CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: suespecky

ANEKA LAKSA UTARA - LAKSA PENANG, LAKSA ASAM & LAKSA PERLIS/KEDAH

[Copy link]
Post time 28-12-2009 02:43 PM | Show all posts
nak tanya...ada tak resepi laksa ni leh letak ikan sardin dlm tin tu?...klu tak de ikan lain.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-12-2009 05:12 PM | Show all posts
341# molley444

saya pernah gak buat sekali.. mmg sedap..
tapi bila memikirkan mkn sardin ni x bpe elok, saya dah stop makan sardin..
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2010 11:12 AM | Show all posts
nak tanya...ada tak resepi laksa ni leh letak ikan sardin dlm tin tu?...klu tak de ikan lain.
molley444 Post at 28-12-2009 14:43

adik ipar saya wat laksa dia letak ikan sardin dlm tin tu..
dia cakap cina meniaga laksa ajar dia mcm tu..
tapi perlu jugak guna ikan sardin fresh, kembong dsb sebagai asasnya..
yg letak isi sardin dlm tin tu bila kuah dh mendidih, dia lenyek kasaq-kasaq then tuang masuk dlm kuah..
laksa dia mmg merveles lah!!
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2010 06:41 PM | Show all posts
siapa ade resepi laksa singapore mcm kat secret recipe..sedap sungguh!
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2010 01:21 AM | Show all posts
343# Kacip_Fatimah
laksa assam ok kot..laksa kita kalau guna sardin tak berapa kick
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2010 12:40 PM | Show all posts
343# Kacip_Fatimah
laksa assam ok kot..laksa kita kalau guna sardin tak berapa kick
ninoZ Post at 10-1-2010 01:21

yes..yes..laksa asam mmg kena..
laksa kita bukan tak kick, langsung tak sedap kot..wakaka..
uisshhh..dah terliur la pulak..
ingat nk pi carik laksa lah..hihihi
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 6-2-2010 08:47 PM | Show all posts
Laksa Thai.


*Sori mod, tak tau nak letak kat dalam kategori laksa yg mana satu, since Thailand kat Utara Malaysia, saya letak kat sini la..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2010 09:28 AM | Show all posts
Laksa Thai.


*Sori mod, tak tau nak letak kat dalam kategori laksa yg mana satu, since Thailand kat Utara Malaysia, saya letak kat sin ...
ceri_merah Post at 6-2-2010 20:47

hehehehe..boleh je kot, janji laksa..
btw, mcm mana rasanya laksa thai nie? tak pernah makan la pulak..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-2-2010 07:44 PM | Show all posts
348# Kacip_Fatimah

Laksa Thai ni laksa kuah lemak kaler kuning. Ala2 kuah laksam gak.. First time makan masa pegi Padang Besar. Lepas tu makan kat rumah kawan, cousin dia dari Thailand yg masak.. Ni first time buat sendiri.. lepas ni boleh buat selalulah.. hehe..

Ni saya tepek resepi yg saya amik dari MyResepi sumbangan Rosnani..

Laksa Thailand

Bahan-bahan ( sajian 8-10 org )
  • 1 paket laksa kering (rebus & toskan)
  • 7-8 ekor ikan sardin/kembung/selar (rebus, asingkan isi)
  • 1 biji kelapa (perah dlm 7-8 cawan santan)
  • 8-10 helai daun limau(mayang halus)
  • 1 1/2 labu bwg besar (potong 8 bhgn=besar2)
  • bahan utk kisar
  • isi ikan yg diasingkan tadi
  • 10-13 btg cili padi merah - saya guna 5 biji je sebab mmg jenis yg tak tahan pedas..
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 2 inci kunyit hidup
  • 2 inci lengkuas
  • 2 btg serai
  • 1 inci halia
  • bahan ulam :
  • 7-8 ulas bawang putih (potong nipis2, goreng bersama sedkit minyak sampai perang) - saya tak buat yg ni
  • kacang panjang=potong nipis2(pilihan)
  • timun diracik(pilihan)
  • kobis =mayang halus(pilihan)
  • taugeh (pilihan)
  • Sawi jeruk - hiris nipis (pilihan)


Cara-cara
  • Campur semua bahan blender dgn santan & bwg besar, masak dgn api sederhana. Bila menggelegak, masukkan daun limau purut dimayang tadi. masukkan garam & aji.
  • lepas tu biarkan kuah dia surut sket(pekat) dlm 1/2 inci. Lepas tu timbang rasa masin manis, lemak..
  • resepi asal ade batang pisang yg lembut(pokok pisang ade rebung ker?). batang pisang tu dikupas sampai jumper isi paling dlm dan putih bersih. potong nipis2 , terus masukkan dlm periuk masak bersama kuah. batang pisang tu akan jadi lembut & rasa dia sedap...manis2 jer.. (saya tak buat yg ni)
  • NOTE: terluper plak, resepi asal ade serbuk cili. boleh buat sindri jerk..basuh cili kering, lap dgn kain bersih. goreng tanpa minyak atas api perlahan sampai nampak agak garing. Jgn sampai hangus, biler dah agak sejuk, blend hancur sampai jadi serbuk.(ini utk yang tahan pedas ajer)

*
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2010 04:14 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2010 09:17 PM | Show all posts
sape tau mana boleh dpt assam laksa penang sedap kat klang valley ni? dulu aku sll makan di Menara Star...tolong tolong yer
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 09:19 PM | Show all posts
tingin punya pasai arini aku belasah buat assam laksa nyonya style....layannnnn

Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2013 05:39 PM | Show all posts
ada beza ke laksa rasa yg bubuh serai dan lengkuas............sbb selalu x letak.
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2013 10:17 AM | Show all posts
Sedapnyaaa....bila masuk board masakan nie macam2 nak dimasak!!! tapi ini mesti masuk resepi mesti masak minggu nie kott... heheehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2013 02:03 PM | Show all posts
agaknya kan kalau laksam ni keteow dia tu kita buat siap2 then bekukan blh x? bila nk makan kukus smula. sbb nk buat dia penat berdiri..9 cawan tepung tu 3 jam bru siap
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

29-1-2025 06:10 AM GMT+8 , Processed in 0.057278 second(s), 27 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list