CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2396|Reply: 0

MANGKUK COKLAT TIRAMISU

[Copy link]
Post time 29-12-2015 04:13 PM | Show all posts |Read mode

by : Chef Amer
Rujukan : Buku Terokai Rahsia Coklat Bersama Chef Amer
Terbitan : Berita Publishing Sdn. Bhd
Kerjasama : Lembaga Koko Malaysia






300 gm coklat susu kompaun
50 gm coklat putih untuk marblekan
jumlah coklat bergantung pada berapa mangkuk coklat yang ingin kita sediakan

Kaedah Mencairkan Coklat
Didihkan air di dalam periuk
Tutup api setelah air mendidih
Letakkan mangkuk berisi ketulan coklat di atas periuk
Pastikan mangkuk berisi coklat mesti lebih besar daripada periuk
Pastikan mangkuk berisi coklat tidak bersentuh dengan air panas
- untuk mencepatkan coklat mencair, coklat di potong kecil-kecil
Kacau sekali-sekala sehingga semua coklat cair



Tiup belon dan sapukan minyak pada separuh belon
Paipkan garisan coklat putih pada coklat gelap di dalam mangkuk
Celup bahagian bawah belon yang berminyak di dalam coklat sambil di golek-golek sehingga menampakkan mangkuk berbentuk kelopak
Biar tebal sikit.
Tegakkan di atas dulang dan keraskan di dalam peti sejuk 5- 10 minit
Letupkan belon dan ceraikan dari mangkuk coklat dengan cermat.
Gunakan mangkuk coklat untuk menghidangkan aiskrim atau puding
Ita gunakan untuk meletakkan tiramisu.



BLUEBERRY TIRAMISU

by: Rabiatun
Rujukan : Pautan Kasih



Bahan untuk syrup
dapat 4 cup spt di atas
150 g blueberry filling
80ml air suam
2 tbsp gula ising ~ optional klu nak manis sikit
sedikit parutan kulit lemon ~ optional

Bahan Cream
250g cream cheese
125g whipped cream
125g whipping cream
50g gula icing~ sifted



Hiasan
1 peket biskut tiramisu
sedikit buah blueberry, strawberry dan resberry  segar
Mangkuk coklat

Mula2 sediakan syrupnya. Campur kesemua bahan dan kacau sebati. Ketepikan.
Pukul cream cheese hingga gebu. Masukkan gula icing, pukul seketika.
Campurkan kedua2 whipped dan whipping cream. Pukul hingga agak pekat dan sebati.
Campurkan krim yang dipukul tadi ke dalam adunan cream cheese. Kacau dengan spatula hingga rata.


Cara untuk melapis

Mula2 letak sedikit syrup, ke dalam mangkuk coklat
kemudian susun biskut dan letak cream ke atasnya.
Susunkan buah-buahan segar.
Simpan dalam peti ais sehingga tiramisu sedikit mengeras.




kredit:azlita aziz


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-9-2024 04:33 PM GMT+8 , Processed in 0.050873 second(s), 14 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list