CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2413|Reply: 5

Bebola Daging Telur Puyuh Berlado Pedas

[Copy link]
Post time 7-10-2016 11:19 AM | Show all posts |Read mode


Sekali sekala, bila hujung minggu teringin rasanya untuk sediakan menu yang lebih istimewa dan juga boleh dikatakan 'rare'. Yalah, sekali sekala apa salahnya kan!


Apa kata anda cuba resipi yang satu ini, bebola daging telur puyuh. Bukan sekadar bebola biasa, kali ini lebih 'special' sebab adanya kombinasi dengan telur puyuh yang sangat enak.


Memetik laman blog resipi Bundo, jom cuba resipi ini! Pasti seisi keluarga berasa terpikat dengan menu yang satu ini.




Foto: Dapur Ibundo






Bahan:
20 biji telur puyuh direbus dan buanglah kulitnya
400 gm daging cincang
1/2 biji bawang besar
1 sudu kecil lada hitam
1 biji telur
sedikit serbuk stok ayam/daging
sedikit garam
1 sudu besar tepung gandum
1 tangkai daun sup dicincang halus halus.


Cara-caranya:
Campurkan kesemua bahan di atas. Ambil sekepal daging dan leperkan di tapak tangan.
Masukkan telur di dalamnya dan bungkus kemas.
Pastikan daging yang membaluti telur tidak terlalu nipis.
Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.


Untuk kuah:
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 biji bawang besar dipotong bulat
2 biji cili hijau/merah
2 biji ubi kentang dipotong wedges
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar tepung jagung dibancuh sedikit air


Cara-caranya:
Goreng ubi kentang. Ketepikan.
Tumis bawang merah dan bawang putih. Masukkan sos-sos. Tambah sedikit air dan masukkan tepung jagung.
Masak hingga pekat.
Sebelum dipadamkan api, masukkan bawang besar, cili, kentang dan bebola telur puyuh. - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2016 01:02 PM | Show all posts
wow look like so delicious  kena cuba masak nih
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2016 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts
prefer mat salleh style..
dorang buat telur rebus tu kuning masih meleleh bila potong..
must try one day..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2016 05:01 PM | Show all posts
wow. macam best nih, mesti try buat
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2016 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Looks delicious . Terima kasih for sharing .
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2016 06:50 AM | Show all posts
scotch eggs ala malaysia la plak...tp tgk resepi mcm sedap...iols nk guna telur ayam je..portion die besar skit and mntk2 die pny eggs yolk still runny lg lps masak..
Reply

Use magic Report

Follow Us
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-9-2024 11:45 PM GMT+8 , Processed in 0.051188 second(s), 16 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list