1/2 batang lobak merah ~ hiris
4 biji kentang potong dadu



Masukkan tulang dan daging ke dalam periuk dan rebus
Kemudian masukkan juga  bawang yang di belah 4, hirisan halia dan batang bawang ( batang bawang ni optional nak letak boleh tak letak pun tak apa )
Rebus sampai daging dan tulang empuk
Bila dah empuk, tapis dan asingkan daging, tulang dan bahan lain ( lobak, halia,bawang dan batang bawang yang ni kita dah tak guna lagi )
Air rebusan tadi panaskan semula

Dalam kuali, panaskan minyak
Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga garing
Resepi orang Kemboja mereka menggunakan minyak bawang putih, tapi kita buat macam ni pun ok

Kemudian tuangkan bawang dan minyaknya sekali ke dalam air rebusan yang di panaskan tadi
Masukan sup bunjut, kiub daging dan kiub sup
Biarkan ia mendidih
Kemudian masukkan kentang dan lobak merah, masak hingga kentang dan lobak empuk
Tambahkan lada sulah dan perasakan dengan garam secukup rasa.

Siap dah sup kita, sekarang kita nak sediakan pula sambal kicap



SAMBAL KICAP
Resepi Oleh : Indah bayu

5 ulas bawang putih ~ di bakar atau di goreng tanpa minyak, jangan sampai hangus.
1 gengam cili padi
7 sudu kicap manis
garam
gula

Satukan semua bahan dalam blender dan kisar
Bila dah siap perahkan jus limau atau perahan lemon

BAHAN DI MAKAN BERSAMA SUP KEMBOJA

Mi hoon ~ di rendam kemudian di celur
Taugeh
Daun Bawang ~ di hiris
Daun Ketumbar ~ dihiris
Bawang goreng
Kacang tanah tumbuk ~ ( kacang tanah goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar )
Minyak bawang putih ~ (bawang putih di cincang dan masak dengan sedikit minyak )
Hirisan daging
Cili jeruk
Sambal lada
Hirisan lemon

* sambal lada, cili jeruk, minyak bawang putih ita tak buat ^_^




Jom apa tunggu lagi..

Menjamu selera lah kita..



kredit:azlita masam manis

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-9-2024 04:45 PM GMT+8 , Processed in 0.050740 second(s), 13 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list