View: 5358|Reply: 15
|
Kek Batik yg Sedap dan Senang Sangat!!
[Copy link]
|
|
Kek Batik yg Sedap dan Senang Sangat!!
RESEPI KEK BATIK
1) 2 cawan milo
2) 2 sudu besar serbuk koko
*tak letak pun xpe*
3) ½ tin susu pekat manis (tin yg biasa) *ikut tahap kemanisan masing2..
4) 1 buku buttercup
5) 1 paket biskut meri (plain)
6) 1 sk esen vanilla
*tak letak pun xpe*
1) Cair kan butter dalam periuk.. bila dah cair masukkan susu pekat.. gaul sebati..api sederhana..
2) Masukkan milo dan serbuk koko ke dalam periuk.. gaul sehingga sebati..
Pastikan tiada milo yg berketul2..
3) Masukkan esen vanilla dalam periuk.. gaul sebati dan padam api..
4) Masukkan biskut yg telah di patah kan ke dalam periuk dan gaul rata..(biskut meri tu boleh patah 4.. patah 2 boleh.. tapi jangan sampai hancur okeh..)
5) Masukkan dalam bekas/Loyang yg sudah dialas dgn plastic.. (letak plastic untuk memudahkan proses nak keluarkan dari bekas nanti)
6) Padatkan kek batik di dalam bekas tadi dengan menekan2 belakang sudu ke permukaan kek batik tu..bila dah padat simpan dlm peti sejuk at least 4 jam supaya keras..
Siap.. untuk memudahkan potong boleh keluarkan 30minit before potong..
Boleh la dimakan bersama2 air kosong.. hahaha..
Nape air kosong??
Sebab kek batik ni kan dah manis.. so tak yah la minum air manis lagi.. hihi..
Tp resepi kek batik yg ibu dilah buat ni tak berapa manis sgt..
Sbb ibu dilah tak suka manis sgt.. lagi satu sebab ibu dilah ada letak serbuk koko vanhaunten.. serbuk koko ni kan pahit sikit..
So dpt la mengurangkan rasa manis tu.
Sedikit TIPS:
** Kalau suka kek batik yg rangup, lebih baik jgn campur biskut meri dalam campuran milo yg dah masak.. ikut kaedah susun biskut lapis coklat susun biskut lapis coklat..
** Kalau suka kek batik yg lembut, semasa sediakan campuran coklat tu, patah2 kan biskut dulu.. bagi biskut tu lemau sikit.. so, kek batik tu akan rasa lembut..
SELAMAT MENCUBA
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
My feveret kek..penahbuat dulu tp semenjak ada anak mls nak buat dh.. |
|
|
|
|
|
|
|
mudah nmpk nk wat, tapi sggh mgkin pyh |
|
|
|
|
|
|
|
cuba dulu baru tw senang ke payah
|
|
|
|
|
|
|
|
mmg kena guna biskut merry saja ke... kalau guna biskut lain boleh tak... ?? |
|
|
|
|
|
|
|
pernah buat time kecik..tp jd keras nk mampus haha |
|
|
|
|
|
|
|
nak try la..pernah buat gak memang keras jadinya..ada yg bagi tips kalo nak bgi lembut biskut tu celup dlm susu tp jgn lame2 tkut lembik biskut tu |
|
|
|
|
|
|
|
aku buat tak jadi memang xde talent memasak betul |
|
|
|
|
|
|
|
kalau nak lembut kena letak telur la.
aku penah buat dulu, siap bakar sekejap. pastu dalam resepi tu ada nestum gaul sekali ngan milo semua tu |
|
|
|
|
|
|
|
mesmerize replied at 27-1-2016 11:31 PM
kalau nak lembut kena letak telur la.
aku penah buat dulu, siap bakar sekejap. pastu dalam resepi t ...
Berapa biji telur? Bole pakai biskut lain? |
|
|
|
|
|
|
|
Ada org buat biskut ni sdp,ada org buat biskutnya lembik Dan rasa xsdp |
|
|
|
|
|
|
|
Buat biskut ni kdg2 jadi, kdg2 xjadi. Entahlah apa silap. Padahal senang kot. |
|
|
|
|
|
|
|
ni mesti lupa baca2 ni
|
|
|
|
|
|
|
|
Favourite ni |
|
|
|
|
|
|
| |
|