View: 2775|Reply: 15
|
HARI NI NAK MASAK APA ? share resepi simple u all.
[Copy link]
|
|
Edited by adila39 at 4-3-2020 04:06 AM
Salam....jom kita share menu / resepi harian like today nak masak apa. u all share la..menu dan resepi. Syarat dia resepi untuk yang malas masak yang simple and guna apa ada.
Like today bahan yang ada is telor and sawi and kentang ( Bahan utama )- so apa nak masak...hmmm
Lauk telor sup with sayur.
Bahan Bahan
Bahan 1
Ikan bilis secekup
Bawang besar sebiji
Bawang putih 3 biji
Sawi
Telor 2 biji
So un
Kentang/carrot
Serbuk ikan bilis satu sudu kecik
Garam secubit
Air coway segelas
Cara Cara
Blender semua bahan 1
Tumis ,letak olive oil sesudu
dan garing sikit je ...letak air coway and biar didih. Api kecik
Pastu, letak kentang dan empuk letak sawi dan telor kalau nak gaul gaul la...or asing kan kuning....last bila agak dah didih letak so un , serbuk ikan bilis and garam. Done.
Masak dalam 10 minit
Siap.
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Harini masak simple je.. resepi dari mak...
Sambal telur pecah.
Bahan-bahan:
1. Telur
2. Cili kisar
3. Ikan bilis
4. Bawang kecik
Cara-cara:
1. Tumbuk bawang kecik dah ikan bilis
2. Tumis sebentar bahan tadi..masukkan cili kering.. masak sampai garing .. tambah garam dan gula sikit
3. Tambah air letak bnyak sikit.. pecahkan telur satu persatu.. telur dah masak terbalikkan telur.
4. Dah masak bole lah angkat.. dihidang dengan nasi panas
sekian. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 4-3-2020 12:44 PM
From the mobile phone
|
Show all posts
BomBoLoniS replied at 4-3-2020 04:34 AM
Harini masak simple je.. resepi dari mak...
Sambal telur pecah.
ya @BomBoLonis
ni dgn lauk i masak tu mmg kenaaaa... telur tu pecah pecah tak? arwah atok pun masak lauk sambal telur ni pastu dgn sup... mmg sedappp.. |
|
|
|
|
|
|
|
tq share resepi ni...insyaallah sis cuba nnti |
|
|
|
|
|
|
|
hari ni masak ikan tilapia penyet & kobis carrot lemak putih.
Ikan tilapia penyet :
1) ikan tilapia lumur garam kunyit. goreng sampai garing.
2) cili api, cili merah, tomato, bawang merah, bawang putih, belacan, ikan bilis - tumis sekejap dengan minyak sikit sampai layu & naik bau.
3) blend bahan2 tumis
4) masak semula bahan tumis yg dah di blend & perasakan garam & gula.
sayur kobis & carrot masak lemak :
1) potong kobis, carrot, bawang merah, bawang putih, cilik kering 1 tangkai.
2) campur smua bahan dgn santan cair & garam.
3) dah mendidih, masukkan santan pekat. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
ye sis.. pecah pecah jugak.. tp bukan hancur... lauk fevret nie.. hahaha
|
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 5-3-2020 06:57 PM
From the mobile phone
|
Show all posts
Today rajin sikit,
Asam pedas ikan
taugeh goreng
sambal belacan tempe
ikan goreng
Sapa nak resepi tag ya |
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
adila39 replied at 5-3-2020 06:57 PM
Today rajin sikit,
Asam pedas ikan
Wow..le creuset kah mod..koleksi yg mana ya..
Huhu
|
|
|
|
|
|
|
|
Iols da bookmark sesiap thread ni..
Mohon kalau ada resipi2 simple forumers lain mohon share ya |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 5-3-2020 09:05 PM
From the mobile phone
|
Show all posts
Edited by adila39 at 5-3-2020 01:13 PM
ellez replied at 5-3-2020 12:43 PM
Wow..le creuset kah mod..koleksi yg mana ya..
Huhu
pinggan tu? aah tapi beli kat diy je... heheheh so its le diy |
|
|
|
|
|
|
|
Edited by mesmerize at 6-3-2020 04:21 PM
ai selalu masak lauk2 ni utk mak ai sebab dia nak makan ngan bubur..
kali ni resipi berasaskan udang ya sebab kalau ai masak ikan, samada ai goreng, bakar ngan sambal atau kukus je ..
udang goreng kunyit
1) bawang merah / bawang besar
2) bawang putih
3) serbuk kunyit
4) udang sederhana dikupas kulitnya dan dibuang uratnya - gaul dengan serbuk kunyit n garam sikit
5) garam
Cara2:
Tumis bawang merah n bawang putih dalam sedikit minyak.. dah garing sikit masukkan udang yang digaram kunyit tadi.. bila udang dah masak siap utk dihidangkan.. lauk ni kering ya so kalau makan ngan bubur mmg sedap. kalau nak letak cili hiris silakan. sebab mak ai tak bole makan pedas so i tak letak cili.
udang goreng 2 rasa
1) bawang merah / bawang besar
2) bawang putih
3) udang sederhana dikupas kulitnya dan dibuang uratnya
4) sedikit sos tiram
5) sedikit sos cili
Cara2:
Tumis bawang merah n bawang putih dalam sedikit minyak.. dah garing sikit masukkan udang.. udang dah ala2 separuh masak masukkan cili sos n sos tiram.. bila udang dah masak siap utk dihidangkan.. lauk ni pun ala2 kering ya
telur hancur dengan udang
1) bawang merah / bawang besar
2) telur
3) udang sederhana dikupas kulitnya dan dibuang uratnya
4) garam
5) lada sulah/lada putih
Cara2:
Tumis bawang merah sampai sedikit garing dgn sedikit minyak. Telur tu pecahkan dalam mangkuk n kacau2 dengan udang yang dipotong kecil, garam n lada sulah sikit. Pastu masukkan aje lah adunan telur n udang tu dalam kuali yg tengah tumis bawang tu. Goreng2 sampai garing siappp
|
|
|
|
|
|
|
|
Harini resipi masak ayam berlada.. Resepi ringkas..
Bahan-bahan:
1. Ayam
2. Bawang kecik 6 biji - Tumbuk atau kisar
3. Cili merah 3 tangkai - Tumbuk atau kisar
4. Bawang besar 1 biji - dihiris
Cara-cara:
1. Gaul ayam dengan garam dan kunyit.. Goreng sehingga masak
2. Keluarkan sikit minyak ayam tadi.. Masukkan bawang besar yg telah dihiris.. Goreng sehingga keperangan...
3. Masukkan bawang kecik dan cili merah yg telah ditumbuk atau dikisar. Mask sehingga cili garing..
4. Masukkan sedikit garam dan gula
5. Kemudian masukkan ayam yg telah digoreng tadi. Gaul sehingga sebati.. Siap.
Lauk ni bole dipandankan dengan taugeh masak lemak.. Kalo uolss rajin masak 2 lauk lah ye..
Selamat Mencuba. |
|
|
|
|
|
|
|
resipi ikan kukus versi pemalas ya ampun ai seperti di bawah
1) seekor ikan siakap potong la fillet2 ke atau taknak potong letak sekor pun bole.. ai potong sebab senang kami anak beranak nak ambik sorang sepotong
2) carrot dihiris
3) cili merah atau cili padi dihiris
4) kobis panjang dihiris
5) daun sup dihiris
bahan tumis:
tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dalam sedikit minyak.. sampai garing baru sedap.
bahan sos:
pes tomyam dalam setengah sudu makan.. sos tiram.. kicap cair.. sos cili semuanya dalam sesudu atau 2 sudu bergantung pada banyak ke ikan korang tu.. campur gula sikit.. minyak bijan sikit gaul2 dalam mangkuk.. sos ni agak pekat tapi jangan campur air ye sebab air kukusan tu akan cairkan sos bila ikan kukus ni dah masak nanti.. ai tak letak garam sebab dah masin. kalau nak masin lagi korang tambah la garam.
Cara2:
Panaskan pengukus n letak air dalam dia. Api jgn besar sangat sederhana je. Dalam pinggan yang bujur dan dalam susunkan ikan, carrot, cili merah/cili padi, serai yang dipotong pastu curahkan tumisan bawang n bahan sos atas ikan tuh.. kukus ikan tu dalam pengukus..nampak ala2 ikan dah nak masak selepas kukus 5-10 minit kemudian campak je sayur yang lembut macam kobis panjang dengan daun sup tadi. biar sampai kobis n daun sup tu layu tu maknanya ikan pun dah masak sekali. Ai suka masak lauk ni sebab all in one senang kerja tak payah protein lauk lain sayur lauk lain .. ai buat masa hari2 yang ai tak kuasa nak masak bermacam2 dish |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 6-3-2020 06:17 PM
From the mobile phone
|
Show all posts
mesmerize replied at 6-3-2020 08:41 AM
resipi ikan kukus versi pemalas ya ampun ai seperti di bawah
1) seekor ikan siakap potong la fill ...
sedapnyaaaaa |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 10-3-2020 12:00 PM
From the mobile phone
|
Show all posts
Nasi goreng paling sedap pernah I makan.
Simple.. sardin sikit + perisa tomyam
lain lain tu sama je la bawang, bawang putih sikit ikan bilis sikit cili merah sikit.. blender semua....
Minyak sikit, tumis and letak nasi.. walla! |
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
BomBoLoniS replied at 6-3-2020 04:35 PM
Harini resipi masak ayam berlada.. Resepi ringkas..
Bahan-bahan:
Sedapnya kalau guna bahan2 yang ditumbuk
|
|
|
|
|
|
|
| |
|