Originally posted by naga_mas at 8-1-2008 05:45 PM
Santan cendol tu tak yah masak ke.. Mentah mentah je keminum?.
masak bleh..mentah pun boleh
yg mentah rasanya lagi fresh.. tapi tak berapa tahan lama..kalau nak tahan lama sket.. perah guna air mendidih
yg masak pun ok.. rasa kurang sket aje dari yg mentah tapi lebih tahan lama
kalau masak guna api sederhana n jgn biar sampai mendidih...
pernah beli kt kedai yang jual ala ala ice blanded tu, order lar yang cendol punye. skali yang ade just ice+gula+susu/santan xtau lar. itu aje. cendolnye?? hurmm xdop pom. takkan lar nak kene request jugak cendolnye baru ade lagi sedap cendol kat tepi jalan tu haaa
teringat ms kecik2 dulu, ayah selalu buat cendol homemade ni..
curahkan cendol yg msh dlm bentuk cecair pekat tu ke dlm periuk yg dilubang2 kn..
nnanti die keluar kecik2 hijau kat bawah, masuk dlm air sejuk..
dkrg ni iols dh beso pnjg pn..
rindunyer zaman tu...