CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5185|Reply: 21

Cara Betul Kisar Bawang

[Copy link]
Post time 30-12-2015 02:29 PM | Show all posts |Read mode




Oleh: Fyruz Hanna


Ramai suri rumah mahupun mereka yang bekerja akan membuat stok bahan masakan untuk digunakan dalam seminggu. Sebagai contoh, cili kisar, bawang, sayur-sayuran, biasanya kita akan siap-siap potong dan simpan untuk memudahkan penggunaannya nanti.


Ramai yang mengisar bawang dengan menambah air dalam bawang untuk melancarkan pengisaran. Tapi, air akan mengurangkan rasa bawang dan menyebabkan sukatan bawang dalam masakan juga berbeza. Jom ikut petua berikut:


-Kisar bawang dengan minyak masak, simpan dalam bekas ditutup.



Dengan mengisar bawang bersama minyak masak. Anda bukan sahaja dapat aroma bawang asli malah, campuran minyak dan bawang akan membangkitkan lagi selera semasa memasak. -CARI Infonet.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-12-2015 02:35 PM | Show all posts
owh baru tahu! tq info
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2015 02:51 PM | Show all posts
good....good.....tq
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2015 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Ohh...tambah minyak..
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2015 03:13 PM | Show all posts
byk mana minyak nak boh?

kalau boh sikit, karang blade tak moh gerak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-12-2015 03:25 PM | Show all posts
sukatan minyak adalah, jika bawang tersebut penuh 1 blander, minyak setengah.. and jika setengah bawang, minyak suku.. yang penting minyak tak melebihi bawang..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 30-12-2015 05:03 PM | Show all posts
CARI-SFG replied at 30-12-2015 03:25 PM
sukatan minyak adalah, jika bawang tersebut penuh 1 blander, minyak setengah.. and jika setengah baw ...

bawang putih ke bawang merah?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-12-2015 05:26 PM | Show all posts
CiliPadiSedap: bawang putih ke bawang merah?


ikut kesesuaian lah.. jika nak blender bawang putih.. jadi semua harus bawang putih.. dan jika nak blander bawang merah.. jadi semua kena bawang merah. tak boleh campur. nanti tak tahan lama
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-12-2015 05:52 PM | Show all posts
i see...now  i know....okay ....cool stuffs
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 10:31 AM | Show all posts
cool stuff. skerang dah tau. kalau sblum ni letak air, tapi sblum tumis akan tapis utk kurangkan air dan air tu akan masukkan lepas tumisan garing
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 10:31 AM | Show all posts
cool stuff. skerang dah tau. kalau sblum ni letak air, tapi sblum tumis akan tapis utk kurangkan air dan air tu akan masukkan lepas tumisan garing
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2016 06:26 PM | Show all posts

pearl...
akk blend cili kering pun dengan minyak...
Senang sgt nak buat sambal ke apa sbb cili cepat masak & tak yah duduk kat dapur lama-lama....
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2016 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 1-1-2016 06:26 PM
pearl...
akk blend cili kering pun dengan minyak...
Senang sgt nak buat sambal ke apa sbb cili c ...

Tambah minyak klu blend cili kering selalu wat time nk kenduri..
Mak ckp cepat hancur..
Tp klu nk blend masak sendiri kt umh xpnh pun buh minyak..hehe...
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2016 07:27 PM | Show all posts
pearl.silver replied at 1-1-2016 07:21 PM
Tambah minyak klu blend cili kering selalu wat time nk kenduri..
Mak ckp cepat hancur..
Tp klu n ...

dulu memang akk tambah minyak sikit utk hancurkan biji cili tu...

tapi skrg akk blend dgn bubuh minyak je...tak bubuh air, klu bubuh pun sikit je....so bila kita masak, tak perlu masa yg lama....
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2016 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 1-1-2016 07:27 PM
dulu memang akk tambah minyak sikit utk hancurkan biji cili tu...

tapi skrg akk blend dgn bubuh ...

Ohh mcm tu ke..
Xbuh air langsung?
Kalu blend bawang pun mcm tu ke?
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2016 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
pearl.silver replied at 1-1-2016 08:11 PM
Ohh mcm tu ke..
Xbuh air langsung?
Kalu blend bawang pun mcm tu ke?

iya....klu nk bubuh pun sikit je...

dulu akk cukup malas nk buat sambal sbb nk kena dok dapur lama...nk kena tgu cili betul-betul masak kan....skrg tak lg...15min dah blh siap sambal akk...cili pun cepat pecah minyak & garing...

bawang akk tak pernah cuba, ni baru tau....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-1-2016 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 1-1-2016 08:23 PM
iya....klu nk bubuh pun sikit je...

dulu akk cukup malas nk buat sambal sbb nk kena dok dapur l ...

Boleh la try guna step ni..
Kalu nk wat sambal hitam, xsuka nk blend sbb kne buh air..nnt lmbt sambal nk kering..
Pasni bleh try blend guna minyak..haha...
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 04:30 PM | Show all posts
oooooo..tq atas info
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2016 07:16 AM | Show all posts
Aku memg x suka bawang...heeheehe
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2016 01:00 PM | Show all posts
baru tahu.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 05:13 PM GMT+8 , Processed in 0.071399 second(s), 32 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list