CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1991|Reply: 0

Lala Kam Heong Pedas

[Copy link]
Post time 19-1-2016 07:10 PM | Show all posts |Read mode

sumber imej: noobcook



Oleh: Fyruz Hanna


Kali ini, mari cuba masakan ala Cina . Kam Heong membawa maksud 'Golden Fragrance' yang membawa erti masakan yang mewah dan wangi. Masakan ini sebenarnya adalah gabungan antara sambal, rempah kari, sos tiram dan pasti ada cili padi.


Jom Cuba:




Bahan-Bahannya


300 grm lala (dicuci & ditoskan)
2 tangkai daun kari
2 sudu besar serbuk kari
8 biji cili padi (ditumbuk sedikit)
3 ulas bawang putih(ditumbuk)
8 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 sudu besar udang kering (direndam & ditumbuk)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 biji bawang besar (dipotong 6)
Garam dan Gula secukup rasa


Cara Membuatnya:-
Dalam satu mangkuk, campurkan serbuk kari, sos tiram, kicap cair & kicap pekat sebagai bahan perencah.
Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang merah & bawang putih. Dimasukkan pula udang kering hingga naik bau.
Kemudian masukkan cili padi, daun kari, dan bahan perencah. Kacau hingga sebati.
Tambahkan garam serta gula secukup rasa.
Masukkan lala bersama bawang besar. Kacau rata.Rasa dan jika ok, boleh dihidangkan bersama nasi panas. -CARI Infonet.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 05:12 PM GMT+8 , Processed in 0.066448 second(s), 13 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list