|
Oleh : TS LOO
Sejak kebelakangan ini, drama Korea menjadi semakin popular di kalangan rakyat Malaysia, apa-apa saja produk yang dihasilkan oleh Korea pasti menjadi trend di negara ini. Kini yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia adalah masakan dari Korea khususnya makanan utama orang Korea iaitu Kimchi.
Kimchi makanan ruji masyarakat Korea juga mula mendapat tempat di kalangan rakyat Malaysia.
Kimchi kobis memang boleh dikatakan makanan Korea yang biasa dan sering dimakan oleh masyarakat Malaysia.
Bagaimana pula kimchi timun pedas, pernah cuba tak?
Nak tahu apa agaknya rasa kimchi timun ni? Jom cuba buat sendiri, mudah aje!
sumber foto:
Bahan-bahan :
1 kg timun muda saiz kecil
2 sudu besar garam
1 biji lobak saiz sedang
1 biji bawang bombay
4 ulas bawang putih, dicincang kasar
3 sudu besar sos ikan
5 sudu besar serbuk cili (sesuai selera)
30 ml air
1 sudu kecil gula
1 sudu besar bijan
Cara membuat :
1) Timun dibelah menjadi empat, tapi jangan sampai terpotong hujungnya. Jadi bentuk poket.
2) Letak garam ke seluruh timun. Biarkan selama 20 minit.
3) Lobak merah dihiris nipis.
4) Bawang merah juga dihiris nipis.
5) Di dalam mangkuk, masukkan lobak merah, bawang bombay, serbuk cili, sos ikan, gula, aduk rata hinga semua tercampur rata.
6) Cuci bersih timun yang sudah diletak garam.
7) Masukkan di dalam timun campuran tadi, sampai penuh.
8) Siap dihidangkan dengan nasi panas dan sup. - CARI Infonet
sumber info : wansita |
|